Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.05.2013.
01:10
Đ. Barović - Vesti A

Otpisani na Vaskrs!

Srpski narod na Kosovu i Metohiji je tužan, razočaran i ogorčen što niko od zvaničnika Srbije, uključujući i funkcionere nižeg formata, nije sa njima proveo najveći hrišćanski praznik. U jednom od većih mesta u Metohiji, opštini Osojane, oko 2.400 Srba je do poslednjeg trenutka očekivalo da će se pojaviti neko iz vrha vlasti. Čekali i nisu dočekali.

Praznik u žici: Srbi se vraćaju sa liturgije u južnom delu Kosovske Mitrovice
 

- Nadali smo se da će barem neko iz vlasti doći da se s nama podeli radost Vaskrsa, ali i da nam objasni šta ćemo i kuda ćemo dalje. Ukoliko izuzmem činjenicu da su zahvaljujući opštini Obrenovac naša deca dobila besplatan boravak na Tari, čini se da smo potpuno zaboravljeni - kaže poslanik u Skupštini Osojana, Svetislav Jokić i dodaje da se narod ovog kraja iskreno nada da će 12. maja potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić doći i do njihovih domova.

U Dečanima Jahjaga

Došli u pratnji Kfora: Jahjaga i Petrović u Dečanima

Predsednica samoproklamovanog Kosova Atifete Jahjaga, u pratnji komandanta Kfora, Folkera Halbauera i ambasadora SAD, Trejski En Džejkobson posetila je za Vaskrs Visoke Dečane, a iguman ovog manastira Sava Janjić je naglasio da to nije bila političak poseta.


- Naglasio sam da je vrlo važno da se poštuju sve tradicije na Kosovu i Metohiji i jako je važno da postoji verska tolerancija - rekao je Janjić.

- Ljudi su u potpunoj neizvesnosti. Svi smo rešeni da opstanemo i ostanemo na svojim ognjištima na koja smo se vratili 2002. godine, ali treba neko da nam kaže šta da radimo, a svi za sada ćute - kaže Jokić.

Tuga umesto radosti: Starica na službi u Mitrovici

I Dragan Nikolić, nekadašnji načelnik kosovsko-pomoravskog okruga, koje broji oko 70 sela sa čak 35.000 Srba, razočaran je ponašanjem aktuelnih beogradskih vlasti.
- Ili su se umorili ili smatraju da više nema svrhe da dolaze na Kosovo pošto im je postalo više teret nego ponos, više nedostojno pominjanja nego dostojno - kaže Nikolić i dodaje da je razočaran tom činjenicom.


- Postali smo "periferni Srbi" koji su stradali zarad "boljeg života" Srbije. Ja bih to nazvao da smo stradali zarad "putera na kifli", pa neka svako shvati moje reči kako želi - ističe Nikolić.


Nekadašnji lider Srba sa Kosova koji se povukao iz političkog života, ali i dalje živi u Gračanici, Moma Trajković kaže da je činjenica da je za Vaskrs u Dečanima boravila predsednica samoproklamovanog Kosova Atifete Jahjaga, a ne predsednik Srbije, Tomislav Nikolić.

Momčilo Trajković

- I iz toga valjda mi Srbi na Kosovu treba da izvučemo jasnu poruku ko nam je zapravo predsednik. Međutim, verujem da većina političara iz Beograda nije bila na proslavi ovogodišnjeg Vaskrsa pre svega zbog straha kako će narod reagovati. Pretpostavljam da će svi sačekati dolazak Vučića u Kosovsku Mitrovicu i kako će tamo biti dočekan. Ukoliko se ispostavi da je i dalje "poželjan", onda će sigurno doći i drugi - kaže Trajković.

Vulin: Molio sam se za naš narod

Direktor Kancelarije za KiM u ostavci Aleksandar Vulin je posle praznične liturgije u Gračanici objasnio zbog čega je na Kosmetu.
- Molio sam se za mir ovog naroda, za dobro ovom narodu, za to da ostanu ovde i da se ne pomeraju jer se nisu pomerali ni pred većim nedaćama, pa ne želim da se to desi ni sada - rekao je Vulin.

Najoštriji u osudi srpskih političara je Marko Jakšić, koga vlasti u Beogradu označavaju i kao "glavnog ometača" Briselskog sporazuma. Jakšić se na ove tvrdnje samo osmehuje i tvrdi da je proslava Vaskrsa na Kosovu bez zvaničnika Srbije najbolji dokaz šta se zapravo potpisalo.


- Očigledno su potpisali da se odriču svega što je srpsko i pride još predali ključeve Dečana, Pećke patrijaršije i bezbroj srpskih svetinja koje ubuduće neće biti pravoslavne crkve ili manastiri, već kulturna baština Kosova. Vučić je mogao i za Vaskrs da nam objasni šta je poenta Sporazuma, baš kao i Dačić ili Nikolić. Ali, umesto da budu sa svojim narodom njima je bilo bitnije da budu u Austriji ili Izraelu.  Doduše, šta bi Toma uopšte mogao da kaže Srbima kada je braću u BiH nazvao Bosancima. Valjda smo sada mi za njega Kosovari - zaključuje Jakšić.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.05.2013. 08:51
Pa puske u sake i krenite na Siptare i NATO, sta cekate?! Pale cene nekretnina?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online