Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 03.05.2013.
15:37
24sata.rs A

"Mušice samo uvod u horor koji preti Balkanu"

Pojava velikog broja insekata prouzrokovana je visokim temperaturama za ovo doba godine koje nisu zabeležene otkad se vrše merenja. U istom trenutku izlegle su se čak četiri generacije mušica. Predatori, ptice i slepi miševi nisu uspeli da uspostave ravnotežu, a s obzirom na to da visoke dnevne temperature i velika vlažnost ne prestaju već se povećavaju, može se dogoditi da imamo pravu najezdu krvoločnih insekata.

Foto: Ilustracija
 

Naravno da ovakve temperature pogoduju i komarcima, ali na sreću, njihov ciklus razmnožavanja počinje malo kasnije. Tretiranje nije počelo, a ne znam ni kada će jer nas iz lokalne samouprave još uvek niko nije angažovao - kaže Miodrag Rajković, specijalista Veterinarskog instituta u Kraljevu.

Teško je odrediti

S obzirom na to da postoje hiljade vrsta mušica i njihovih podvrsta, teško je bilo utvrditi za kratko vreme koja je vrsta ona iz Kraljeva u vreme najezde. Ono što je bilo najbitnije jeste da je ona bezopasna po čoveka.

Mušice u Kraljevu su se pojavile u večernjim satima jer tada ima dovoljno vlage, temperatura im odgovara, a mi ih vidimo zahvaljujući tome što smo previše osvetljeni. Zato su se pored svetiljki videli ogromni rojevi.

- Dogodilo se to da su se odjednom izlegle tri-četiri generacije, a predatori nisu mogli da reaguju, odnosno, nisu ih pojeli. I dalje stojim iza tvrdnje da je najbolji regulator ovakve pojave priroda - govori Miodrag Rajković.

Rajković kaže da je dao predlog da se hemijski ne tretiraju mušice jer su već zaposele gradsko jezgro, što je moglo da ostavi posledice po građane. On kaže da je njegov savet Kriznom štabu bio da se mušice ne diraju, već da budu puštene i da se isključe ulična svetla jer bi tako, na primer, učinili Amerikanci. Međutim, taj deo s isključenjem nije prihvaćen, ali su mušice ostavljene.

Ukoliko se ovakve situacije budu češće ponavljale, onda će hemijska sredstva ipak morati da budu upotrebljena. Veterinarski institut iz Kraljeva je jedna od četiri referentne ustanove u Srbiji za zarazne bolesti. Kako saznaju novinari, njihov tim može da bude mobilan za svega sat vremena u bilo koje doba.

POVEZANE VESTI

Petak 03.05.2013. 19:29
ma ajde bre "Predatori, ptice i slepi miševi nisu uspeli da uspostave ravnotežu, a s obzirom na to da visoke dnevne temperature i velika vlažnost ne prestaju već se povećavaju, može se dogoditi da imamo pravu najezdu krvoločnih insekata." a ja BAS MISLIM da ce se ptice gozboti ! u mom kraju nikad vishe ptica , i to raznlikih!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online