Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.04.2013.
13:46
Beta A

Mirović: Bojan Pajtić je diktator

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović optužio je danas premijera Vojvodine Bojana Pajtića da je diktator.

Igor Mirović: Nema razgovora o deklaraciji, očekujemo povlačenje
 

Mirović je rekao da neće biti razgovora o tekstu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, već SNS insistira na njenom povlačenju iz skupštinske procedure i na ostavci Pajtića.

"Nismo spremni da ulazimo u bilo kakave razgovore o tekstu deklaracije jer bi to značilo da priznajemo nedemokratski metod putem kojeg je ušla u proceduru, da priznajemo separatisticku notu koja u njoj postoji, i da priznajemo neistine i brojne neargumentovane stvari koje su, kao tehnička podrška deklaraciji, ušle u nju", rekao je Mirović.

Mirović je to izjavio povodom Pajtićeve sinoćne izjave da je spreman da iz deklaracije izbaci "spornu rečenicu" o tome da je autonomija Vojvodine pravo njenih građana i da je Vojvodina njihovom voljom u sastavu Srbije.

"Mi ne samo da insistiramo da se deklaracija odmah povuče iz procedure, već da on (Pajtić), kao autor te deklaracije, odmah preuzme na sebe i odgovornost i podnese ostavku na mesto predsednika vlade (Vojvodine)", rekao je Mirović.

"Zahuktava" se peticija protiv Pajtića

 

Povodom potpisivanje peticije SNS za smenjivanje Pajtića, Mirović je kazao da se ta akcija "danas zahuktava", da je "izuzetno interesovanje širom Vojvodine" i da je prvog dana samo u Novom Sadu pikupljeno nekoliko hiljada potpisa.

"Očekujem da ćemo za narednih nekoliko nedelja, koliko će akcija trajati, sakupiti blizu 100.000 potpisa. Nadam se da reagujući na ovaj demokratski čin, predstavnici Demokratske strane u Vojvodini neće nazvati nekim ružnim izrazom", rekao je Mirović i dodao da je "pravo na narodnu inicijativu, peticiju, i na izražavanje mišljenja dato Ustavom".

Kako je naveo potpredsednik SNS, Pajtić se ponaša kao diktator i naveo da je on predsednik vlade, na čelu je Upravnog odbora Fonda za kapitalna ulaganja i Nadzornog odbora Razvojnog fonda Vojvodine, "on je takođe 'spiritus movens' svih kadrovskih dešavanja u Autonomnoj pokrajini Vojvodina, on je, bez bilo kakvih znanja koalicionih partnera i opozicije, predložio opasnu deklaraciju koja je uzburkala političke strasti i primorala nas da reagujemo", kazao je Mirović.

On je naveo da Pajtićev treći mandat ima "obeležja koja ga oslikavaju kao diktatora sa elementima potpune samovolje u okviru kojih opozicija ne znači ništa, u okviru kojih ne postoje konsultacije sa opozicionim predstavnicima o važnim stvarima i u okviru koih ne zasedaju nadležni skupštinski odbori".

"Sada su se, posle devet meseci od konstituisanja, setili da postoji Odbor za ustavnopravni položaj Vojvodine koji uzgred nije ni konstituisan, nikada. Ja sam član tog odbora. Nikada nisam pozvan ni na jedan sastanak, niti je bilo sastanaka odbora", kazao je Mirović.

Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine trebalo je najpre da bude na sednici Skupštine Vojvodine 10. aprila, ali je rasprava o njoj odložena. Kako je ranije najavljeno, termin sednice o tome biće poznat posle zasedanja Odbora za ustavna pitanja Skupštine Vojvodine.

Mirović je odbacio Pajtićeve optužbe da je u petak na mitingu protiv pokrajinske vlade raspirivao atmosferu linča.

"To je bio izuzetno miran skup. O njemu (Pajtiću) nije izrečena nijedna ružna reč, o predsedniku vlade (Vojvodine) nismo izrekli nijednu ružnu, ni uvredljivu reč. Neistina je da smo ga nazivali ustašom, da smo govorili bilo šta ružno o njemu, osim što smo izneli naš zahtev da on mora da ode. Mislili smo na njegov odlazak sa mesta predsednika vlade", kazao je Mirović.

"Celokupna atmosfera bila je kranje demokratska i tolerantna, a ako se nekome ne sviđa što ima opoziciju, što opozicija govori jasnim narodnim jezikom, traži ostavke i odlazak s funkcija, onda to najbolje govori o diktatorskoj prirodi", ocenio je Mirović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.04.2013. 14:16
Svi vi podjednako volite, želite i ovisni ste o vlasti i moći !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online