Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.05.2013.
08:46
Ž. Marković - Vesti A

Uskršnje jaje od 3.000 čepova

Prava mala atrakcija izložena uoči Vaskrsa u dvorištu porodične kuće Jovana Spasića u Negotinu izaziva veliku radoznalost komšija, prolaznika, a najviše najmlađih stanovnika ulice. Kako i ne bi kada se na zubatom suncu okasnelog proleća uspravilo metar visoko uskršnje jaje, napravljeno veštim rukama čuvenog Joce Pronalazača.



 

Ponudiće Joca svim svojim gostima da dobro razgledaju sve njegove rukotvorine, od raznih materijala koje sakuplja, zatim odmor u baštenskom paviljonu, krajnje neobičnom, baš kao što je i većina predmeta, koje ovaj profesionalni vozač viljuškara u fabrici hemijskih proizvoda u Prahovu, uz pomoć mašte i spretnih ruku stvara, držeći se devize "ono što niko nema, ima Joca".


- Ovo uskršnje jaje, visoko je jedan metar. Napravio sam ga od stiropora, cementa i više od 3.000 plastičnih čepova sa flaša. Radio sam ga u etapama sa mnogo ljubavi i bilo mi je potrebno oko dva meseca svakodnevnog rada. U njega može da stane 400 kokošjih jaja. Deci iz komšiluka se mnogo dopalo, radoznala su, dolaze da se igraju i zaljuljaju ga, jer je lagano i pokretno - kaže Jovan Spasić.

Ovo, ipak, nije najveće uskršnje jaje koje je do sada napravio.

- Prošle godine je bilo duplo veće, visoko dva metra, a napravio sam ga od istog materijala, ali sa dva puta više zatvarača. Preuzeli su ga prijatelji iz Sokobanje. Ne znam tačno gde je sada taj eksponat izložen, ali sam bezgranično ponosan na svoja remek-dela, koja nalaze put do turističkih centara u Srbiji i, naravno, kupaca.

A u prepunoj radionici mešaju se boje, oblici i različiti materijali. Jovan se pre četrdesetak godina iz Crne Trave doselio u Negotin.

Jovan Spasić u svom letnjikovcu vesela piramida
 


- Moji zemljaci Crnotravci zidaju i pravi su umetnici sa ciglama, a ja tragam za onim što niko ne pravi i stvaram ono što znam od drveta, cementa, gipsa i tako pune dve decenije. Sakupljam plastične zatvarače sa flaša, pampure, kamenčiće, jer sam shvatio da sve može da se pretvori u umetnost. Tako je nastao ovaj plato koji je "popločan" sa preko 20.000 čepova, koje sam četiri puta bušio, nizao, cementirao. Preko njih sam prolazio automobilom kako bih se uverio da pod težinom nijedan neće napući. Ovaj moj omiljeni, šareni plato odoleva vremenu, evo već punih sedam godina. Onda sam napravio svoj mali raj, letnjikovac, gde sam sam napravio stolice, sto, lampu! Ukrasio sam ga tikvama koje sam sadim i uzgajam, jer od njih može svašta da se napravi - priča Jovan o svom hobiju kojem posvećuje svaki slobodan trenutak.
 

U domaćinstvu Joce Pronalazača sve je spremno za predstojeći veliki praznik. Uspeo je Joca da u zimskim hladnim danima napravi na stotine gipsanih stalaka za uskršnja jaja, figura, držača. Na svim predmetima rukom je ispisano: "Srećan Uskrs svima koji slave - Hristos Voskrese".
 

Piramida


Joca Pronalazač iz Negotina je svoje dvorište oplemenio i pravom egipatskom piramidom, rađenom na svoj način. Pleni svojim šarenilom i veselošću, jer je napravljena od raznobojnih zatvarača sa flaša i da bi je neko razgledao i uživao u pogledu na nju, dovoljno je da zaluta u ulicu Mariole Petrović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online