Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 07.05.2013.
14:47
Beta A

"SPC i država nisu u sukobu zbog KiM"

Srpska pravoslavna crkva i država nisu u sukobu, ali je Crkva morala da kaže svoje mišljenje povodom Kosova, Crkva je kazala ono što misli da treba da kaže. I crkva ne može drukčije ni da kaže. Političari svakako gledaju kraće i više sa nekim interesom da se neki problemi što pre reše i otklone, a crkva malo duže i dublje gleda na probleme i tu svaki stoji na svojim pozicijama, izjavio je patrijarh Irinej.

Crkva je morala da kaže svoje mišljenje povodom Kosova. Političari gledaju da neke probleme što pre reše, a crkva malo duže i dublje gleda: Irinej
 

Patrijarh je negirao da se odnosi crkve i države zaoštravaju pošto se SPC izjasnila protiv sporazuma s Prištinom.

"Ne bi se reklo da se (odnosi) zaoštravaju, nego je crkva rekla ono što po prirodi svojoj može da kaže. Država i oni koji je vode danas sa svim našim problemima, hteli bi da te probleme nekako reše što brže... malo neke razlike ima, ali sukoba nema nikakvog", rekao je poglavar SPC za Radio Slobodna Evropa.

Patrijarh je kazao da nije gledao intervju episkopa zahumsko-hercegovackog Grigorija, koji je na B92 kritikovao predsednika Srbije Tomislava Nikolića, i ocenio da bi bivši predsednik Boris Tadić "visio na Terazijama" da je potpisao isti sporazum s Prištinom.

"Čovek rekao i ostao živ. U svakom slučaju, to je njegovo, a ne zvanično mišljenje Crkve. Danas mnogi i u novinarstvu i političari i mnogi drugi svašta mogu da govore, pa je i on možda uzeo to pravo, tu slobodu da nešto kaže. To je njegova lična i privatna stvar", naveo je patrijarh Irinej i dodao da je zabrinut zbog stanja u državi.

"Ja sam zabrinut životom i prilikama u kojima se nalazimo, to je ono što me zabrinjava, ali se nadam da će biti dovoljno pameti i načina da se ti problemi koliko toliko na najpozitvniji način reše", naveo je poglavar SPC.

Prema njegovim rečima, crkva neće biti prisutna na protestnom skupu koji predstavnici Srba sa severa Kosova najavljuju za 10. maj u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.05.2013. 15:24
Jadan smo mi narod kada se nas Patrijarh saginje pred protuvama poput nikolica i dacica. Pred Bogom se saginjite Vasa Svetosti a ne pred hostaplerima i briselskim konjusarima.
Utorak 07.05.2013. 15:39
Ви да сте права црква не бисте их подржавали у напорима ка еу! Земље које су нас бомбардовале и уништиле државу сада као треба да нам помогну да се опоравимо! Јадни сте ви представници цркве када не видите да је цена еу одрицање од Косова и Метохије, а толико се дружите са политичарима! Постоји много начина да се изађе из кризе а ви бирате најгори, са превисоком ценом! А у праву сте да свако има право и слободу да каже оно што жели, па тако и ја користим то право и слободу! А шта је исправније, то нека други процени!
Utorak 07.05.2013. 20:04
Muka mi je gledajuci ovu sliku i slusajuci ljude bez karaktera sta bulazne, ljude cije je nacelo "O nama sudite po onome sta pricamo, a ne sta radimo". Pa zar nije on zbog politickih motiva i interesa prognao jedinog i pravog borca za Kosovo Vladiku Artemija?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online