Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 25.04.2013.
01:15
Ekipa "Vesti" A

Dačićev šamar dijaspori

Poruka premijera Ivice Dačića građanima Srbije koji su otišli u inostranstvo "da ne dele lekcije iz zemalja gde žive, već da se vrate u Srbiju i podele sudbinu svog naroda", izazvala je bujicu oštrih reakcija srpskog rasejanja. Premijer je rekao da mu je iz Austrije stigla poruka od našeg građanina "da Srbija nikako ne ulazi u Evropsku uniju".

- On je otišao u Austriju, tamo je odveo decu, a ovde će druga deca da budu uništavana. Vratite se u Srbiju, delite sudbinu svih, pa onda delite lekcije - poručio je Dačić putem državne televizije sunarodnicima koji žive van granica Srbije.
 

Stanko Džedović iz austrijskog Trauna kaže da je izjava predsednika Vlade Srbije u najmanju ruku neprimerena, ako ni zbog čega drugog, ono zbog prava slobodnog mišljenja.


- Znači, mi koji smo daleko od otadžbine nemamo mogućnost da kažemo šta mislimo ili smo jedino dobri kada donosimo novac i ćutimo. Mislim da je to uvreda, jer predsednik Vlade ozbiljne države, trebalo bi da se ako ništa drugo uzdrži od takvih komentara. Umesto da smiri situaciju on je dodatni rasplamsava, što je nedopustivo. U najmanju ruku mora da se izvini - jasan je Džedović.

S druge strane, Vera Gregović iz Štutgarta ističe "da se Dačić u poslednje vreme ponaša kao diktator".

 
- Dijaspora mu je jedini siguran prihod, a on pljuje po nama. EU nije još za nas jer mi koji u njoj živimo decenijama vidimo koliko se sve u EU menja. Moćnici EU traže u siromašnim zemljama samo svoje kolonije da pokupe šta je dobro, a da nam daju ono što ne valja i nešto malo para na kašičici. I EU je momentalno u velikoj krizi a on neka ne brine dolazili smo da branimo zemlju kako od agresora tako i od njega i njegovih tadašnjih šefova devedesetih, pa možemo opet - poručila je Vera Gregović.

Dejan Mijušković iz Linca ističe da ga Dačićeva izjava uopšte ne iznenađuje s obzirom kakav odnos država Srbija ima prema rasejanju.

- Kamo sreće da nismo morali da odemo iz zemlje, ali bojim se da nas upravo Dačić i njegovi saradnici pod drugi put teraju sa naših ognjišta. Da nam je u Srbiji bilo dobro, većina nas u dijaspori ne bi bežala i tražila spas širom sveta. Upravo je i tada kada je Srbija krenula u suludu borbu protiv svih taj gospodin bio mladi i aktivan političar. Opet se drznuo da nas sputava da kažemo, čak i sopstveno mišljenje. Nečuveno - kaže Mijušković.

S druge strane Novka Jovanović iz Frajburga ima razumevanja za izjavu premijera Srbije.

- Naravno da će mnogi negativno i "ničim izazvani" da reaguju na tu izjavu jer su mnogi dijasporci otišli predaleko u deljenju saveta. Većina ovde ima siguran posao, sigurna primanja i socijalnu zaštitu, ne razmišljaju šta će da jedu i da li će moći decu da obuku. Mogu da kupe automobile kakve žele, stanove, kuće. Gledano sa tog stanovišta pričati nekome politički a i ekonomski šta treba da radi je zaista deplasirano... Potpuno se slažem da je zaista lepo i udobno sedeti iz toplih domova i vikati "ne damo Kosovo, nismo za to da Srbija uđe u EU". Skoro niko od nas nije zadovoljan ishodom oko Kosova, ali je realno gledano srpska vlada u ovom trenutku izvukla maksimum koji je mogla - istakla je Novka Jovanović.

Milorad Panić iz Nirnberga kaže da je Dačićeva izjava neprihvatljiva.

- Smatram da je sramota što je to rekao. Možda je on malo prebrzo reagovao na poruku iz inostranstva, ali greši ako misli da mi iz dijaspore nemamo i ne treba da nešto kažemo što se odnosi na stanje u Srbiji. On zaboravlja koliko dijaspora šalje novaca u Srbiju i tako pomaže da preživi dobar deo stanovnika. Mi imamo i potrebu i obavezu da se izjašnjavamo o zbivanjima u našoj državi - objasnio je Panić.

Romeo Milošević iz francuskog grada Epona ima drugačije mišljenje.

- Ja podržavam premijerovu izjavu, ali jedina mogućnost za povratak je da se omogući prosperitet Srbije i obezbede uslovi za povratak, a to jedino može da nam pruži EU. Ne treba "pljuvati u supu", kako kaže jedna francuska poslovica. Francuska je meni pružila sve, Francuska školuje moju decu, ovde živim dobro, a to u Srbiji ne bi moglo, iz tog razloga su je moji roditelji i napustili. Bolji život u Srbiji biće samo kroz ulaganja koja pruža EU. Posle proglašenja nezavisnosti, na Kosovo sam išao deset puta i osvedočio se da mi tamo nemamo mnogo naroda i da ne možemo držati tu teritoriju - zaključio je Milošević.
 

Jel treba da se vratimo?

 

Miloš Janković iz Dransija u Francuskoj kaže da nije čuo izjavu predsednika Vlade Srbije, ali da ukoliko je istinita nije jasno šta Dačić hoće.


