Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 22.04.2013.
01:07
J. ARSENOVIĆ, B. RAJIĆ - Vesti A

Srbija se odrekla Kosova!

Deseta runda pregovora između Beograda i Prištine u Briselu završena je dogovorom i parafiranjem dokumenta, kojim se u praksi država Srbija obavezuje na povlačanje s Kosova i Metohije. Odmah nakon što su Ivica Dačić i Hašim Tači, uz nadzor i vođstvo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton stavili potpis na pomenuti papir, veliki deo srpske javnosti ocenio je da se radi o klasičnoj kapitulaciji.

Paraf na sporazum: Ketrin Ešton i Ivica Dačić
 

Naime, Sporazumom je, između ostalog, predviđeno da na Kosovu postoji samo jedna - kosovska policija. Na severu Kosova pravdu će deliti srpske sudije, ali će morati da sude po kosovskim zakonima jer će sudstvo biti pod ustavno-pravnim okvirom države Kosovo. Lokalni izbori biće organizovani uz podršku Oebsa po kosovskim zakonima, a nijedna strana neće blokirati ni podržavati drugu stranu na putu ka EU.

Spontano okupljenje

Stotinak uglavnom mladih ljudi okupilo su se u petak uveče u centru Beograda kako bi izrazili protest zbog postizanja sporazuma između Beograda i Prištine. Oni su uzvikivali "Izdaja" i pevali pesmu "Vidovdan", a ispred zgrade Predsedništva Srbije vikali su "Ostavka". Imali su nekoliko zastava Srbije i transparent na kojem je pisalo "Od Svetog Save nam je zavet ostao da branimo naše Kosovo". Nisu nosili stranačka obeležja. U njihovoj pratnji bilo je desetak policajaca i dva policijska kombi vozila. Ispred Skupštine grada Beograda i Predsedništva bilo je pojačano prisustvo policije.

O sporazumu iz Brisela konačni sud daće Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici. Vlast u Beogradu odlučila je da "istorijski dogovor" s Prištinom ne stavi na dnevni red Skupštine Srbije, već da sama donese odluku o prihvatanju potpisanog.


S druge strane, Evropska unija pozdravila je dogovor i upozorila da želi da vidi i njegovu implementaciju na terenu i optimistično Srbiji obećala da će u junu dobiti datum za početak pregovora s Evropskom unijom.

- Želim da im čestitam na odlučnosti i hrabrosti koju su pokazali tokom ovih meseci. Važno je da su obe strane korak dalje od prošlosti, a korak bliže Evropi - reči su kojima je Eštonova čestitala Dačiću potpisivanje dokumenta. Ipak, srpskog premijera su čestitanja zaobišla dolaskom u Beograd. Oglasio se i kosovski premijer Hašim Tači koji je kazao da je "Kosovo nezavisno", što je srpski državni vrh požurio nevešto da demantuje.


Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je očekivanje da će vladajuća koalicija prihvatiti ponudu iz Brisela, koja je, kako je naveo, najviše što je Beograd u ovom trenutku mogao da izdejstvuje u pregovorima s Prištinom.

Kosmet bez srpskih institucija: Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači
 

- Ovo je najviše što se u ovom trenutku može ostvariti. Prvi put su sever i zajednica Srba na Kosovu međunarodno priznati - rekao je Dačić.


On je naglasio da Srbija nije priznala nezavisnost Kosova, da će razgovori o statusu biti nastavljeni, i dodao da je ovo prvi put da postoje garancije da kosovska vojska neće moći da stupi na sever Kosova bez saglasnosti Kfora, odnosno NATO-a. Da Kosovo nije priznato ponovio je i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je izjavio je da Srbija parafiranjem sporazuma "nije priznala nezavisnost Kosova, niti će to ikada učiniti".

Nikolić: Najbolji mogući dogovor

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da u ovim okolnostima bolji dogovor nije mogao da se postigne i tako konačno raspršio dilemu, ali i nadu u delu javnosti da je sporazum parafiran bez njegove saglasnosti.
- Nažalost, toliko godina posle odlaska i poslednjeg srpskog vojnika s Kosmeta ovo je bilo jedino moguće rešenje koje garantuje miran život za naše ljude i garantuje Srbiji da Kosovo nikada neće biti priznata u UN - rekao je Nikolić posle obeležavanja Dana Vojske Srbije u Kruševcu.
On je potvrdio da je sve vreme bio izveštavan o toku razgovora i da su srpski pregovarači postupali uz konsultacije s njim.

