Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 07.05.2013.
12:36
J. L. Petković - Vesti A

"Hvala Koštunici što imamo kuću"

Moja deca imaju krov nad glavom zahvaljujući lično Vojislavu Koštunici. On je nagradu od 10.000 evra, koju je dobio za knjigu "Odbrana Kosova", dao mom suprugu na ruke da sagradimo kuću. Još jednom mu hvala od sveg srca - kaže Valentina Šapić (33) koja se konačno skućila u selu Banje, u opštini Srbica, gde u kućerku okruženom šumom i potocima, odgaja četvoro dece.

Nikad više podstanari: Porodica Šapić
 

- Ja sam baš iz ovog sela, a suprug Blagota je iz susednog Suvog Grla. Bili smo tamo dok nam nisu zapalili kuću. Do pre godinu dana smo ovde živeli kao podstanari i plaćali kiriju 50 evra mesečno - dodaje ona.
 

Prvi put seme iz Beograda

- Ukrali su mi i krave i kola. Mi živimo od uzgoja
pšenice i kukuruza, pa prodajemo Šiptarima, jer kome bi drugom. A oni nas ucenjuju. Seme smo sada prvi put dobili od Vlade Srbije i to seme kukuruza, onog za silažu. A šta šalju ti iz Beograda, kome to ide mi ne znamo - kaže Lazar Mojsić.

Porodica Šapić se izdržava od oko 30.000 dinara mesečno. Sin Dejan je prva godina srednje škole u Kosovskoj Mitrovici, odličan je đak i stalno pobeđuje na takmičenjima iz fizike i matematike. Ćerkice Jovana i Milica su u osnovnoj školi "Milun Jakšić" u selu Banje, a Katarina je predškolski uzrast. Kao i mnoge porodice na KiM i ova mora da se "snalazi" za sve -od vode, prevoza, lekova...


Srbi iz opštine Srbica, kako su "Vesti" već pisale, uvređeni su i razočarani jer je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nedavno izjavio da u toj opštini nema Srba.
Zato meštani tog dreničkog kraja, koji su preživeli najstrašnija divljanja OVK, a ni danas nemaju slobode, od Vučića traže izvinjenje jer ih je, kažu, izbrisao sa lica zemlje, i pozivaju ga da dođe da ih poseti.

Ni putem ni šumom: Braća Mojsić
 

- Neka dođe i vidi koliko ovde ima dece - poručuje Vučiću Valentina.
U čitavom tom kraju živi oko 300 Srba, u selu Banje je oko 80 kuća, a od toga tek tri ili četiri albanske.

Rane zarastaju začas

Selo Banje je poznato po lekovitim izvorima. Od vode sa vrela rane zarastaju za tili čas. Ali, ako se neko ozbiljnije razboli, to je već problem.
- Do lekara u Mitrovici mora da se plati karta 600 dinara. Ako kreneš kolima bez kosovskih tablica ne možeš da mrdneš. Odmah na izlasku iz sela, u Rudniku te dočekaju njihovi policajci, i kreće ispitivanje. Oni tačno znaju da smo mi Srbi, jer naš broj na tablicama počinje sa 03, a njihov sa 02. I tako stalno - priča Valentina Šapić.

Ostali meštani podsećaju da za selo Banje zna svako ko je od Srbice putem krenuo ka Peći, jer se sa puta kao labud beli pravoslavna crkva. Ali, ne čudi ih što su ih svi zaboravili, jer se poslednji izaslanik Beograda, Nebojša Čović u njihovom selu obreo pre deceniju.


- Od tada više niko nije došao. Vulin je prošao ispod sela, ali nije svratio. A mi živimo bedno. Nismo slobodni, ni putem, ni šumom, ni imanje da radimo. Sloboda je zdravlje i da se narod kreće. A mi ne možemo da mrdnemo - kaže Lazar Mojsić (56) koji ni 1999. nije napustio porodični prag u selu Banje, i gde i danas živi sa dve godine mlađim bratom Milinkom u oronulom kućerku.


- Bezbednost je nikakva. Ovde se pljačka i svašta radi. Ja sam 11. aprila bio u rudniku da sačekam zeta koji je dolazio goraždevačkim autobusom. Ispred autoperionice gde sam stao, čovek mi je prišao sa leđa i udario me iz čista mira. Jedva sam se okrenuo da se odbranim. Kada sam otišao u policiju da prijavim, policajci su me ismevali. Kao šta se žališ - udario Srbina, pa šta? Eto, koju bezbednost mi imamo! I nek potpisuju i Vučić i Dačić šta hoće, sve je to džabe... , pričaju ogorčena braća.

I uporno ponavljaju da sve donedavno nikakvu pomoć koja je iz Beograda redovno išla poljoprivrednicima srpske nacionalnosti na KiM nisu dobili.


- Evo, ovde pred našom kapijom je stalno bilo dece, mladeži. Uvek je bilo veselo, a sada tek neko dete da prođe. Mada, opet dok ima škole ima i nade. Mi se iz ove Banje ne pomeramo. Dok je naše crkve, mi selo ne damo. Makar nas svi zauvek zaboravili.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.05.2013. 13:35
Vojislav Kostunica je veliki covek i politicar ! I sigurno momentalno jedini politicar koji moze pomoci nasem jadnom i napacenom narodu. On je "JEDINI" koji moze spreciti dalje ponizavanje Srbije !
Utorak 07.05.2013. 15:46
Bravo. Dace i Tomo ako sljiva rodi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online