Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.04.2013.
22:39
Radio 021 A

Gimnazija u Bečeju nabavila detektor droge

Bečej je treća opština u Srbiji, a prva u Vojvodini koja je, na inicijativu direktora gimnazije, nabavila aparat za utvrđivanje psihoaktivnih sustanci na površinama sa kojima učenici i profesori dolaze u kontakt. Detektor droge radi po veoma jednostavnom principu, a kontrole će se obavljati najmanje jednom mesečno.

Ko kaže da u njegovoj školi nema droge - laže, tvrdi direktor bečejske gimnazije
 

Ovo je prvi put da je detektor droge bio primenjen u praksi. Na samom početku testiranja, proverena je kvaka na vratima koja spajaju dvorište i zgradu bečejske gimnazije. U zavisnosti od toga koju boju pokaže papir - na toj površini je bilo ili nije bilo psihoaktivnih supstanci u poslednja dva meseca.

Dejan Petković iz Ministarstva unutrašnjih poslova kaže da je Bečej treća opština u u Srbiji koja se odlučila na ovaj korak, te su sa sličnim aparatom radile i neke druge opštine.

"To se sve radi zbog preventive, da se otkrije da li postoje neka kritična mesta u gradu. Pošto su nam najmlađi najmiliji, što se kaže, jednostavno pokušavamo da odbijemo nemile pojave, u vidu narkotika, od škole", kaže on.

Potom se prešlo na sprat - testirane su klupe u učionicama, ali i u zbornici - sve kritične tačke koje je odredio direktor škole. Ideja nije represivnog, već preventivnog karaktera, kako bi problem droge bio prepoznat, a ne gurnut pod tepih, tvrdi direktor Bečejske gimnazije Miodrag Basarić.

"Aparat može da pronađe i tragove, koji su na određenoj površini i dva meseca, tako su nam rekli u policiji. Svaki direktor škole koji kaže da u njegovoj školi nema droge - po mom mišljenju, greši", ocenjuje Basarić.

"Mi ne želimo to da radimo. Ankete koje se rade u našoj školi, opštini i šire, pokazuju da je najmanje 10 odsto učenika srednjoškolskog uzrasta uzimalo drogu, pa makar jednom da je probalo", navodi on.

Aparat je koštao 73.000 dinara, a nabavila ga je lokalna samouprava, da bi potom bio predat na korišćenje školama. Nenad Tomašević iz Saveta za bezbednost opštine Bečej smatra da je ovakav aparat neophodan zbog preventive.

"Dobili smo molbu za kupovinu jednog ovakvog uređaja, mi smo naravno, odmah reagovali, tako što smo sazvali Savet za bezbednost. Potom smo raspravljali o potrebi za time, i predložili opštinskom veću da tako nešto nabavimo, kao nešto što nam zaista treba zbog preventive", kaže on.

Gimnazija je bila prva, ali to je samo početak - po potrebi će biti testirane sve sumnjive lokacije u opštini Bečej. Za početak, podaci će biti operativnog karaktera, a dalju odluku o postupanju donosiće policija i tužilaštvo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online