Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 23.04.2013.
14:02
Beta A

Sećanje na žrtve bombardovanja RTS-a

Polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomenika "Zašto?" u beogradskom Tašmajdanskom parku, porodice, kolege i prijatelji odali su poštu radnicima RTS-a, poginulim u bombardovanju 1999. godine.

Spomenik "Zašto?" podignut radnicima RTS-a stradalim u NATO bombardovanju 1999. godine
 

U napadu NATO-a 23. aprila 1999. godine u 2.06 poginulo je 16 radnika RTS-a.

NUNS: Milanović nije jedini odgovoran

Nezavisno udruženje novinara
Srbije (NUNS) danas je, povodom godišnjice NATO bombardovanja zgrade
RTS-a u kojem je poginulo 16 radnika te medijske kuće, podržalo zahteve porodica žrtava da se utvrdi ko je sve znao da će zgrada biti bombardovana i da se odgovorni procesuiraju i kazne.

U saopštenju NUNS je naveo da se ne sme zaboraviti da je
bombardovanje RTS-a ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ratni zločin koji je počinio NATO.

"Ta činjenica, međutim, ne sme da umanji odgovornost ondašnjeg
državnog vrha Srbije koji je svojom politikom saodgovoran zbog stradanja radnika RTS", naveo je NUNS i podsetio da je za uskraćivanje bezbednosti svojim zaposlenima, osuđen samo tadašnji generalni direktor RTS-a Dragoljub Milanović.

NUNS je naveo da se nada da će Vlada Srbije proširiti mandat
Komisiji za istraživanje ubistava novinara i na pogibiju radnika RTS i da veruje da će se i na taj način doći do pune istine o svim
okolnostima pod kojima su zaposleni u RTS poginuli.

Poginuli su Jelica Munitlak (27), Ksenija Banković (27), Darko Stoimenovski (25), Nebojša Stojanović (26), Dragorad Dragojević (27), Dragan Tasić (29), Aleksandar Deletić (30), Slaviša Stevanović (32), Siniša Medić (32), Ivan Stukalo (33), Dejan
Marković (39), Milan Joksimović (47), Branislav Jovanović (50), Milovan Janković (59), Tomislav Mitrović (61) i Slobodan Jontić (54).

U ime porodica stradalih radnika okupljenima se obratio Miroslav Medić koji je rekao da porodice još nisu dobile odgovor zašto je bilo potrebno da pogine 16 radnika RTS-a.

"Neko ko je morao da ih zaštiti, to nije uradio. U dva sata i šest minuta raketa NATO pakta je prekinula njihove živote. Ostala je samo večita tuga i sećanje. Danas se, kao mi svih ovih godina pitamo: Zašto?", rekao je Medić.

Glavni i odgovorni urednik Zabavnog programa Dejan Gligorijević rekao je u ime RTS-a da su stradali nevini od najveće vojne sile kojoj svet ni danas ne sme da sudi i da društvo i dalje duguje porodicama i javnosti odgovor na pitanje kome je u tadašnjoj vlasti Srbije bilo važno da bude poginulih u zgradi RTS-a.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović je 2002. godine osuđen na 10 godina zatvora, zbog toga što nije poštovao naređenje tadašnje savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata RTS-a u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici.

Milanoviću je kazna istekla 1. septembra 2012. godine.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.04.2013. 14:08
БОМБАРДОВАЊЕ ЈЕ ПРЕСТАЛО АЛИ АГРЕСИЈА ЈОШ ТРАЈЕ !!! НАШИ ВЕЛЕИЗДАЈНИЦИ И ДАН ДАНАС САРАЂУЈУ СА ТИМ ИСТИМ ЗЛИКОВЦИМА КОЈИ СУ НАС ЗАВИЛИ У ЦРНО !!!
Utorak 23.04.2013. 22:52
Nikad zaboravit žrtve...neka im je vječiti pomen!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online