Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Subota 27.04.2013.
01:15
D. Dekić - Vesti A

Toma Nikolić: Preko Drine nisu Srbi?!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponovo je ustalasao srpsku javnost s obe strane Drine novom u nizu šokantnih izjava da su Srbi iz Republike Srpske za njega Bosanci, iako, kako je primetio, neki od njih ne vole da ih tako zovu.

UVREDIO SRBE S DRUGE STRANE DRINE: Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa članovima Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem
 


Takođe, Nikolić je napravio veliki zaokret po pitanju srebreničkih ratnih događanja. Naime, Nikolić je od prošlogodišnje tvrdnje da u Srebrenici nije bilo genocida, kojom je ozbiljno naljutio Sarajevo, u intervjuu Televiziji BiH naprasno je evoluirao do poklonjenja srebreničkim žrtvama genocida, rekavši da mu je žao zbog svih zločina počinjenih nad Bošnjacima.
 

- Klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda učinio bilo koji pojedinac - kazao je Nikolić u emisiji "Interview 20" Sanele Prašović-Gadžo i najavio skoru posetu Srebrenici. Razgovor će biti emitovan 7. maja, ali su delovi Nikolićevih izjava već juče preplavili internet portale i izazvali brojne negativne komentare.
 

- Po Tominoj logici ispada da su Srbi iz Hrvatske Hrvati, a Srbi sa Kosova Kosovari - poručio je predsedniku jedan Beograđanin, kako se ovim komentarom o Srbima iz RS odrekao i ostalih sunarodnika u regionu. Drugi je čak zapitao predsednika kako će nazivati Srbe u Vojvodini.

Srbi u RS su ogorčeni, pa je jedan od njih napisao Nikoliću: "Sramota, predsedniče, velika sramota... Posle ovakvih izjava, ali i komentara vidim da nismo baš dobra braća kakva bi trebalo biti... Ovo od jednog Hrvata ili Albanca nikada nećete čuti..." Drugi je naveo "da kada bi Beograd cenio bar pola RS koliko tamošnji narod ceni Srbiju, svima bi bilo mnogo bolje".

Stručnjak za medije Cvijetin Milivojević ukazuje da bi Nikolić trebalo da se zamisli o svom obrazovanju jer se BiH i zove po svoja dva dela, i Srbi, Hrvati i Bošnjaci iz Hercegovine nikada neće reći da su Bosanci, već recimo "Bosanci i Hercegovci".

- Ne znam da li pežorativno kao Šumadinac govori o Bosancima. To, ipak, treba da bude samo njegov privatni stav i da sa njim ne ide u javnost - kaže Milivojević i ističe da bi šef države trebalo da shvati da se njegove izjave tumače kao stav Srbije.

Ovakvi zaokreti predsednika Republike, prema oceni političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, pokazuju potpunu političku neozbiljnost i neukus, pa je, kako kaže, skoro nemoguće tražiti jasnu nameru u takvom mutljagu.

- Izgleda kao da se dodvorava centrima zapadne moći kako bi sa sebe skinuo pritisak nedavnog istupa o Haškom tribunalu. Mogu i da razumem potrebu da izbegne izolaciju kojom mu je zaprećeno, ali s druge strane ne mogu da je opravdam jer je naneo štetu Srbiji, RS i srpskom narodu u celini - kaže Anđelković.


Nastup na BiH TV ovom analitičaru "miriše" na uslove koje su nemački izaslanici doneli u Beograd, a među kojima je i menjanje svesti u Srbiji.


- Nikolić bi verovatno da normalizuje odnose sa silama, ali to ne može da se radi na štetu sopstvenog interesa jer prihvatanje lažne interpretacije 90-ih i srebreničkih događanja je udarac našem narodu s one strane Drine i temeljima RS - naveo je ovaj istoričar istakavši da evropske integracije Srbije nisu vredne toga.

 Komšićev bojkot

 

Tomislav Nikolić je početkom nedelje ugostio članove Predsedništva BiH Nebojšu Radmanovića i Bakira Izetbegovića, a treći član Željko Komšić ga je bojkotovao, kako je obrazložio, "zbog više puta iznesenih stavova koji se mogu smatrati klasičnim mešanjem u unutrašnja pitanja BiH, prizivanje njenog raspada kao države".  


