Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 25.04.2013.
18:59
RTS A

"Dačić i Tači - od političara do mirotvoraca"

Premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači, dogovorom u Briselu, pokazali su da su napredovali od političara do mirotvoraca koji žele bolju budućnost za svoje narode, piše Ketrin Ešton u autorskom članku za "Njujork tajms". Balkan je bio poznat kao kolevka rata, a od sada bi mogao biti poznat kao kolevka mira, zaključuje visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Eštonova je, u autorskom članku pod naslovom "Drugačija balkanska priča" pohvalila premijere Srbije i tzv. Kosova
 

Eštonova je, u autorskom članku pod naslovom "Drugačija balkanska priča" objavljenom u onlajn izdanju Njujork tajmsa, podsetila da je novija istorija zapadnog Balkana, kao i ostatka Evrope, ispisana krvlju i da je narod regiona dovoljno patio.

"Prošlog petka, Ivica Dačić i Hašim Tači odlučili su da rade drugačije. Posle šest meseci direktnih razgovora, premijeri Srbije i Kosova dogovorili su se da normalizuju odnose", navela je ona.

"Ono što su Ivica Dačić i Hašim Tači pokazali kada su došli u moju kancelariju bilo je da imaju hrabrosti da zamisle bolju budućnost za svoje narode. U to polažem nadu (ističem "nadu" pošto to još nije sasvim izvesno")", piše u autorskom tekstu.

Eštonova je, međutim, upozorila da to nije kraj puta, već "raskršće na kojem su prošle sedmice dvojica hrabrih ljudi izabrala put mira". Ona je podsetila da mnogi nisu ni sanjali da je takav ishod moguć pre šest meseci, kada su se Dačić i Tači prvi put sastali u njenoj kancelariji u Briselu.

Eštonova je istakla da je njena kancelarija godinama posredovala u tehničkim razgovorima dveju strana, ali da su ti razgovori "dospeli do tačke kada je bio nužan politički podsticaj, a to je značilo angažovanje dvojice premijera". Prema njenim rečima, ni Dačić ni Tači, u vreme prvog susreta, 19. oktobra, nisu bili sigurni kako će vest o njihovom sastanku biti primljena kod kuće.

"Kada je naš fotograf snimio zajedničku fotografiju dvojice ljudi, čuvala sam je sve dok dvojica premijera nisu procenila da može biti objavljena", rekla je Eštonova.

Zadatak dvojice premijera bio je da nađu načina da pomognu desetinama hiljada Srba sa severa Kosova, a svrha prvog sastanka bila je da se vidi da li je došlo vreme za održiv dijalog, kazala je ona.

"Ja sam smatrala da jeste. Što je još važnije, i oni su isto mislili", dodala je visoka predstavnica EU.

Međutim, "ostaje još mnogo toga da se uradi kako bi se dogovoreno sprovelo u delo", upozorila je ona. Eštonova je ukazala na to da trajne promene zahtevaju hrabro rukovodstvo.

"Uspostavljanje mira zahteva traganje za zajedničkim temeljima i planiranje zajedničke budućnosti. U proteklih šest meseci, videla sam ljude iz Beograda i Prištine kako napreduju od političara ka mirotvorcima. Znali su da preuzimaju rizik, ali, što je za svaku pohvalu, to ih nije odvratilo", piše autorskom tekstu Ketrin Ešton, koji će sutra biti objavljen u štampanom izdanju.

"U proteklih sto godina, zapadni Balkan je bio poznat kao kolevka rata. Od sada, mogao bi biti poznat kao kolevka mira", zaključila je visoka predstavnica Evropske unije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.04.2013. 19:08
http://www.youtube.com/watch?v=HxYKAaQe2iQ
Četvrtak 25.04.2013. 23:17
Ma nabim i tebe i ova dva terorista!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online