Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.02.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Ministre štite njihove partije

Državni revizor je podneo 19 prekršajnih prijava, šest protiv sadašnjih i pet bivših ministara i više direktora državnih institucija, a zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava preti im kazna do 50.000 dinara.

U javnosti se često spekulisalo da su zloupotrebe veće, ali u razgovoru za "Vesti" predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać objašnjava da je revizorska institucija uradila onoliko koliko je mogla, s obzirom na tretman koji ima od strane izvršne vlasti i srpskog Parlamenta.

Verica Barać

- Jedina smo zemlja u Evropi gde državna revizija ne radi u punom kapacitetu već sa nekoliko zaposlenih. Izveštaj koji su radili se odnosi samo na jedan mali segment računa, zapravo 27 odsto, i nažalost, u tom malom segmentu su našli brojne nepravilnosti - kaže Baraćeva.

Zašto su pokrenuli samo prekršajne prijave?
- Mislim da je to oprez ljudi u državnoj reviziji koji su prošli jednu golgotu od Vlade u poslednje tri godine - od činjenice da nemaju poslovni prostor do toga da platama koje su im određene nisu uspeli da obezbede potreban kadar ni po struci, ni po profilu, ni po broju. Mislim da je tu bilo mnogo stvari koje su zaslužile i krivične prijave, ali da su oni odlučili za prekršajne da bi se video rezultat toga što su radili. Verujem i da su izneneđeni stavom parlamenta koji ih je osnovao i koji treba da ih štiti, a ne znaju čemu mogu da se nadaju od vlade.

Šta parlament treba da uradi?
- Jedna od najvažnijih funkcija jeste kontrola izvršne vlasti, a da bi imao dobru državnu reviziju i dobar kadar, moraju im se dati plate kao u privatnim revizorskim kućama. Parlament mora da insistira da za ovu godinu dobije potpun izveštaj. Ne samo da se vide formalni nedostaci, već i celishodnost i rezultati ulaganja budžetskog novca. To zahteva potpuno opremljenu revizorsku instituciju. Ali samo ako parlament bude insistirao, državna revizija može da radi kako treba. Sada su te mogućnosti minimalne.
 

Da li ste iznenađeni reakcijom ministara koji negiraju razloge za pokretanje prijava?
- Naši ministri iz iskustva znaju da ne odgovaraju prema zakonu. Za njih važi da ih štiti njihova politička stranka i koalicija na vlasti. Zato imaju potpuno komotan odnos, jer da nije tako oni bi sve ove nepravilnosti ispravili u postupku kontrole, jer im je revizor dostavljao te izveštaje. A videli smo i na primerima mnogih ministara - ministarka pravde koja je očigledno prekršila zakon i verovatno ušla u krivičnu stvar kada je obelodanjeno da su članovi Republičke izborne komisije sami sebi pisali da drže 10 sednica u jednom danu i uzeli milionske sume novca. Oni su lepo vratili novac, a to što su kršili zakon nikom ništa. I ministarka je svesna da je štiti njena politička stranka.

Prekršajne prijave su pokrenute i protiv ministara iz bivše Vlade. Da li tu može doći do zastarevanja?
- U poslednje vreme postoji inicijativa da se promene ti rokovi, upravo da ovakve stvari ne bi zastarele. Međutim, da li jesu ili nisu to će odlučiti prekršajni sud. Ali ovaj izveštaj treba razumeti drugačije - pre svega da je urađen onako kako je to bilo moguće, s obzirom na kadrovsko stanje i odnos izvršne vlasti. Ovo je prvi korak i mnogo je važnije da sam parlament preduzme mere protiv vlade koja se ne pridržava zakona.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online