Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.02.2010.
20:30
Vestionline A

Ešton: Kosovo je EU

Kosovo pripada Evropi i ovaj region je veliki prioritet za mene i Evropsku uniju, izjavila je u petak u Prištini visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Kosovo želi da napreduje po pitanju liberalizacije i viznog režima i zato će, narednih nedelja, ovde doći ekipa koja će proceniti situaciju, jer je vrlo bitno da zajedno izgradimo razvoj", rekala je Ešton posle razgovora sa privremenim kosmetskim premijerom Hašimom Tačijem.

Ona je ponovila da Unija, bez obzira na različite stavove zemalja članica EU po pitanju statusa, Kosovo vidi kao zemlju sa evropskom budućnošću, javlja KiM Radio.

"Mi treba da postignemo ono što bih nazvala pragmatičnom saradnjom. Verujem da smo počeli dijalog kako da to započnemo", rekla je Eštonova.

Ona je naglasila da će EU, preko Euleksa i drugih misija, omogućiti ekonomski razvoj koji će pomoći građanima Kosova da napreduju i približe se evropskoj zajednici.

Tači je naglasio da poseta Ešton Prištini pokazuje da je Kosmet na dnevnom redu EU.

On je rekao da će se Kosmet angažovati u regionalnoj saradnji i da je spreman da, kako je rekao, kao dve ravnopravne države sarađuje i sa Srbijom u okviru procesa integracije regiona u evroatlanske strukture.

"Vlada Kosova je posvećena ispunjenju demokratskih kriterijuma koji su neophodni za proces pridruživanja EU. Mi ćemo ispuniti sve kriterijume koji su potrebni", rekao je Tači.

"Na tom putu neophodan nam je jednak tretman sa ostalim zemljama regiona. Mi ćemo nastaviti da izvršavamo naše obaveze na svim nivoima, izgrađujemo demokratsku, multietničku zemlju, a uskoro očekujemo i uputstva za liberalizaciju viznog režima", dodao je Tači.

Visoka predstavnica EU je pre podne u sedištu Euleksa u Prištini razgovarala sa specijalnim predstavnikom EU Piterom Fejtom, šefom misije Euleks Ivom de Kermabonom i šefom Kancelarije za vezu Evropske komisije Rencom Davidijem.

"Utisak koji imam kad razgovaram sa mojim kolegima iz Euleksa je da posao ide dobro. Treba još puno da se uradi, ali mislim da je postignut napredak. Ovo je jedan duži proces u kojem smo potpuno angažovani“, dodala je Eštonova.

Eštonova je posetila i manastir Visoki Dečani gde ju je primio vikarni episkop lipljanski Teodosije.

Ona je poručila da je očuvanje pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji od velikog značaja Uniji, saopšteno je iz Informativne službe Eparhije raško-prizrenske.

Eštonova je kazala da je očuvanje pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji od velikog značaja EU, u čemu će, kako je navela, poseban doprinos pružiti novoimenovani Specijalni savetnik za pitanja srpske kulturne i verske baštine Dimitris Moshopulos.

"U EU je mnogo prijatelja koji prepoznaju i cene vašu viziju budućnosti Zapadnog Balkana u kome će svi narodi živeti u miru i poštovanju. Spremni smo da učinimo sve kako bi pomogli da se ta vizija ostvari na dobrobit svih", naglasila je Eštonova.

Vladika Teodosije je ocenio da taj manastir predstavlja jednu od najvažnijih srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, zajedno sa Pećkom Patrijaršijom, istorijskim sedištem Srpske pravoslavne crkve (SPC), Gračanicom i svetinjama Prizrena.

"Zaštita ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji je svakako jedan od najvažnijih prioriteta SPC na ovom prostoru i nadamo se da će se stvoriti uslovi za povratak većeg broja raseljenih Srba", rekao je vladika Teodosije.

On je napomenuo da srpski živalj u enklavama još uvek živi veoma teško i da se moraju stvoriti bolji uslovi za njihov život i budućnost.

Vladika je, takođe, istakao da je "crkva posebno zabrinuta za pitanje zaštite svojih svetinja i spomenika kulture Srbije na teritoriji Kosova i Metohije".

On je izrazio nadu da će EU u narednom periodu nastaviti da daje doprinos zaštiti interesa srpskog naroda i SPC, napomenuvši da je posebno važno pitanje zaštite imena i identiteta srpske baštine kao i imovinskih prava SPC.

Vladika je važnim ocenio i pitanje bezbednosti manastira naglasivši da je potrebno da najznačajnije srpske svetinje koje čuva KFOR i dalje ostanu pod zastitom međunarodnih mirovnih snaga, jer je "politička situacija još veoma delikatna".

Na kraju jednočasovne posete manastiru Dečani, Ešton je posetila dečansku crkvu i upoznala se sa viševekovnom istorijom manastira.

Osim Eštonove, prisustvovali su i šef Euleksa-a Iv de Kermabon, direktor Direkcije za Zapadni Balkan Evropske Komisije Pjer Mirel, kao i generalni direktor za spoljna i vojnopolitička pitanja u Generalnom sekretarijatu Saveta EU Robert Kuper.

Poseti manastiru prisusutovao je i šef grčke kancelarije u Prištini i novoimenovani specijalni savetnik EU za pitanja srpske kulturne baštine na Kosovu Dimitris Moshopulos sa saradnicima.

POVEZANE VESTI

Petak 19.02.2010. 23:06
Gde si Sima(Sime) Bezi kuci u hrvatsku sto pre dok jos ima mesta! Doci ce ti novi sunarodnjaci pa se neces imati gde vratiti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online