Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 28.04.2013.
01:10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Dačić plašio "Olujom"

Poslanici Skupštine Srbije juče su do kasno u noć raspravljali o Sporazumu Beograda i Prištine, koji je državni vrh parafirao u Briselu. Većina poslaničkih grupa i pre sednice najavila je da će podržati predlog koji je juče parlamentu predstavio premijer Srbije Ivica Dačić. On je rekao da je Zajednica srpskih opština, koju predviđa Sporazum, najbolje rešenje za Srbe iz južne pokrajine.

Većina ipak za dogovor sa Prištinom: Oštra rasprava u Skupštini Srbije
 

Takođe, Dačić je poručio da Srbija briselskim sporazumom nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, niti je kapitulirala i naglasio da bi odbijanje tog sporazuma moglo da se završi "kosovskom olujom", povlačeći tako paralelu s proterivanjem Srba iz Krajine 1995. godine.


- Ako se ponašamo drugačije, možemo da izgubimo i ono što smo realno dobili. Šta je bila alternativa? Da napustimo pregovore i da blokiramo proces, da izolujemo zemlju, da se na međunarodnim forumima govori bez našeg prisustva, a krajnji rezultat bio bi egzodus Srba - rekao je Dačić i dodao "da je ovo samo privremeno rešenje".

Prozivali izdajnike

Protest pred početak zasedanja

U centru Beograda juče su protestovale pristalice pokreta Naši, Dveri, Zavetnici i Obraz, izvikujući "Kosovo je Srbija" i prozivajući stranke vladajuće koalicije. Oko parlamenta su celog dana bile raspoređene jake policijske snage, saobraćaj je bio blokiran i preusmeren na okolne ulice. Poslanici su pri ulazu u parlament bili izloženi verbalnim napadima demonstranata koji su uzvikivali: Izdajnici, izdajnici, čitajući njihova imena sa spiska.

Poslanik DSS-a sa severa Kosova Marko Jakšić poručio je premijeru da je sever Kosova postao bitan politički faktor o kome se priča i u Briselu i da pričama o mogućem egzodusu i novoj "oluji" premijer obmanjuje javnost.

SPO: Suverenitet davno izgubljen

Šef poslaničke grupe Srpski pokret obnove-Demohrišćanska stranka Srbije Aleksandar Jugović kazao je da će SPO podržati sporazum Beograda i Prištine jer, kako je naveo, stvari meri činjenicama, a ne strastima i željama.
U skupštinskoj raspravi, Jugović je istakao da je Srbija suverenitet nad Kosovom izgubila potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 1999. godine, a ne briselskim sporazumom.

- Mi smo u ovom parlamentu glasali protiv Ahtisarijevog plana, koji je bio kudikamo bolji od ovoga danas i da li je bilo "oluje"? Nije - kazao je Jakšić, koji je istakao mogućnost novih ucena od strane EU i Albanaca.


Tokom govora premijera smenjivali su se zvižduci i dobacivanja s aplauzima. Najbučnije su bili poslanici DSS-a koji su govor premijera prekidali dobacivanjem, pa im je predsednik Skupštine Nebojša Stefanović izrekao opomenu.


- Ako imate nešto da kažete, uzmite mikrofon. Ja sam predsednik Vlade i govorim u ime nje. Želim da obrazložim okvire u kojima sam se kretao, a oni su i da je Savet EU utvrdio pre dve godine da je Kosovo ključni politički kriterijum za dalje EU integracije - rekao je Dačić i dodao da ne zna zašto se poslanici DSS-a tako ponašaju kada je "njihov lider gospodin Koštunica fin čovek". S druge strane, Čedomiru Jovanoviću, lideru LDP-a, zasmetalo je što se "u sve meša crkva".


On je rekao da kada se Skupština bude mešala u odluke Sinoda SPC, onda može i obrnuto.


- Crkvi carstvo nebesko, a vama, Dačiću, stvarni svet u kome nekome treba da date platu, nekome penziju, a narodu koji je ostao na Kosovu siguran život - zaključio je Jovanović.

Neko je to morao da uradi

- To što neko neće da laže o Kosovu ne znači da ga manje voli od vas - rekao je juče poslanicima premijer Ivica Dačić.
- Ratovali smo, zemlja se mučila pod sankcijama, gubili smo bitke i teritorije, sami sebe pljačkali tokom tranzicije i samo ako budemo imali hrabrosti i sami sebe ne budemo lagali, imali viziju, naša generacija će uspeti da od Srbije napravi prosperitetnu Srbiju - istakao je Dačić i dodao da je to bio razlog zašto se pregovaralo s Prištinom i podvukao da je to rađeno zato da bi se okončali prošlost, beda i porazi.
- Neko je to morao da uradi - poručio je predsednik Vlade Srbije.

 

Femana izbacili iz sale

Poslanik s liste vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miodrag Nikolić zvani Feman izbačen je iz sale Skupštine Srbije nakon što je protestovao za vreme govora premijera Srbije Ivice Dačića, čime je nakratko prekinuo njegov govor.

Nikolić je na početku Dačićevog govora dobacivanjem s klupe i mašući papirima i fotografijama prekinuo govor premijera, a nakon upozorenja predsednika Skupštine Nebojše Stefanovića doneta je odluka o izbacivanju iz sale.

Nikolić koji je nekada bio i zamenik predsednika u DS-a za vreme Zorana Đinđića je pokazavši novinarima izveštaj o trgovini ljudskim organima na Kosovu i fotografije "žute kuće" demonstrativno napustio skupštinsku salu.

  

Podrška Petrovića, Palme u Mađara

Šef poslaničkog kluba Zajedno za Srbiju Dušan Petrović najavio je da će podržati sporazum Beograda i Prištine kao znak odgovornosti i realnog sagledavanja stvari. Takođe, šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković rekao je da će podržati sporazum Beograda i Prištine jer je "balans između želja i mogućnosti".
I šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor kazao je da ta stranka podržava Sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Bojan Kosterš iz LSV-a, Aleksandar Jugović iz SPO-a i Balint Pastor iz SVM-a rekli su da će njihove stranke podržati briselski sporazum.


Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić kazao je da je sporazum neće biti primenjen jer su Srbi s Kosova najavili referendumsku inicijativu, i da će 10. maja biti održan miting u Beogradu i skupljanje potpisa koji će biti predati parlamentu, zaključio je Samardžić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.04.2013. 01:25
Руши дачић туђу муку даје Косово у туђу руку !!!
Nedelja 28.04.2013. 11:31
Ovaj malecki pati od Stokholmskog Sindroma. Promenio je pricicu, a i dobro je naucio. Sentimentalno se vezao za unistitelje srpskog naroda, cak trazi i jos. Mora da su mu zapretili nekom packom?
Nedelja 28.04.2013. 07:15
е које је овде луд?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online