Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.02.2010.
12:05
N. Đorđević - Vesti A

Vratio bebu iz mrtvih!

Doktor Jovica Uštević (49), specijalista urgentne medicine u kragujevačkoj Hitnoj pomoći, uspeo je posle 15 minuta reanimacije da oživi mrtvorođenu mušku bebu, koju je majka pre vremena rodila na WC šolji u svom stanu. Nedonošče, koje je na rođenju težilo svega 1.300 grama, posle prave drame koja se vodila u stanu, liftu i kolima, tek je u hodniku Kliničkog centra počelo da daje znake života.

Nije želeo da odustane: Dr Jovica Uštević
 

Prošlog petka službu Hitne pomoći je oko 16 časova telefonom pozvao muški glas i rekao da je njegova supruga D. Š. (25) počela da se porađa. Međutim, ekipa doktora i tehničara zatekla je u stanu na osmom spratu kragujevačkog naselja Aerodom čudnu situaciju. Porodilja je u šoku sedela na NjC šolji sa bebom koja nije davala znake života.
 

U inkubatoru: Beba koju je spasao doktor Uštević
"Majka je u krilu držala peškir i tek kada sam otvorio smotuljak video sam bebu, koja je bila skroz poplavela, mlitava i koja nije plakala. Pupčana vrpca nije bila presečena. Odmah sam počeo reanimaciju usta na usta i masiranje srca. Toliko je bio mali da sam ga sve vreme držao na nadlaktici, dok sam mu davao veštačko disanje i srce masirao jednim prstom", kaže dr Jovica Uštević, koji je za 24 godine rada u Hitnoj pomoći zaticao bebe rođene na terasi, u stanovima i kolima, ali nikada nije oživljavao mrtvorođenče.
 

Napredovao 30 grama

Muška beba koju je spasao dr Uštević smeštena je u inkubator u Centru za neonatologiju. Prema rečima dr Nade Stojanović, direktorke ovog centra, beba se nalazi na mehaničkoj ventilaciji i trenutno je stabilna.
Primljena je sa sniženom telesnom temperaturom i sa 1,3 kilograma. Juče je težila 30 grama više.

Doktor, koji je još u šoku od ovog nesvakidašnjeg događaja, izjavio je juče da se borba za prvi udah prevremeno rođene bebe nastavila i u liftu, koji je na svu sreću radio u tom trenutku, a zatim i u kolima Hitne pomoći.
"Iako nisam znao kog je pola, sve vreme sam u pauzama reanimacije navijao i govorio mu "Ajde mali, prodiši, javi se". Bio sam optimista, jer sam video da mu se svaki put kad mu udahnem kiseonik grudni koš podiže", kaže dr Uštević.
 

U hodniku bolnice, negde ispred Urgentnog centra, beba koja je rođena u sedmom mesecu trudnoće, dala je prvi znak života. Dr Ušteviću se učinilo da je dva puta nepotpuno udahnuo. Tu su čekale već spremne ekipe doktora i neki minut kasnije mu saopštile radosnu vest.
 

"Skoro sam vrisnuo kada su mi rekli da je žv. U trenucima dok sam ga reanimirao razmišljao sam da smo tu on i ja, pa šta nam Bog da! Srećan sam što je preživeo. Lekar sam i otac četvoro dece. Sledeće noći kada sam bio na dežurstvu otišao sam da ga obiđem. Kolege sa neonatologije su me pustile da ga vidim sa rečima - ovo je tvojih ruku delo!"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online