Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 14.04.2013.
21:46
Beta A

"Kfor će proći, ali Rosu ne"

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas u Kosovskoj Mitrovici da niko sa severa Kosova i Metohije neće izazvati bilo kakvu namernu provokaciju koja bi mogla da proizvede nasilje ili "bilo šta što bi imalo nesagledive posledice".

Aleksandar Vulin rekao da Srbi neće izazivati nasilje
 

"Mi smo opredeljeni za mir, nama odgovara potpuno stanje mira i bezbednosti na ovim prostorima", poručio je Vulin posle razgovora sa načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga Radenkom Nedeljkovićem i predsednicima četiri severne opštine.

Straža u Rudaru

 

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović kaže da je "pojačana budnost građana" na putu Priština-Raška u naselju Rudare zbog "retorike otvorenih pretnji" iz Prištine koje ukazuju na namere nasilnog zauzimanja severnog Kosova.

 

"Ne postavljanje barikada, već vidljiva prisutnost građana sa ciljem da osmatraju i da na svaku najavu ulaska specijalnih jedinica Rosu, koje nemaju šta da traže ovde, kako bi se na vreme reagovalo", rekao je Milović.

 

Milović je istakao da će se neometano kretati Kfor, Euleks i svi ostali predstavnici međunarodne zajednice koji su na Kosovu po Rezoluciji 1244.

Milović je dodao da su Opštinsko veće i Krizni štab, koji su odlučili da "pojačaju budnost građana", gotovo svakodneno u kontaktu sa Kforom.

 

"Sinoć su bili u Rudaru, obavešteni su da građani ono što stiže iz Prištine doživljavaju kao pretnju i zbog toga su na danonoćnim dežurstvima", rekao je Milović.

Vulin je rekao da je sa sagovornicima razgovarao o bezbednosnoj situaciji, prvenstveno na severu Kosmeta, jer su svi predsednici opština ujedno i komandanti kriznih štabova.

"Mi danas izražavamo zabrinutost zbog nasilne, gotovo ratne retorike koja dolazi iz Prištine i koja stalno pominje nekakvo konačno rešenje u kome može da se nasluti ili se otvoreno preti nasiljem", rekao je Vulin i naglasio da sa srpske strane "apsolutno neće biti nikakvog nasilja".

On je pozvao građane da ne nasedaju na provokacije i da imaju poverenja u svoju državu, lokalnu samoupravu, "u ljude koje su sami birali za svoje predstavnike".

"Predstavnici međunarodne zajednice su apsolutno dobrodošli na sever KiM, njihova sloboda kretanja ni na koji način nije ugrožena, ali za pripadnike ROSU ili bilo koje druge naoružane vojno-policijske formacije koja dolazi od strane privremenih institucija nije moguće obezbediti kretanje", naveo je Vulin i ocenio da je "zabrinutost stanovništva razumljiva i opravdana".

On je naveo da su se pojavile informacije da su se oko sela Ceranje u opštini Leposavić "pojavila neka lica sa fantomkama i dugim cevima".

"Koliko sam ja razumeo definiciju ROSU je da su to specijalne antiterorističke jedinice, a na severu nema terorista, teroristi su oni koji ručnim bacačem pokušaju da ubiju čoveka u opštini Istok, i tamo ih treba rasporediti, tamo gde napadaju srpske povratnike, pale srpske domove i groblja", rekao je Vulin i istakao da pojačana dežurstva nisu barikade, te da međunarodna zajednica nema ni jedan razlog da strahuje i ograničava svoje aktivnosti.

On je zatražio od međunarodne zajednice da se "jasno odredi prema svemu što dolazi iz Prištine, a što podseća na najavu nasilja i ratno huškanje".

"Kad god izostane jasna politička volja međunarodne zajednice dolazi do samoorganizovanja ljudi, mi želimo da predstavnici međunarodnih zajednica budu statusno neutralni i obezbede mir za sve ljude na prostoru KiM. Ako to bude tako, mi nemamo razloga za brigu", ocenio je Vulin.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.04.2013. 08:46
Nije mi jasno, kada će ovi naši polu političari shvatiti da je ta ista " medjunarodna zajednica " okupirala KiM i da danas nebi bilo ni ROSU, ni ANA ni šiptarskih antiterorističkih jedinica, a ni " vlade " u Prištini, bez njih ! Dokle će im sljepo vjerovati ????
Nedelja 14.04.2013. 22:36
Е КАД НАШ ДИША НЕШТО КАЖЕ ТУ НЕМА ДА ФАЛИ, ТАЧНО ЈЕ 100% !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online