- Šta treba da se vratimo u Srbiju? A, šta da radimo u Srbiji, gde je 25 odsto nezaposlenih? Je li da napravimo još veći nered i nesreću - upitao je Janković.

 

Vlast ne shvata rasejanje

 

Radmila Ninić iz Bilefelda u Nemačkoj kaže da premijer Dačić izjavom samo potvrdio da ni ova vlada ne želi da ozbiljno shvati dijasporu. Ne radi se o "deljenju lekcija", već o pokušaju da se ukaže, da bespogovorno prihvatanje ucena iz Brisela građanima Srbije neće doneti ništa, pa ni ekonomski napredak. Prethodna i sadašnja vlada su odgovorne što iz Srbije odlaze mladi, obrazovani stručnjaci. Umesto da sprovedu sistematske reforme, ukrote korupciju i stranačko zapošljavanje, a za to nije potrebno članstvo u EU, oni nastavljaju po starom - ističe Radmila Ninić. 


DAČIĆ: Nisam izdajnik

 

Premijer Ivica Dačić je ponovio i da se ne plaši pretnji, jer nije izdajnik.


- Policija je počela da radi na tome , ali smo Vučić i ja zaustavili da ne bi od njih pravili heroje i da ne bi ispalo da smo se nečega uplašili - objasnio je i dodao da mu je iz Sremske Mitrovice stigla poruka "dobićeš metak".


- On je stradao na Kosovu, ubio ga Bajazit kome je kneginja Milica odvela u harem najmlađu ćerku Oliveru. Dala je za ženu čoveku koji je ubio njenog muža, čoveku druge vere, koji je napao Srbiju. Zašto? Odluku je doneo Sabor velikaša i crkva. Da li je Milica izdala svog Lazara time? To je uradila zbog svog naroda i danas su u SPC Milica i Olivera simbol žrtve za srpski narod - podsetio je Dačić.


 

MILAN ČOBANOV, POTPREDSEDNIK CSS U NEMAČKOJ

Premijer je u pravu

Milan Čobanov

Mr Milan Čobanov, potpredsednik Centralnog saveta Srba (CSS) u Nemačkoj kaže da se potpuno slažem sa izjavom Ivice Dačića.


- Oduvek sam zastupao stav da naš zadatak iz inostranstva nije da konstantno savetujemo i dajemo iz daljine neka uputstva ljudima koji žive u Srbiji ili srpskoj politici o tome šta treba da se radi. Oni žive sa svojim problemima, i mi sa našim problemima ovde - smatra Čobanov.

To što se neki redovno bave srpskim temama, a žive van granica zemlje, za njega je apsolutno suludo.


- Lako je iz jednog Ciriha ili jednog Berlina pametovati kako je Zapad loš i kako ne treba da se uđe u EU, a pritom živeti u toj Uniji! Više bih voleo kada bi oni mnogo više dobrih novina uneli u Srbiju i pomogli da se zemlja razvije. Zato sam potpuno saglasan sa time da, ako želimo da se neke stvari u Srbiji promene, onda treba da se vratimo, a ako nam je fino na Zapadu, kao što je mnogima fino, onda treba da se bavimo našim dijasporskim problemima, koji nisu vezani samo za Kosovo, nego pre svega za identitet, očuvanje jezika kod naše dece i koji predstavljaju jedan potpuno drugačiji spektar problema nego kod ljudi koji žive u srpskoj svakodnevici - poručio je Čobanov.

 

Važni problemi Srba van otadžbine

 

Milan Čobanov kaže da je kao delegat Skupštine dijaspore već imao slična iskustva, jer je većina reprezenata u Skupštini insistirala na isključivo srpskim temama (Srebrenici, Kosovu).
 

- Delegati su mislili da treba da se bave srpskom politikom, a ja mislim da oni trebaju da budu glas dijaspore i radi rešavanja njenih problema - ističe Čobanov.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.04.2013. 02:12
Који болид, уместо да је поручио дијаспори нешто паметно, он прича глупосто, кад тако паметно прича Србима како нас онда пријатељи с другима.
Četvrtak 25.04.2013. 05:08
Koje gluposti! Sad bi trebalo nama iz dijaspore da se ukinu prava da odlucujemo sudbinu o Srbiji! Pa vidi se kad su izbori, koliko se Srbija trudi da omoguci Srbima u dijaspori da glasa! Nama je ukinuto pravo glasanja! Nijednom koliko ja znam nisu organizovali da i mi u dijaspori mozemo da glasamo, ali to je verovatno sto znaju da ce da izgube ako dijaspora glasa! A vreme je da se mi u dijaspori organizujemo i da smenimo ovu bagru! A ujedno da dodam, da mi u dijaspori vidimo sta je bolje za Srbiju, ovakvi kao Dacic samo srljaju, i zbog krize nezna sta je bolje za Srbiju! Dali je realno dati 15% teritorije? Gde to ima!?
Četvrtak 25.04.2013. 07:56
Zivim u Srbiji,i mislim da je gospodja Vera iz Studgarta dala tacnu opservaciju.Imam dosta prijatelja ,ali ne i rodbine u dijaspori.Da nam nije dijaspore davno bi ugasili svetlo u Srbiji,zato hvala vam do neba.Vlastodrsci u Srbiji su instalirani,tako da vas molimo da se ne obazirete na razna lupetanja ISTIH.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online