Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Utorak 07.05.2013.
17:31
Beta A

Dačić: Datum za pregovore sa EU u junu

Premijer Srbije Ivica Dačić i ministar za evropske poslove Danske Nikolaj Vamen izrazili su danas u Beogradu nadu da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

"Očekujem da međunarodna zajednica ispuni obećanje, a to je da Srbija u junu dobije datum za početak pregovora", izjavio je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka s danskim ministrom.

Ovde potpis

On je rekao da Srbija "ne juri datum", ali da "nema vremena za gubljenje i čekanje", jer ako se to ne desi sada, perspektive su takve da se to može desiti tek za godinu i po - dve. Danski ministar je ocenio da sporazum Beograda i Prištine o
normalizaciji odnosa predstavlja veliki korak napred na putu Srbije ka članstvu u EU, a da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključ za ostvarenje tog cilja.

Sporazum, dodao je Vamen, od velike važnosti je ne samo za Srbiju i Kosovo nego za celu Evropu. Izrazivši zahvalnost vođstvu i hrabrosti srpskih i kosovskih lidera koji su omogućili postizanje sporazuma, on je rekao da podržava rad dveju vlada da se dogovor primeni.

"Nadam se da će to dovesti do toga da u junu bude doneta odluka koja će biti pozitivna i za Beograd i za Prištinu", rekao je Vamen.

On je kazao da je tokom posete preneo snažnu podršku Danske i EU narodu Srbije i podsetio da je prethodni put boravio u Beogradu dan pošto je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU.

Premijer Dačić je ocenio da je Vamenova poseta "jasan znak drugačije pozicije Srbije posle poslednjih preduzetih koraka".

"To je bila suština našeg zalaganja, da stvorimo drugačiju sliku i povoljniju poziciju Srbije u međunarodnoj zajednici", rekao je premijer Srbije.

Naglasio je da će Srbija nastaviti da ispunjava obaveze vezane za unutrašnje reforme u zemlji i da će i dalje težiti napretku u dijalogu sa Prištinom. Dačić je rekao da Srbija želi dobre bilateralne odnose s Danskom, razvoj ekonomske saradnje i povećanje investicija.

Premijer je najavio da će narednih nedelja i meseci Srbiju posetiti i drugi zvaničnici EU i evropskih zemalja, kao i da će on od četvrtka boraviti u SAD, gde će o mogućnostima saradnje i investicija razgovarati sa predstavnicima kompanija u oblasti informacionih tehnologija.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.05.2013. 17:52
A u junu x godine i datum za ulazak u EU. Pod odredjenim uslovima! Najvazniji su - priznanje Kosov za nezavisnu drzavu, clanicu UN, razmena ambasadora i akreditivnih pisama i prihvatanje realnosti da je Kosovo etnicki cisto, tamo Srba vise nema!
Utorak 07.05.2013. 20:33
Samo ti sanjaj Dacicu,sanjaj... Ljudi,koji znadu da misle,moze sada da ti kazu,da od toga nema nista ni ovoga juna ni u junu za 100 godina. A vi ste stoke nevaspitane.
Utorak 07.05.2013. 18:34
Čim uđemo u EU i Dačić će da živi na visokoj nozi, isto kao i Čeda Jovanović!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online