Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 03.05.2013.
00:19
Danas A

Bez konkursa do državne fotelje

Većina pomoćnika ministara i sekretara, od formiranja Vlade Srbije u julu 2012. do kraja marta ove godine, imenovana je na te položaje bez prethodno raspisanog konkursa, iako je to predviđeno Zakonom o državnim službenicima.

Većina pomoćnika ministara i sekretara, imenovana je na te položaje bez prethodno raspisanog konkursa, iako je to predviđeno Zakonom o državnim službenicima
 

Prema odgovorima koje je Danas dobio od ministarstava, osim resora građevinarstva i MUP-a, gde su naišli na ćutanje, za prvih osam meseci rada Vlade postavljen je bez konkursa čak 81 državni službenik na višim položajima.

Po osam službenika na položajima bez konkursa zaposleno je u ministarstvima zdravlja i poljoprivrede, a po sedam u resorima finansija, prosvete i saobraćaja.

Na isti način ministarstva trgovine i telekomunikacija, pravde, odbrane, energetike i spoljnih poslova primila su po šest službenika, u ministarstvima kulture, regionalnog razvoja i rada po četiri, a u Ministarstvu prirodnih resursa i rudarstva dvoje.

Samo u Ministarstvu omladine i sporta, koje vodi Alisa Marić, nije bilo novih postavljenja, a aktuelni pomoćnici ministra i sekretar su dobili posao posle konkursa, u skladu sa Zakonom.

U odgovorima koje je Danas dobio putem zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, ministarstva ovakve postupke prilikom imenovanja službenika pravdaju upravo Zakonom o državnim službenicima. Naime, oni navode da je Zakonom propisano da "ako postavljenom ili imenovanom licu prestane dužnost pre postavljenja državnog službenika na položaj, novo postavljenje ili imenovanje sprovešće se prema propisima koji su važili na dan postavljenja ili imenovanja lica kome je dužnost prestala".

U Ministarstvu pravde je rečeno da je u toku konkursna procedura za popunu pet položaja, a u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija za sva mesta.

"U skladu sa Zakonom o državnim službenicima, ministar je pokrenuo postupak za popunjavanje položaja putem javnog konkursa, za sva gore navedena radna mesta razvrstana u položaje na koja su državni službenici postavljeni bez konkursa, kao i da su postupci u toku", navode u ministarstvu na čijem je čelu Rasim Ljajić.

Osim pomoćnika ministara i sekretara, bez konkursa su u pojedinim sektorima postavljeni službenici i na neke druge položaje. Tako su u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija postavljeni direktor i pomoćnik direktora Uprave za digitalnu agendu, a u Ministarstvu rada direktor i pomoćnik direktora Inspektorata za rad. U sektoru zdravlja bez konkursa je primljen i pomoćnik direktora Uprave za biomedicinu, u sektoru odbrane generalni inspektor, dok je u Ministarstvu poljoprivrede postavljeno pet direktora uprava i jedan pomoćnik direktora organa u sastavu.

Uvidom Danasa u biografije službenika koji su napredovali u karijeri bez konkursne procedure može se uočiti da su ipak svi visokoobrazovani, sa adekvatnim iskustvom, a da je većina u državnoj upravi još od ranije. Međutim, u ministarstvima pravde i poljoprivrede nismo dobili imena ljudi na položaju koji su došli bez konkursa, kao ni njihove biografije. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da "ne raspolažu" biografijama i napominju da "pomoćnike ministara postavlja, imenuje i razrešava Vlada Srbije".

"Da bi se određena informacija smatrala informacijom od javnog značaja, potrebno je da, pored toga što je nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti i što javnost ima opravdan interes da zna, bude sadržana u određenom dokumentu i u posedu organa javne vlasti kada tražilac zatraži pristup", odgovoreno je u Ministarstvu pravde na zahtev da nam se dostave biografije.

Petak 03.05.2013. 00:23
Како која власт дође увек исто.Сви раде против Србије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online