Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 20.04.2013.
01:09
Beta A

Reakcije iz Prištine: Od istorijskog sporazuma do stvaranja Republike Srpske

Sporazum koji su u Briselu postigli premijeri Kosova i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačić u Prištini se različito ocenjuju - od toga da je to istorijski sporazum do ocena da je to stvaranje Republike Srpske na teritoriji Kosova.

Albanske stranke sa Kosova uglavnom zadovoljne sporazumom iz Brisela
 

Prvi zamenik premijera Kosova Bedžet Pacoli, koji je i lider članice vladajuće većine Koalicije za novo Kosovo, ocenio je da se radi o istorijskom sporazumu. "Ovaj ću dan uporediti sa 17. danom (februarom 2008.) kada smo potpisali Deklaraciju o nezavisnosti. Ovo ima isti značaj, to je istorijski dan, zato to treba staviti u kalendar istorije", rekao je Pacoli za TV Klan Kosova ističući da je to "veliki dan za Kosovo, za
građane ali i decu Kosova".

Pokret Samoopredeljenje protiv sporazuma, najavljeni protesti

Pokret Samoopredeljenje je, međutim, zabrinut zbog sadržaja  sporazuma.

"Znali smo da epilog neće biti dobar, ali je sada to još gore, jer
nije ispunjen ni minimum interesa Kosova", izjavio je potpredsednik  Pokreta Špend Ahmeti.

"Ako se ovaj sporazum počne primenjivati, onda smo stvorili drugu Bosnu, Kosovo je podeljeno na etničkim linijama", kazao je Ahmeti, najavljujći proteste protiv postignutog sporazuma.

"Čestitao sam premjeru na ovom poslu, jer samo veliki i retki ljudi imali su snagu da to urade. Treba mu čestitati jer se ni jednog trenutka nije dvoumio oko dijaloga. Trpeo je psovke, uvrede, kritike i neprincipijelne pritiske koji su na njega vršeni", kazao je Pacoli.

Asocijacija opština na severu Kosova biće organizovana i imati ovlašćenja prema kosovskim zakonima, dok će postojati samo jedna policija za celu teritoriju Kosova, rekao je za prištinske medije zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči, koji je bio i član delegacije Kosova u razgovorima s Beogradom.

"Biće jedinstvenog sistema pravde i sudije i tužioce će imenovati predsednica. Na severu će se održati slobodni izbori i na njihovom organizovanju će učestvovati faktori sa Kosova, Srbije i EU", rekao je Kuči, dodajući da je Kosovo dobilo legitimno pravo da ostvaruje svoj suverenitet na celoj teritoriji.

"Iznad svega je pobedio mir i logika evropskih integracija. Kosovo i njeni građani imaju pravo da se dobro osećaju. Srbije se neće mešati, jer će priznati naše legitimno pravo", rekao je Kuči, jedan od najbližih saradnika premijera Tačija. On je rekao da su od šefa NATO-a dobili obećanja da će pomoći pri ostvarivanju sporazuma konkretnim akcijama i u konkretnim rokovima.

Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova pozdravila je postizanje sporazuma i u saopštenju istakla da se nada da će "političke snage uspeti da sačuvaju čvrsto jedinstvo i da će biti fokusirane na striktno ostvarivanje sporazuma".

Opozicioni Pokret za ujedinjenje smatra da rezultat dijaloga ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu način i agendu na kojoj sezasnivao. "Predstavnici Kosova su bili totalno nespremni za ove razgovore i na njih nisu odlazili da bi rešili realne probleme između Kosova i Srbije, već da bi ispunili jedan uslov Evropljana koji je postavljen pred Srbijom na njenom putu ka EU", navodi se u saopštenju Pokreta za

ujedinjenje.

Dodaje se da će sporazum proizvesti lažni mir i da će se bolne i prave posledice za Kosovo osetiti tek kasnije.

POVEZANE VESTI

Subota 20.04.2013. 04:08
Kako je sve ovo bilo navodno vesto izrezirano, a u sustini providno, tvrdim neka americka PR firma je bila angazovana: prvo "Toma rezolucija", pa "niko ne sme..", zatim "hocemo-necemo", ulece i Eliot Nes, vauuu...."istorijsko NE", i SPC opet u igri za male pare, pa malo "majke Rusije", ali na kraju istorijsko "DA", svi cute....zbogom Kosovo, imamo datum, ma sta to znacilo....muka mi je, ne mogu vise....
Subota 20.04.2013. 07:24
ВЛАСТ НЕ ЗНА КО ТРЕБА БРАНИТИ СРБИЈУ - АЛИ СРПСКИ ЧЕТНИЦИ И НАРОД ТО ОДЛИЧНО ЗНАЈУ !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online