Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 30.04.2013.
23:09
srbin.info A

Ameri priznali: Srbi su najhrabriji narod

Međunarodno istraživanje o samopouzdanju, koje stavlja Srbiju na vrh sveta, izvršeno je na Bredli univerzitetu. Po ovom istraživanju Srbija je prva, Japan poslednji, a SAD je na šestom mestu u globalnom istraživanju, prenose beogradski mediji.

Foto: Arhiva
 

Želite da popravite svoje samopouzdanje?
"Vaše globalne komšije mogle bi vam dati neki savet." To je bio generalni moto međunarodnog istraživanja o samopouzdanju nacija koje je proletos sprovedeno u Americi. Ovaj naučni projekat vodio je dr Dejvid Šmit, profesor i direktor Odeljenja za psihologiju na Bredli univerzitetu.

U ovim anonimnim istraživanjima učestvovalo je 17.000 ljudi u 53 države sveta. Broj učesnika u svakoj zemlji kretao se od, na primer, 59 na Kipru do više od 2.700 u Americi. Anketu su vodili profesori Bredli univerziteta i njihovi saradnici iz inostranstva.

Glavna pitanja u upitniku bila su:
- Da li verujete da imate samopouzdanja?

- Koja država, po vašem mišljenju, i zašto, ima najviši stepen samopouzdanja?

- Koji narod ima, po vašoj proceni, najviši stepen samopouzdanja?

- Da li se osećate sposobnim da radite stvari dobro kao i većina drugih ljudi?

- Imate li pozitivan stav prema sebi?

- Da li se osećate kao promašen čovek?

- Istraživanje je uključilo i lične i romantične podatke i izjave o drugim narodima, nacijama i ljudima.

Jedan od istraživača, Miranda Hiti, obelodanila je prošle nedelje u američkom stručnom časopisu i na njegovom sajtu “WebMD Medical News” prve nezvanične informacije ovog istraživanja. Prema tim rezultatima, ovo američko međunarodno istraživanje o samopouzdanju nacija stavlja Srbiju i Srbe na vrh, Japan na dno, a SAD na šesto mesto.

“Srbi su najhrabriji i najsamopouzdaniji narod na svetu. Tako misle sami Srbi, ali tako misle i ostali građani sveta, koji su u ovoj anketi priznali da je Srbija poslednjih godina prošla kroz težak period, ali da njen narod nikada nije klonuo duhom”, napisala je u svom objašnjenju dr Hiti.

Lista prvih deset zemalja po veri u sebe

1. Srbija

2. Čile

3. Izrael

4. Peru

5. Estonija

6. SAD

7. Turska

8. Meksiko

9. Hrvatska

10.Austrija

Deset najniže rangiranih su: Južna Koreja, Švajcarska, Maroko, Slovačka, Fidži, Tajvan, Češka, Bangladeš, Hongkong i Japan. Ovo istraživanje Bredli univerziteta prevedeno je na 28 jezika. Zvanični rezultati biće objavljeni u narednom izdanju američkog časopisa “Journal of personality and social psychology”.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.04.2013. 23:15
Па шта је сад, најхрабрији или најпоузданији...мислим да нисмо ни једно ни друго у тој мјери да смо на 1. мјесту у свијету...ова листа је трагична, хрвати на деветом мјесту, глупости, по чему су они храбри?
Utorak 30.04.2013. 23:27
Jednostavno ne verujem u te ankete. One su uvek smišljene.
Sreda 01.05.2013. 00:50
Procitao sam nekoliko komentara pa evo da kazem i ja nesto: Srbi su najtvrdoglaviji narod, Srbi su najhrabriji narod i to niko ne moze osporiti. Da smo najvece budale - jesmo. Pa unazad vekovima samo ratujemo, sto za sebe, sto za druge, da bi ocuvali ono sto su nam u nasledje ostavili nasi stari, a sve zarad necijih licnih ciljeva i "prosperiteta" (ha! setio sam se reci) ... Ma nismo mi toliko losi za druge mi smo najgori sami sebi i dal ce vec jednom da nam dodje iz du....ta u glavu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online