Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.05.2013.
01:10
J. Arsenović - Vesti A

Nemac upoznao brata i sestre u Srbiji (1): Suze i radost Srbina Volfganga

Ja volim Boskovice, ja sam Boskovic!", uzvikivao je otpozdravljajući kroz prozor automobila Volfgang Pecold (69), kada je sa sinovima Robertom i Sašom krenuo kući, u Nemačku. U ambijentu pravog šumadijskog dvorišta, olistalom i ozelenelom pod aprilskim suncem, do kojeg vodi kolski put, a usput se sreću koze na ispaši, okupio se veći deo brojne porodice Bošković. Došli su da se pozdrave sa svojim novootkrivenim rođakom iz Nemačke koji obećava ponovni dolazak u otadžbinu, ali tek nakon što u Drezdenu ugosti srpske članove svoje familije.

Krv nije voda: Volfgang Pecold sa familijom u Stepojevcima
 

- Sledeće godine punim 70 godina i tada će moji Boškovići da dođu kod mene u goste - priča za "Vesti" Volfgang Pecold, ne skrivajući zadovoljstvo i sreću što je otkrio biološke korene i što su ga oni doveli baš ovde, u Šumadiju, nadomak Beograda.

Precizni Nemci i šeretski domaćini

 

Iako vole tačnost, Volfgang i njegovi sinovi su popustili pred svojim srpskim rođacima da za pola sata odlože odlazak kako bi ekipa "Vesti" stigla u Stepojevac. I taman kad su se pozdravili i izljubili, onako po srpski tri puta, tek što su zamakli iz videokruga, eto njih nazad. U onoj gužvi neko je zaboravio naočari. Nema nervoze, nema ljutnje, ali ima srpske dosetke na sopstveni račun.


- Nema naočara, ukrali li ih tvoji rođaci Srbi - našalio se jedan od zetova familije Bošković.

Za pet dana koliko je proveo u Srbiji, osmeh mu ne silazi sa lica. Razdragan i optimističan, ne zna na koju stranu pre da se okrene, da li ljubopitljivim novinarima ili rođacima sa kojima može još samo pola sata da provede zajedničkog druženja.


Pet dana koliko je sa sinovima proveo u Srbiji prošlo je ko za tren. Dovoljno da upamti imena svojih srpskih rođaka. Izgovara ih sa mekim "ć", a u stilu fudbalskog navijača neretko skandira: "Boškovic, Boškovic!!!


"Vesti" su tu da taj trenutak rastanka Volfganga i njegove familije po ocu zabeleže, dok on ne skriva zahvalnost što je i uz pomoć srpskih medija uspeo da dođe do brata i sestara po ocu Vojislava, Milke i Milene. I, naravno, njihovih porodica.


Posle godinu i po dana pokušaja da zaokruži svoje porodično stablo, na kojem je nedostajlo ono najvažnije, ime i poreklo njegovog biološkog oca, Volfgang je poslednjeg dana prošle godine iz Srbije dobio potvrdu da se 99 odsto njegov DNK poklapa sa DNK deda Voje Boškovića (81) iz Stepojevaca. Nemca i Srbina neraskidivo povezuje zajednički otac Vitomir Bošković. Volfgang je otišao i na grob svoga oca, gde nije mogao da zadrži osećanja. Niz lice ovog ovog čoveka potekle su suze.

Zdravica za srećan put: Nemački gosti otišli prezadovoljni
 

- Nemam reči kojima bih opisao kako se osećam - rekao je Volfgang.
Priča jeste filmska, ali ne tako retka, jer je puno srpskih vojnika završilo u Drugom svetskom ratu u nemačkom zarobljeništvu. Među njima bio je Vitomir, a onako stasit i naočit nije čudno što je zapao za oko u ratu usamljenoj i lepoj Fridi, Volfgangovoj majci.

Toliko liče da nije ni bio potreban DNK

 

Boškovića koji vode direktno poreklo od Vitomira, bivšeg nemačkog zarobljenika, nije malo. Ima ih 41 i doček i gošćenje Volfganga i njegovih sinova je bila prilika da se prebroje.


- Čim sam video njegovu fotografiju znao sam da je naš. Nije nam ni bio potreban DNK, pa on više liči na deda Vitu nego moj otac. Ima iste prste kao deda, iste zaliske, a kad smo bili na groblju u Stepojevcu da zapalimo sveće otkrili smo da Volfgang ima identičan mladež koji je imala moja pokojna tetka Olivera, njegova polusestra. Evo, i sad se pozdravljamo, baš na današnji dan, kada je pre 19 godina preminuo moj deda Vita, Volfgangov otac. Posle kažu da ne postoji neki prst sudbine - govori nam Dragan, sin Vojislavov.

Da nije bilo te ratne ljubavne romanse, ne bi bilo ni susreta ljudi iz naizgled dva različita sveta, a opet ispostaviće se, toliko sličnih po temperamentu i neposrednošću.


- Skoro 50 godina sam u braku i moja supruga, koja je Nemica, kada sam otkrio da mi je otac Srbin, znate šta mi je rekla: "E sada mi je jasno zašto ti tako voliš ljude, zašto pomažeš drugima, zašto si takav optimista - priča nam Volfgang, pokazujući u grudima mesto na kojem se može pronaći odgovor na naše pitanje: Oseća li zaista da jednim svojim delom pripada Boškovićima, ljudima sa kojima se druži svega pet dana, a koje je otkrio tek pre nešto manje od pola godine.

Sutra - Nemac upoznao brata i sestre u Srbiji (2): Šajkača i rakija za drage goste

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online