Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 02.05.2013.
20:52
RTS A

Priština plaća zbog lažnih svedoka?

Više desetina Srba je, najviše tokom 1999. i 2000. godine, bilo optuživano na Kosovu za najteže zločine koje nisu počinili. Dokazivanje istine trajalo je više godina, pa su mnogi od njih, iako nevini, proveli i do tri godine u pritvoru. S obzirom da je takav epilog bio zbog izjava lažnih svedoka, sada traže da im vlada samoproklamovanog Kosova nadoknadi štetu.

Više desetina Srba je, najviše tokom 1999. i 2000. godine, bilo optuživano na Kosovu za najteže zločine koje nisu počinili. Iako nevini, mnogi su proveli i do tri godine u pritvoru
 

Miloša Jokića iz Vitine 1999. godine uhapsili su pripadnici američkog Kfora, zbog navodnog ubistva. Tada je imao 20 godina. Skoro tri godine proveo je u zatvoru, posle čega je oslobođen.

"Uhapšen sam avgusta meseca 1999. godine u Vitini pod lažnim optužbama za ubistvo, posle tri meseca tužilac je proširio istragu na još jedno ubistvo, da bi posle šest meseci, posle podizanja te optužnice bilo novo proširenje za ratni zločin i za silovanje", priča Jokić.

Na kraju je, kako kaže, osuđen na 20 godina zatvora pred okružnim sudom u Gnjilanu. Zbog svega što je nedužan pretrpeo, pre četiri godine tužio je vladu Kosova.

"Smatram da sam potpuno nevin ležao u zatvoru tri godine, to je trebalo izdržati. Posle svega što sam proživeo smatram da imam pravo na nadoknadu štete", kaže Jokić.

Milošev otac Velibor Jokić tvrdi da je pravi razlog optužbi bila namera kosovskih Albanaca da preotmu veliku imovinu te srpske porodice nedaleko od Vitine.

"Oni koji su optužili moga sina uzurpirali su mi imovinu. Naša borba traje od onog dana kada je uhapšen, a onda se nastavlja i dalje, sada za ostvarivanje prava za naknadu štete na šta ima pravo po svim zakonima i propisima", priča Milošev otac Velibor Jokić.

U Kancelariji za besplatnu pravnu pomoć u Beogradu, kažu da su se obraćali

Najviše lažnih optužbi kosovski Albanci pripisivali su Srbima neposredno posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo, juna 1999. godine.

Euleksu sa predlogom da međunarodne sudije preuzmu ovaj i slične slučajeve. Međutim, dobili su odgovor da lokalno kosovko sudstvo ima dovoljno kapaciteta da vodi takve sporove.

Rastko Brajković iz Kancelarije za besplatnu pravnu pomoć kaže da se šteta tu ne odnosi na dane provedene u pritvoru, već i na pretrpljen strah, bol, povredu ugleda.

"Ta lica su bila optuživana za najteže zločine uključujući i genocid, prooveli su u zatvorima po par godina i institucije nadležne na Kosovu odbijaju da na pravi način odgovore na njiohov zahtev za naknadu štete", kaže Brajković.

Advokat Živojin Jokanović koji je i član Sudskog saveta Kosova, u svojoj kancelariji u Prištini zatrpan je predmetima i žalbama Srba. Samo za genocid, kaže, bile su 33 neosnovane optužnice protiv Srba.

"Najgore je to što je protek vremena učinio da se bojim da će se pokušavati izbeći neka odgovornost odnosno plaćanje naknade zbog neblagovremeno podnetih zahteva", kaže član Sudskog saveta Kosova Živojin Jokanović.

Drugi deo problema je, kako kaže, što su naknade enormno mizerne, pa se kreću od 12 do 15 evra po danu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.05.2013. 23:16
платиће душмани кадтад
Petak 03.05.2013. 00:24
Upravo je ovo odgovor sta ce biti sa Srbima na Kosovu posle Briselskog sporazuma. Tihi pritisak i iseljavanje. Zaboravljamo da mi imamo i Erdutski sporazum sa Hrvatskom,koji garantuje sva prava Srbima kao manjine,a vidimo da ni cirilica im se ne dozvoljava!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online