Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 25.04.2013.
00:17
RTS A

Ešton: Nismo tražili priznanje Kosova!

Svrha sporazuma Beograda i Prištine je da učini život ljudima na severu Kosova boljim i da im pruži bezbednost i budućnost, rekla je Ketrin Ešton u intervjuu za Bi-Bi-Si. Nismo tražili priznanje Kosova, naglasila je Eštonova.

Svrha sporazuma Beograda i Prištine je da učini život ljudima na severu Kosova boljim i da im pruži bezbednost i budućnost
 

Premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači su se, pre šest meseci, prvi put sastali u Briselu kako bismo videli da li možemo da započnemo razgovor koji bi vodio ka dogovoru kakav sada imamo. Mislim da je to za ljude kojima pokušavamo da pomognemo i za region bio istorijski momenat, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u intervjuu za Bi-Bi-Si.
 

"Trudimo se da budemo veoma praktični oko onoga što je potrebno dalje postići. Zvaničnici će doći u Brisel narednih dana da razradimo sporazum korak po karak, kako bismo bili sigurni da će ono što dogovorimo biti sprovedeno", navela je Eštonova.

"Žao mi je zbog stava SPC"

 

 

Osvrćući se na stav Srpske pravoslavne crkve da sporazum predstavlja predaju Kosova, Eštonova je rekla da žali zbog takvih reči.

 

"Trudili smo se da obezbedimo da svi istorijski i verski spomenici budu zaštićeni. To je bio deo prvog dogovora, i to se primenjuje. Imamo tim u kome 50 odsto čine predstavnici srpske, a 50 odsto albanske zajednice sa komandantom koji obezbeđuje zaštitu kulturnih i verskih objekata", rekla je Eštonova.

Evropska unija će tu odigrati svoju ulogu, ali je na dvema stranama da se potrude da sprovedu dogovoreno, istakla je visoka predstavnica.

"Sve što smo uradili je bilo s ciljem da ljudima omogućimo da znaju kome da se obrate ako im je potreban policajac, šta da rade ako hoće da podnesu žalbu sudu, kako da urede obrazovni sistem i zdravstvenu zaštitu i kako da omogućimo Beogradu da može da finansira školstvo i zdravstvo na otvoren i transparentan način", navela je Eštonova istakla da je jako važno to što je sporazum dobio podršku velike većine poslanika kosovskog parlamenta, i što ga je Vlada Srbije jednoglasno podržala.

Ti političari su ljudi koji će morati to da "guraju" dalje i da ubede ljude da je to dobro za njih, rekla je Eštonova, dodajući da se ljudima mora objasniti da dogovor nije "protiv njih, već za njih".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.04.2013. 05:21
Pa da nismo trazili priznanje, a vasa glupa bagra je ipak priznala!
Četvrtak 25.04.2013. 01:10
Mozda niste, ali to ste dobili gratis... Poklon od kuma Tome :) Ide uz rakiju... :)
Četvrtak 25.04.2013. 05:36
Nebi nikada ni bilo problema da ich VI niste nabravili i to vazi za ceo Balkan!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online