Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.04.2013.
19:10
Vestionline A

''Dan Indonezije'' kao korak u zbližavanju dveju zemalja

Manifestacija ''Dan Indonezije“ u Visokoj turističkoj školi (VTŠ) u Beogradu biće još jedan korak u nastojanjima da dve zemlje dalje razvijaju saradnju u oblasti turizma, poručio je danas ambasador te zemlje na jugoistoku Azije Samjuel Samson.

Ambasador Samjuel Samson


Ambasador Samson je na predstavljanju turističkih potencijala Indonezije ocenio da je ova manifestacija dobar početak za saradnju VTŠ sa srodnim obrazovnim institucijama u Indoneziji, ali i da će doprineti obogaćivanju ukupnih odnosa izmedju dve geografski udaljene zemlje koje razvijaju odnose još od sredine 1950-tih.


Na kulturno-obrazovnoj manifestaciji je ambasador Samson govorio o sadašnjem privrednom trenutku najrazuđenije ostrvske države na svetu (preko 17.500 ostrva) i četvrte najmnogoljudije nacije na svetu (preko 250 miliona stanovnika), kao i njenim turističkim potencijalima.


Indonezija je danas 16. privredna sila u svetu, a pored ostalog je i članica ASEAN-a (Udruženje zemalja jugoistočne Azije sa sedištem u Džakarti, Indonezija), značajne političke, ekonomske i kulturne organizacije država ovog dela Azije, koja okuplja 10 država, a kao celina, predstavljala osmu ekonomiju sveta.


U 2012. je prema proceni Međunarodnog monetarnog fonda nominalni ukupan domaći proizvod (BDP) Indonezije (onaj koji nije umanjen za inflaciju) vredeo preko 928 milijardi dolara. Meren paritetom kupovne moći (PPP, po tržišnim cenama), BDP Indonezije je prošle godine izneo preko 1,2 biliona (hiljadu milijardi) dolara. Turizam u Indoneziji je sa prihodom od 8,5 milijardi dolara u 2012. Bio peti po veličini u GDP. Prošle godine je Indoneziju posetilo sedam miliona stranih turista, uz oko 30 miliona domaćih.


U 2012. je turistička industrija u Indoneziji zabeležula rast od pet procenata.
Indonezija je 1980-tih počela da ulaže velika sredstva u razvoj turizma, posebno u turističku i saobraćajnu infrastrukturu, a prošle godine je imala 1.623 hotela.
Ta zemlja je danas značajna receptivna turistička zemlja sa preko 80 aerodroma za putnički saobraćaj i 349 luka, od kojih 127 za okeanske brodove.


Turistički najznačajnije destinacije su ostrva Bali i Java. Među najposećenijim mestima su Borobodur, hinduistički hram iz devetog veka nove ere na Centralnoj Javi, Radža Ampat, grupa ostrva na Zapadnoj Papui, krajnjem istoku zemlje, koji se smatra najvećim akva parkom u svetu.


Tokom manifestacije su studenti VTŠ i njihovi gosti mogli da vide promotivne filmove o prirodnim lepotama Indonezije, da se upioznaju sa mogućnostima stipendija za školovanje u toj zemlji, da uživaju u nastupu plesačica sa Balija, zvucima Gamelan orkestra (mešavina udaračkih i žičanih instrumenata na kojima se svira tradicionalna indonežanska svetovna muzika) i Angklunga (instrument koji je izrađen od drveta bambusa).


Na kraju manifestacije gostima je poslužena, mešavina srpske i indonežanske tradicionalne kuhinje, kao i proizvodi kompanije Indofud, prvog indonežanskog preduzeća koje deluje u Srbiji, a ima regionalne ambicije.


Manifestacija je organizovana u saradnji sa ambasadom Republike Indonezije i društvom srpsko-indonežanskog prijateljstva ''Nusantara“, a u okviru programa VTŠ za upoznavanje studenata sa civilizacijama, narodima i kulturama sveta.
Ovo je bila i prilika da potencijalnim partnerima iz Indonezije budu predstavljene mogućnosti saradnje sa VTŠ.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online