Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.04.2013.
11:24
odzaci.rs A

Pobratimile se opštine Vojvodine i Kosova

U petak, 12. aprila, u Odžacima je potpisan protokol o obnavljanju saradnje bratskih opština Odžaci i Orahovac, na Kosovu i Metohiji. Istod dana, u Odžacima je potpisan Protokol o bratimljenju opština Orahovac i Bač.

Protokol o bratimljenju opštine Odžaci i Orahovac potpisale su davne 1982. godine, a početkom 90-tih godina ta saradnja je, usled događaja u zemlji, prekinuta. Posle dvadeset godina, dve bratske opštine obnovile su prijateljstvo i saradnju i na taj način pružile podršku srpskom narodu koji živi na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Skupštine opštine, Miloš Pejčić, koji je i bio inicijator posete, u svom obraćanju prisutnima, istakao je da se nada da će potpisivanje Protokola o obnavljanju bratimljenja uspostaviti bolju saradnju na svim nivoima, od kulture, sporta, do privrede i poljoprivrede.

- Potpisivanjem Protokola o obnavljanju bratimljenja obavezujemo se na razvijanje bratskih veza među građanima Orahovca i Odžaka, ali i razvijanje veza između dve lokalne samouprave. Iako kilometrima daleko od Kosova i Metohije, svesni smo da srbi u južnoj srpskoj pokrajini žive u neizvesnosti i pod pritiskom. Obnavljanjem bratskih odnosa želimo da, koliko je to moguće, pružimo nadu i umanjimo strepnju Srbima u Orahovcu, rekla je predsednica, Izabela Šerić.

Predsednik Opštine Orahovac, Marjan Šarić, rekao je da u ovom trenutku u opštini Orahovac živi manje od 1000 srba, a da je nekada živelo oko 5000. I pored toga uspeli su da formiraju lokalnu samoupravu, dva doma zdravlja, dve škole i predškolsku ustanovu koju trenutno pohađa 51 dete. Iako preduslovi za normalan život postoje, situacija u opštini Orahovac je i dalje teška, mladi ne mogu da se zaposle i Srbi masovno prodaju svoje kuće.

- Obnavljanje saradnje sa opštinom Odžaci i bratimljenje sa opštinom Bač daje nam snagu da izdržimo i nadam se da će pored privredne i kulturne saradnje, predstavnici opština Odžaci i Bač uskoro posetiti našu opštinu i upoznati se sa uslovima života i borbom za opstanak naših ljudi i naših svetinja, kazao je predsednik Opštine Orahovac, Marjan Šarić.

Potpisivanju Protokola prisustvovao je i Mirko Krlić, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji je rekao da i nakon 17 vekova od progona i ubijanja hrišćanja, u južnoj srpskoj pokrajini, ponovo proteruju hrišćane, ruše crkve i uništavaju groblja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online