- Nećemo nasedati na izmišljotine Hašima Tačija. Svesni smo težine situacije i velike odgovornosti koju nosimo za budućnost Srbije i celog našeg naroda. U ovom trenutku, ovo je maksimum koji smo mogli da izvučemo za naš narod na Kosovu - rekao je Vučić.


Drugačije misle stranke opozicije. Iz Demokratske stranke Srbije poručuju da je vlast izdala državne interese, a njen predsednik Vojislav Koštunica smatra da je dogovor u Briselu "naneo Srbiji koban udarac sa strahovitim istorijskim posledicama".


- Sadašnja vlast je prihvatila da ukine državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, izruči srpski narod na milost i nemilost albanskim separatistima i proda teritoriju Kosova za ništavni datum za početak pregovora sa EU. Ova vlast je državoubica jer je uništila srpske državne institucije na Kosovu - kazao je on. Prema Koštuničinim rečima, po tom sporazumu više ne postoji država Srbija na KiM, već Srbi treba da žive pod zakonima i vlašću "lažne države Kosovo".


- Ono što nije pošlo za rukom neprijateljima Srbije, da unište i ukinu srpske institucije na Kosovu, pošlo je za rukom aktuelnoj vlasti - naveo je lider DSS-a.


Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže da je iz onoga što je dostupno u medijima zaključio da sporazum predstavlja Ahtisarijev plan, koji je ranije Srbija odbacila.

Odvojeni protesti radikala i DSS

Srpska radikalna stranka održaće u ponedeljak protestni skup Ne damo Kosovo, a prethodno će na posebnom mitingu svoj protest zbog sporazuma organizovati Demokratska stranka Srbije.
- Ova vlast je državoubica jer je uništila srpske državne institucije na Kosovu - oglasio se povodom sporazuma Beograda i Prištine lider DSS-a Vojislav Koštunica.
- Ni NATO agresija, ni velike zapadne sile nisu mogli da nam nanesu toliko zla koliko danas vlasti Srbije nanose zla sopstvenom narodu i sopstvenoj zemlji - naveo je lider DSS-a.


Vučiću i Dačiću pretili smrću

Srpska radikalna stranka organizovala je juče u centru Beograda akciju tokom koje su građanima delili brojeve telefona Aleksandra Vučića i Ivice Dačića i pozivali ih da im pošalju SMS poruku da se protive sporazumu s Prištinom. Akcija je rezultirala brojnim pretnjama smrću Vučiću i Dačiću.
Funkcioner SRS-a Nemanja Šarović rekao je novinarima da su radikali protiv "izdajničkog" sporazuma. Na protestu pristalice radikala su nosile stranačke zastave sa likom svog predsednika Vojislava Šešelja, a na jednom velikom panou, u robijaškim odelima zbog navodne izdaje Kosova, prikazani su Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

- Tim sporazumom, sever se integrisao u kosovske instiucije - rekao je Bogdanović. On je podsetio da komandiri srpske nacionalnosti već postoje na severu i da u tom delu pokrajine Kosovsku policiju čini 99 odsto predstavnika srpske nacionalnosti. Prema njegovim rečima, komandiri policije u opštinama južno od Ibra gde Srbi čine većinu takođe su srpske nacionalnosti.


- Opštinski sudovi postoje u Leposaviću i Zubinom Potoku kao i Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici, ali oni ne rade od 2008. godine jer Srbi nisu dozvoljavali da u njima zažive kosovski zakoni - zaključio je Bogdanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.04.2013. 01:10
Odricanje i kapitulacija Kosova i Metohije je pocelo pre 12 1/2 godina,tacno 5.oktobra,a ovi juce se JAVNO odrekli...
Ponedeljak 22.04.2013. 01:14
Srbija se odrekla RSKrajine,RSrpske,Kosova samo ne znam koliko joj još treba da se odrekne same sebe.EU nema alternative.
Ponedeljak 22.04.2013. 05:32
Koliko su odlucni da istraju do kraja u izdaji govori i njihova odluka da Skupstina i ne treba o tkzv. Sporazumu da raspravlja, vec samo da ga usvoji, za sta oni jasno imaju vecinu, koju smo im mi dali verujuci njihovim besranim lazima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online