Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.05.2013.
14:30
Beta A

Srpski major poginuo zbog zaglavljenih komandi aviona

Avion Lasta (V-54) Vojske Srbije, u čijem je udesu pre više od sedam meseci poginuo major Goran Savić, srušio se zbog zaglavljivanja komandi koje su letelicu učinile neupravljivom, zbog čega su naložene kontrukcione izmene na svim do sada proizvedenim avionima, kao i na onima čija je izrada u toku, saznaje agencija Beta.

Foto: Arhiva

Prema izvodima iz zaključaka komisije za istragu uzroka nesreće koja se dogodila 26. septembra 2012. godine, u koje je agencija Beta imala uvid, avion je pre poletanja bio tehnički ispravan, pripremljen u skladu sa propisima dok su piloti major Goran Savić i potpukovnik Tomislav Bećagović bili zdravi i sposobni za izvršavanje tehničke probe.


U toku leta na kojem je ispitivan avion nakon zamene pumpe za gorivo, osovina leve pedale zaglavila se za centralni pult između dve kabine pa je došlo do rotacije aviona.


"Posada je donela odluku o napuštanju aviona... Oba pilota su uspela da napuste avion, međutim zbog male visine nije bilo dovoljno vremena da se formira kupola padobrana koji je bio pravilno aktiviran od pilota, potpuno izvučen i funkcionalno ispravan", navodi se u izveštaju.


U nesreći koja se dogodila kod Nove Pazove poginuo je major Tehničko-opitnog centra Goran Savić dok je potpukovnik Tomislav Bećagović povređen. Predsednik Srbije dvojicu pilota Vojske Srbije odlikovao je zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" zbog toga što su rizikovali svoje živote da bi spasili ljude na zemlji.


"Zahvaljujući odluci Savića da, tražeći najbezbednije mesto za sletanje, do poslednjeg momenta ostane u avionu i prekasno se katapultira, nije povređen niko od meštana Nove Pazove, te ni deca iz obližnje škole i vrtića", navodeno je tada u saopštenju predsednika.


Prema nalazu komisije, uzrok zaglavljivanja komande pravca je tehničke prirode i verovatno leži u elastičnosti komandnog kola pravca, manjim zazorima između pokretnih delova na konkretnom avionu i dejstva sila u toku manevarskog leta.


Komisiju koju je formirao komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (V i PVO) u svom sastavu imala je predstavnike Vojnotehničkog instituta, fabrike Utva iz Pančeva, Tehničko opitnog centra, pilote, lekare, opitne padobranace, pilote eksperte za bezbednost letanja V i PVO i stručnjake Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.


"Komsija je predložila preduzimanje mera na otklanjanju uzroka nastanka udesa i mere su već počele da se realizuju. Pristupilo se doradi konstrukcione dokumentacije, tehničkim izmenama, ojačanjem pojedinih delova komande pravca koje će onemogućiti da dođe do kontakta pokretnih delova komandi leta sa bilo kojim delom konstrukcije aviona u svim uslovima eksploatacije", navodi se u izveštaju.


Te izmene biće obavljene prvo na prototipu aviona Lasta, nakon čega će uslediti dodatno ispitivanje. Takođe će biti obavljena analiza mogućnosti ugradnje lakog izbacivog sedišta i uređaja za snimanje parametara leta koji će biti korišćen u obuci ali i u slučajevima eventualnih ugrožavanja bezbednosti leta.


"Ovaj tragičan događaj je sigurno usporio proces uvođenja aviona u jedinice V i PVO, ali ga nije prekinuo. Nakon izvršenih tehničkih korekcija nastaviće se letenje u tehničkom opitnom centru, a isporuku preostalih aviona izvršiće fabrika Utva Pančevo u toku 2013. godine", navodi se.


Školski avion Lasta (V-54) iz pančevačke Utve prvi je domaći avion proizveden nakon raspada SFRJ i prvi novi avion uveden u naoružanje od 1992. godine.


Vojska Srbije naručila je 15 aviona, a poseduje i dva prototipa koji su korišćeni za ispitivanje. Za armiju Iraka proizvedeno je i isporučeno 20 aviona Lasta.


Lasta je jednomotorni niskokrilac metalne konstrukcije, sa dva sedišta za pilote postavljena jedno iza drugog. Uvlačeći stajni trap omogućava poletanje i sletanje s betonskih i uređenih travnatih poletno-sletnih staza. Avion je razvijen za osnovno školovanje pilota.


Lasta je opremljena sa dva spoljna potkrilna nosača naoružanja nosivosti po 120 kilograma koji mogu da nose kontejnere sa mitraljezima, višecevne lansere nevođenih raketnih zrna kalibra 57 milimetara ili dve bombe težine po 100 kilograma.


Maksimalna brzina leta je 340 kilometara na sat, dolet iznosi 1.060 kilometara, taktički radijus opterećenog aviona je 400 kilometara, dok je plafon leta 5.200 metara.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.05.2013. 02:32
"Za armiju Iraka proizvedeno je i isporučeno 20 aviona Lasta...." koji su svi bili sruseni i pre nego sto su se papucice zaglavile, tako da ova greska konstrukcije i nije mogla na zalost da bude primecena na tudjem terenu i sa tudjim pilotima, opet na zalost, koje bi Toma naravno takodje odlikovao. Za pronalazenje ostalih gresaka u buducnosti, on je spremio dovoljno odlikovanja, nema brige.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online