Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 07.05.2013.
01:10
J. ARSENOVIĆ - AG. A

Srbi na Kosovu sami za Vaskrs

U svim pravoslavnim hramovima u Srbiji i regionu juče je litijom, molitvom i svečanom uskršnjom liturgijom obeležen Vaskrs, najveći hrišćanski praznik koji slaveći vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih, slavi pobedu života nad smrću.

Ove godine Srbima na Kosovu i Metohiji od državnih zvaničnika pridružio se samo Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM u ostavci. Nakon praznične liturgije u Gračanici, Vulin je Srbima na Kosovu poručio da ne napuste ognjišta "u inat svemu".


- Molio sam se večeras za mir ovog naroda, za dobro ovom narodu, za to da ostanu ovde i da se ne pomeraju jer se nisu pomerali ni pred većim nedaćama, pa ne želim da se to desi ni sada - rekao je Vulin.

U Crnoj Gori po starom

Pravoslavni vernici u Crnoj Gori i dalje su podeljeni između Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve i nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, pa su jedni bili na vaskršnjoj liturgiji koju je služio mitropolit Amfilohije u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, dok su drugi slavili Vaskrs u Vladičanskom domu na Cetinju gde je liturgiju služio mitropolit nepriznate CPC Mihailo.

Svega stotinak vernika, uglavnom sa centralnog Kosova, prisustvovalo je vaskršnjem jutrenju u manastiru Gračanica.


Jutrenje je počelo tačno u ponoć litijom oko manastira.
Vladika raško-prizrenski Teodosije je sa sveštenstvom potom služio liturgiju Sv. Jovana Zlatoustog. Na kraju liturgije pročitana je vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja.

U Beogradu je, u prvom satu posle ponoći, patrijarh srpski Irinej predvodio litiju i služio liturgiju u Hramu Sv. Save.


Liturgija je završena pričešćem vernika i čitanjem Vaskršnje poslanice patrijarha Irineja, koji je pozvao vernike da, ostajući uz Boga, ostanu dušom i srcem i uz stradalni narod na Kosovu i Metohiji i u svim krajevima gde pravoslavci stradaju zbog imena i vere u Hrista.

Jajarijada 22. put

Za Uskrs se tradicionalno farbaju jaja koja su simbol života i vaskrsnuća, a jučerašnji dan se koristi i za prigodna takmičenja najbolje ukrašenih vaskršnjih jaja. Jedno od takvih nadmetanja organizovano je u Bijeljini gde je najlepše jaje na 22. jajarijadi oslikala devojčica Marija Koprivica. Njeno jaje oslikano kao sova, donelo joj je tortu.

U Hramu Sv. Save pored mnogih vernika Uskrs je dočekao i premijer Ivica Dačić, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, princeza Jelisaveta Karađorđević, kao i predstavnici drugih tradicionalnih crkava.

Prvi potpredsednik i ministar odbrane Aleksandar Vučić prvi dan Uskrsa proveo je sa pripadnicima 250. raketne brigade Vojske Srbije u selu Zuce kod Beograda, dok se predsednik Srbije Tomislav Nikolić oglasio čestitkom upućenom vernicima.


Vaskrs je i praznik praštanja i darivanja pa je tako u narodnoj kuhinji eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske ofarbano čak 6.000 jaja, koja su podeljena korisnicima kuhinje, Doma penzionera i vernicima.

Čestitke hrvatskih čelnika

Svečanu liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan. Liturgiji je prisustvovao predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko, dok su predsednik i premijer Hrvatske Ivo Josipović i Zoran Milanović uputili odvojene čestitke. Vaskršnje liturgije služene su u vukovarskom Srpskom domu, te u hramovima u Borovu Naselju i u Dobroj Vodi.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije juče ujutru je u Sabornom hramu u Trebinju služio svetu arhijerejsku liturgiju, a okupljenim vernicima pročitana je i uskršnja poslanica srpskog patrijarha Irineja.


Za Vaskrs se prva molitva služi pred zatvorenim vratima hramova koja se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle Velikog petka i Velike subote, u znak radosti vaskrsenja oglašavaju i prva zvona.


I poglavari pomesnih pravoslavnih crkava uputili su tradicionalno vernicima posebnu poslanicu. Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej pozvao je vernike da i pored "teškoća i patnji", koje su zahvatile svet, ne izgube nadu i hrabrost.


Ruski patrijarh Kiril, poglavar crkve sa najvećim brojem pravoslavnih vernika, poručio je da je "prava sloboda ona u življenju s Bogom".


Jerusalimski patrijarh Teofil Treći napominje da će se "sionska majka svih crkava" i dalje zalagati za očuvanje pravoslavnog nasleđa kao i dobrih odnosa, saradnje i mira između naroda Svete zemlje i Bliskog istoka.

U Prizrenu bez gostiju

Svetom liturgijom u Sabornom hramu Svetog Đorđa u Prizrenu je proslavljen praznik Hristovog vaskrsenja, a vaskršnja liturgija služena je i u manastiru Svetih arhangela.
Prazničnu liturgiju u hramu Svetog Đorđa, u prisustvu nekoliko vernika, služio je sveštenik Slobodan Đorić.


Jedan od prisutnih vernika Aca Kamperović rekao je da je šteta za ovaj grad što niko danas tamo ne dolazi i da je moglo bar 20 ljudi da se organizuje i dođe, prenosi KiM radio.


"U svakom slučaju svima koji su ovde želim sve najlepše povodom Vaskrsa. Ne očekujem goste. Ja živim u Prizrenu sa suprugom i dovoljni smo jedno drugom kad već ne može niko da nam dođe", rekao je Kamperović.
Dušanka Tanasković, koja se 2005. godine vratila u Prizren i živi sama u centru grada, rekla je da danas ne očekuje nikoga, a da je nekada bila puna kuća za ovaj dan.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.05.2013. 08:56
не може армагедон да крене , докле год на Космет православна звона звноне...
Subota 18.05.2013. 16:35
Срби добродушни из Србије,Републике Српске,Црне Горе као и Дијаспоре су са вама 100% незнаћи ако су Медији у рукама Диктатуре да им се мора веровати дасу Срби окренули леђа једни другима.За Истину не питајте Медије него обићне људе и они ће вам речи истину о рајском животу у Демонкратској банана Држави.Једино сте ви са Косова остали браниоци Српске Државе и Народа у њој али има и нас Срба који ће да суде са вама заједно оним Дахијама у Београду (Николићу-Дачићу-Вучићу) на преком Суду.Ко вас изда котрљаче му се глава будите сигурни моја Браћо Обилићи са Косова.Младићеви Војници су са вама и посматрају Банду Београдску....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online