Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 25.04.2013.
18:45

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Vladika Vasilije tuži sve koji ga blate

S punim poverenjem u pravosuđe vladika Vasilije (Kačavenda) donedavni episkop zvorničko-tuzlanski predao je tužbu građanskom sudu, a predmetom su obuhvaćeni svi oni koji se dotiče objavljivanje kompromitujućih medijskih napisa, fototografija, video i audio zapisa, preneli su mediji u Beogradu.

Podsećanja radi, vladika Vasilije je prethodno tražio od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije potvrdu ili demanti o navodnom hapšenju jeromonaha Nikolaja Stamatovića 11. aprila ove godine ispred Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, kada je sa još jednim mladićem pokušao da u laptopu, Bojanu Jovanoviću, bivšem kliriku Eparhije zvorničko-tuzlanske, za 100.000 konvertibilnih maraka (50.000 evra) proda kompromitujući film u kojem je akter g.Kačavenda.

Vladika Kačavenda

Vladika je tad, prema navodima beogradskih medija, rekao da je od MUP-a Srbije tražio potvrdu ili demanti pisanja medija o navodnom hapšenju imenovanih za delo koje se navodi posle čega će pokrenuti odgovarajući sudski postupak protiv svih onih koji ga, kako je rekao, blate i kleveću.

S obzirom na ogromne savremene tehničke mogućnosti u Udruženju sudskih veštaka za informacione tehnologije ( IT Veštak) iz Beograda, Vestima su tad pojasnili da nije problem da se utvrdi ili ospori autentičnost lascivnih fotografija i video zapisa, ukoliko oni postoje, bilo da je reč digitalnoj ili klasičnoj fotografiji, ali i filmu.

- Taj posao rade eksperti forenzičari. Iako danas postoje neslućene tehničke mogućnosti za kreiranje raznih falsifikata, s druge strane uz pomoć najsavremenijih metoda sa sigurnošću se može utvrditi da li se radi o foto, filmskoj ili audio montaži - izjavio je za "Vesti" prof. dr Slobodan R. Petrović, predsednik Skupštine udruženja IT Veštak.

Ukoliko bi se, napominju sudski eksperti, stručnom ekspertizom potvrdila autentičnost pomenutog foto i video materijala i ako su na tim snimcima i maloletnici, onda slučaj po službenoj dužnosti preuzima državno Tužilaštvo. U suprotnom, ako se ispostavi da se radi o falsifikatu, odnosno o foto, filmskoj i audio montaži, oštećena strana ima pravo da traži zadovoljenje pravde i obeštećenje.

Kačavendi nije oduzet čin vladike

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve 22.aprila 2013. doneo je odluku da usvoji ostavku episkopa zvorničko-tuzlansko Vasilija na službu aktivnog eparhijskog arhijereja, podnetu iz zdrastvenih razloga 6. novembra 2012. godine, i da ga razreši daljeg upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom.

''Ovim se utoliko menja odluka Svetog Arhijerejskog Sinoda od 6. novembra 2012. godine kojom je ostavka episkopa g.. Vasilija bila načelno prihvaćena, a on umoljen da ostane u službi eparhijskog arhijereja do redovnog zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora u maju 2013. godine, radi završetka započetih projekata“, navodi se u sinodskom saopštenju.

Za administratora Eparhije zvorničko-tuzlanske postavljen je Episkop banjalučki g. Jefrem (Milutinović).

Kačavendi nije oduzet vladičanski čin, nije mu uskraćenja pričest i nisu mu zabranjena sveštenodejstva, s tim što od sada da bi vršio bogosluženje u eparhiji zvorničko-tuzlanskoj potrebna mu je saglasnost vladike Jefrema.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.04.2013. 18:49
И ови новинари као "наши" политичари само чекају тренутак како да блате СПЦ, Српство и Србе! Имамо ми тренутно много већих проблема!!! Владика ће одговарати за своја дела а не народ!!! Срби небојте се туђи грехова!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online