Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 06.05.2013.
09:46
Dnevnik A

10. maja kompromis Srba sa severa KiM

Samim odustajanjem od referenduma Srbi sa severa Kosova i Metohije su najavili mogućnost kompromisa. Dakle, referenduma neće biti, a biće 10. maja miting u Beogradu i pretpostavljam da će to biti prilika gde će se saopštiti ta kompromisna varijanta, i da će toga prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić otići na sever Kosova i Metohije, izjavio je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Janjić je u intervjuu za “Dnevnik” istakao da Srbi sa severa KiM ne mogu da podrže briselski sporazum, ali da postoje drugi načini da utiču na taj dogovor.

Dušan Janjić

''Srbi sa svera KiM ne mogu podržati briselski sporazum, ali mogu Vladu Srbije i uključiti se preko te podrške u njegovu primenu. To faktički znači da bi se u implementacionom timu, za stvari koje se tiču severa, trebalo da se nađu predstavnici Srba tog dela KiM. Koji su to predstavnici – stvar je dogovora između njih, i s Vladom, a mislim da će biti napravljeno neko koordinaciono telo, s obzirom na to da vlast ni u jednoj opštini nije izabrana ni po pravilima Srbije, ni po pravilima Kosova. Zapravo, još ona bivša vlada nije izvršila obećanje koje je Boris Tadić, tada s mesta šefa države, dao međunarodnoj zajednici – da će imanovati privremena veća. Svima njima, i na centralnom i na severnom KiM, mandati su istekli prošle godine, kada su u Srbiji bili održani lokalni izbori a tamo ne, tako da oni imaju problem legaliteta, ali imaju nespornu legitimnost kroz podršku građana severa Kosova. Njihovo učešće u timu za pripremu implementacije biće, pre svega, za pripremu izbora, koji bi trebalo da se dogode do kraja godine i na severu. Tu bi oni bili zajedno s predstavnicima Vlade Srbije, kosovske vlade, i pod koordinacijom predstavnika EU. To su detalji koji tek treba da se rasprave u narednom susretu premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji će takođe biti pre 10. maja'', kazao je Janjić.

Koliki je značaj takvog kompromisa koji očekujete?

– Veoma je važan jer primena protivno volji većine građana nije nemoguća, ali je teška. Drugo, ona i dalje nosi konfrontacije i rizike, pre svega da u toj konfrontaciji bude ugrožen i ugled Vlade u Beogradu, koja očito nije na vreme obezbedila saglasnost sa severom. Naravno, tu je bilo i strančarenja, ali i to ide na odgovornost vladajućih stranka, što nisu uspele da marginalizaciju DŠ-a, izvršenu prošle godine, održe, već se on obnovio i nekako nametnuo kao onaj ko predvodi, artikuliše nezadovoljstvo Srba sa severa KiM. Drugo, to su ljudi koji treba da žive u tom režimu. Ako se oni ne pitaju, sasvim je realno da bi se čak i desetine hiljada njih moglo iseliti, a nova izbeglička kriza nije nešto što ikome odgovara u ovoj situaciji, a pogotovo ne vlastima u Beogradu. I naravno, treće je ta stalna političko-bezbednosna tenzija na liniji severa, i unutar srpskog korpusa naravno da jača pozicije Prištine. Postizanje dogovora u zajedničkom pripremanju izbora onemogućava scenario kosovske vlade da jednostavno 15. septembra raspiše izbore, i da onda ona zapravo imenuje privremene vlasti po opštinama u kojima ne izađe dovoljan broj birača. To bi bilo potpuno u skladu sa stavovima međunarodne zajednice, ali bi to za Srbe bilo nametanje nove realnosti u kojoj gube i oni i Beograd. Mislim, dakle, da su svi svesni dve stvari: da Srbi, ukoliko ne sarađuju s Beogradom, imaju manje šanse nego sada, da je sporazum za njih potpuno nova realnost, nepoznato, i da im i u tom smislu treba saradnja s Vladom Srbije, ali i sa Srbima na jugu. Neslogom bi Srbi sa severa otvorili mogućnost za ono što najmanje žele: da im Priština nametne uslove života.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.05.2013. 10:09
Pa da li su oni mislili da se taj referendum sprovede samo među Kosovcima? Na referendumu treba da učestvuje cela Srbija i Srbi u dijaspori. Čak i da ti Srbi dole zavole Šiptare kao Rada Trajković i Oliver Ivanović ne znači da mogu da pripoje Kosmet Albaniji.
Ponedeljak 06.05.2013. 10:11
Svim silama teraju narod u ruke siptarima ! Sta je sa ostalim narodom u Kosovu i Metohiji ? Dacic-Taci-Vucic= O R G A N I
Ponedeljak 06.05.2013. 10:50
"Samim odustajanjem od referenduma Srbi sa severa Kosova i Metohije su najavili mogućnost kompromisa" нису одустали од референдума, не желе да падну у замци , они не желе да играју онако како им снс свира , а са друге стране УСТАВ ЈЕ НЕ ЊИХОВОЈ СТРАНИ, а снс га крши! ако је снс тако силан и сигуран , што не прихвата да срби са космета поставе референдумско питање !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online