Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 22.04.2013.
10:09
B92 A

"Beograd za suštinu, Tači za formu"

Meni se čini da je ovaj tim u Briselu uspeo da se bori za suštinske stvari, a da je formu prepustio Tačiju, pa neka se on hvali formom... Ali, bitno je da li će suština biti u korist Srba, ocenio je u Utisku nedelje TV B92 sociolog Jovo Bakić komentarišući sporazum Beograda i Prištine.

Da li će suština sporazuma biti u korist Srba na Kosovu?
 

"Lako je nama iz Beograda da pričamo...mi ne živimo na Kosovu"

"Problem jeste što je lako nama iz Beograda da pričamo o tome zato što mi ne živimo na Kosovu, a Srbi koji tamo žive su u specifičnom stanju, potpuno razumljivom, i normalno je da oni ne veruju nikom živom. Ako (Srbi sa severa KiM) uporede sa onim što sada imaju, imaće iste institucije samo pod drugim imenom. Ja se plašim da, bilo albanska strana bilo kriminalne strukture sa severa, ne naprave neku provokaciju, koja bi bila okidač za opšte nemire. Kao što Priština do sada nije imala vlast na severu Kosovu, neće je ni sada imati", rekao je Jovo Bakić.

Gosti Utiska nedelje dali su svoje mišljenje i u vezi sa odlukama Srba s KiM. Na severu Kosova stvari će se spustiti na stranački nivo, ocenio je Marko Blagojević, programski direktor Cesida, izrazivši očekivanje da će jak otpor sporazumu dati DSS i SRS, ali i da će neki naprednjaci imati određene dileme.

Komersant: Sporazum je korak Srbije ka nezavisnosti Kosova

Politički analitičar Cvjetin Milivojević, s druge strane, kaže da su odbornici četiri srpske opštine sa severa uglavnom sličnog mišljenja, što se do sada pokazalo, i to bez obzira na stranačku pripadnost. Milivojević smatra da na njihove stavove neće uticati mišljenja iz centrale ni ovog puta.

"Hoćeš da izgubiš desnu ili levu nogu?"

Upitani kako gledaju na to što prvi potpredsednik Vlade Srbije nije isključio mogućnost referenduma - da građani odluče o prihvatanju sporazuma, Blagojević kaže da je teško koncipirati pitanje za referendum.

Ukoliko bi ono glasilo "da li ste za EU ili za to da Kosovo ostane u sastavu Srbije", on kaže: "Pitati to čoveka u Srbiji to je kao kada biste ga pitali da li hoće da izgubi levu ili desnu nogu, Ne bi na takav način trebalo da bude koncipirano, nije nimalo lako koncipirati pitanje i sprovesti jedan takav referendum... Vlast referendum retko organizuje ukoliko ne zna kakav će odgovor dobiti....Vlast referendum organizuje da bi jedna odluka, koja već postoji, dobila legitimitet".

Blagojević ocenjuje da bi raspisivanje referenduma u ovom trenutku bilo "uzburkavanje emocija" sa čim se saglasio i profesor Bakić.

Da, potpisaće!

Upitani da li će Srbija potpisati sporazum, učesnici emisije su se saglasili da bi do toga trebalo da dođe. Milivojević je dodao da je vreme implementacije sporazuma ipak bitnije.

Milivojević je ocenio da je vlast ovaj sporazum prihvatila zarad dobijanja datuma za početak pregovora. On je rekao da Srbija zapravo pregovara sa kosovskom stranom i sa delom EU koji je priznao Kosovo i ocenio da je vlast pogrešila što nije postavila pitanje da u pregovorima posreduje neko iz Slovačke ili neke druge zemlje.

Blagojević je ocenio da EU pitanje Kosova zloupotrebljava, jer je Srbija zaslužila datum. On je podsetio da je Crna Gora dobila datum koja, prema njegovom mišljenju, nije napravila veći institucionalni i demokratski korak od Srbije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.04.2013. 10:17
ЕКСКЛУЗИВНО!!! Декларација о Независности Северног Косова http://jaksicmarko.wordpress.com/2013/04/22/deklaracija_o_nezavisnosti_ severa/
Ponedeljak 22.04.2013. 11:33
Za vlast u Beogradu je Kosovo samo vruc krompir u rukama i gledaju da ga se sto pre rese, pogotovo ako se nesto i dobije za to.IZDAJNICI
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online