Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.02.2010.
20:55
Vestionline A

Poplave u Srbiji

Usled naglog topljenja snega, u okolini Aleksinca poplavljeno je 20 sela, a ugroženo nekoliko stotina domaćinstava. U lozničkom kraju, reka Jadar se izlila u gornjem toku. Iz svog korita izlila se i reka Resava. Poplave i u Rasinskom okrugu. Vodostaji reka su u stalnom porastu, a ekipe na terenu u pripravnosti.

Topljenje snega izaziva poplave u Srbiji

U okolini Aleksinca poplavljeno 20 sela, a ugroženo je nekoliko stotina domaćinstava.

Reka Jadar se izlila u gornjem toku zbog naglog topljenja snega u lozničkom kraju i u manjem obimu poplavila je samo poljoprivredno zemljište, rečeno je u šabačkom Centru za obaveštavanje.

Pod vodom je oko 50 hektara zemljišta u nekoliko sela područja Gornjeg Jadra, ali se narednih dana može očekivati dodatno povećanje vodotokova zbog najavljenih novih padavina, navode u Centru za obaveštavanje.

Na tom području za sada nema opasnosti od izlivanja reke Drine.

U Hidroelektrani Zvornik je rečeno da je trenutni protok vode na toj hidroelektrani 625 kubnih metara u sekundi i da se u toku noći ne očekuje dodatno povećanje protoka.

Pojedina naselja nizvodno od Zvornika bila bi ugrožena ako bi protok Drine na zvorničkoj hidroelektrani porastao iznad 2.000 kubnih metara u sekundi.

Načelnik Štaba civilne zaštite Kolubarskog okruga Milivoje Obrenović kaže da je najveća opasnost od popolave na području opštine Ub, u slivu reke Tamnave.

On je dodao da su Štab i ekipe za borbu protiv poplava spremeni, a koordinacija je na visokom nivou i sve je pod kontrolom.

Poplave u Rasinskom okrugu

U Rasinskom okrugu zbog naglog topljenja snega nabujala Ribarska reka poplavila je oko 100 hektara obradivih površina u kaoničkom kraju, a oštećena su i četiri lokalna puta.

Vodena stihija nije ugrozila kuće, ali je zagadila seoske bunare pa se meštani Kaonika snabdevaju pijaćom vodom sa bunara iz okolnih sela.

I reka Resava izlila se u nebranjenom delu u ataru sela Subotice kod Svilajnaca i poplavila oko 300 oranica. Domaćinstva nisu ugrožena, ali su u prekidu pojedini lokalni putni pravci.

Kuće, ekonomski objekti i ljudi nisu ugroženi, izjavio je u petak uveče zamenik predsednika opštine Svilajnac Predrag Milanović, dodajući da nema znakova da voda raste, ali ni da se povlači.

Milanović je napomenuo da je opština uvela dežurstva na ovim mestima, sa teškom mehanizacijom, kako bi se intervenisalo ako bude trebalo.


"Učinilo smo sve što je u mogućnosti opštine i zahtev za pomoć uputili Vladi Srbije", rekao je on i napomenuo da su pod vodom velike površine zasejane ozimim žitaricama, a dva sela su odsečena od grada i do njih se dolazi altenativnim pravcima.


Milanović je istakao da su lokalno komunalno preduzeće "Morava" i Preduzeće za puteve Kragujevac, rasčistili regionalni put Jagodina- Svilajnac i Svilajnac-Despotovac, koji je na nekoliko mesta bio zatrpan velikim količinama zemlje koje su nanele bujice ili se obrušila.


"Formirali smo opštinsku komisiju za procenu šteta, koja će izaći na teren kada se voda povuče", rekao je Milanović.


Vodostaj Rajčinovića reke, koja je juče poplavila romsko naselje kod Dojevića u Novom Pazaru, stabilizovao se tokom noći. Porodicama čiji su domovi poplavljeni danas su uručena obuća i ćebad.

Intervencije spasilačkih ekipa

Vatrogasno spasilačke ekipe intervenisale su u petak desetak puta zbog izlivanja reka na području Prokuplja, Žitorađa i Doljevca a trenutna situacija na tom području je stabilna, izjavio je predstavnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Dragan Dončevski.

Dončevski je rekao Tanjugu da je posle naglog otapanja snega juče i tokom noći došlo do brzog povećavanja vodotoka reke Morave, pogotovo u njenom gornjem delu.

Bilo je pojedinačnih izlivanja reka na teritoriji Prokuplja odnosno Žitorađe i Doljevca na teritoriji grada Niša, precizirao je Dončevski.

"Ekipe su intervenisale desetak puta i pomagale su uzgroženom satanovništvu, a potrebe za evakuacijom nije bilo", naveo je on dodajući i da "nemamo informacije o povređenima građanima".

Po njegovim rečima, trenutno stanje u tom delu je stabilno, a u nekim krajevima je došlo do povlačenja reka.

"Može se očekivati otapanje snega na Crnom Vrhu i spuštanje vode prema Borskom jezeru i tu su naši pripadnici u pripravnosti i spremni su da intervenišu u slučaju potrebe", rekao je Dončevski.

JP "Putevi Srbije" prethodno je saopštilo da je zbog izlivanja reke Busur u petak došlo do obustave saobraćaja za putnička vozila na delu regionalnog putu Petrovac-Svilajnac, na deonici Petrovac-Veliko Laole.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online