Ispunjenje nemačkih zahteva?

 

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da je današnje izvinjenje predsednika Tomislava Nikolića u ime Srbije za zločin u Srebrenici 1995, iznenađujuće i da ne zna da li to "gaf" ili ispunjenje "zahteva nemačkih poslanika". Vukadinović je povodom tog izvinjenja rekao da su, "po oceni nemačke diplomatije, neke Nikolićeve izjave o tom pitanju (zločinu u Srebrenici) bile i suviše zapaljive i 'revizionističke' u odnosu na oficijelnu sliku stvorenu na Zapadu i u Haškom tribunalu. Poslednji njegov u UN dočekan je na nož u tim krugovima, a naročito u Sarajevu", ocenio je Vukadinović.

 

Dodik: Narod zna šta je istina

 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da prvorazredni interes Republike Srpske i njenih građana jesu prisni i srdačni odnosi sa Republikom Srbijom i njenim rukovodstvom, pa zbog toga nema smisla, niti potrebe upuštati se u javne komentare i polemike sa zvaničnicima Srbije. Na pitanje da prokomentariše intervju predsednika Srbije Tomislava Nikolića predsednik Dodik je rekao da Srbija u ovom trenutku, kada je aktuelno pitanje pregovora o Kosovu i Metohiji, ne treba dodatne teške teme.


- Siguran sam da će svaki građanin Republike Srpske, ali i Srbije, zauzeti stav prema onome šta je rečeno, ali bilo bi loše otvarati javnu polemiku - dodao je Dodik. 

 

IZ RS PORUČUJU DA NISU ZLOČINCI:
Borili smo se za goli život

 

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić kaže za "Vesti" da Srpska, već neko vreme, služi određenim krugovima u Beogradu kao nekakva česma za pranje ruku kad god Srbija treba da se opere od nečega, za šta često i nije kriva.


- Deplasirano je izvinjavati se za zločine u ratu koji je bio međunacionalni, međuverski, i, na kraju krajeva, građanski. Ovde niko nije činio zločine u ime Srbije, već su se Srbi u BiH borili za goli opstanak. Ovde niko nije ubijao iz obesti i u ime nekog iz Beograda i zato Srbija na sebe ne treba da prihvata tu krivicu. Stalnim izvinjavanjem sa jedne, i bosanizacijom Srba sa ove strane Drine pokušava se dobiti nekakva ulepšana, evropeizirana slika Srbije - kaže Vasić.


Za potpredsednika Partije demokratskog progresa Zorana Đerića izjava Tomislava Nikolića može se dovesti u kontekst prethodnih dešavanja u vezi s pregovorima o Kosovu. On za "Vesti" kaže da formulacija "bosanski Srbin" ne postoji i nije ustavna.


- Mislim da to što je rekao ima veze s jednim širim konceptom sređivanja stanja u regionu od strane pojedinih međunarodnih krugova. Beograd u toj priči, možda i nesvesno, odrađuje jedan deo posla i moguće je da će biti iskorišćen u izuzetno negativnom kontekstu. Međutim, na takvu priču treba staviti tačku. RS je Dejtonskim sporazumom označena kao entitet unutar BiH i nikakvo preustrojstvo ne dolazi u obzir - kaže Đerić. 

POVEZANE VESTI

Subota 27.04.2013. 01:20
Kakva katastrofa....
Subota 27.04.2013. 02:32
Godinama se vec u Beogradu sprovodi anti-srpska politika i sad jos to. Zasto uvek Srbin udara na Srbina? Zasto? I ja se za nikolicevu izjavu strasno stidim i kolektivno smo sada duzni da se Srbima preko drine izvinimo. Pored toga: Kukala mu mila majka kad se Dr.Seselj vrati iz holandije.
Subota 27.04.2013. 07:24
Ne ponaša se državnički, ne može, ne zna, nikada neće ni znati jer je vrlo ograničen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online