Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.04.2013.
01:47
D. N. Petrović - Vesti A

Srpske straže čuvaju sever

Nakon što je grupa pripadnika albanske paravojne formacije ANA pre tri dana sa Bajgore, preko Šaljske Bistrice i Ibarske Slatine "sišla" na Ibarsku magistralu (Raška - Leposavić - Kosovska Mitrovica) gde su se, "zbog slikanja", zadržali manje od pola sata, Srbi koji dežuraju u Rudarima, Leposaviću, Jarinju, Jagnjenici, Zupču i na drugim punktovima primetili su i pojačanu aktivnost albanskih specijalaca ROSU i Tačijeve obaveštajne službe ŠIK.

Srbi se ne plaše Tačijevih snaga, nego NATO-a, Kfora i Euleksa, uz čiju pomoć bi Šiptari mogli da krenu u osvajanje severa Kosova
 

- Krstare u civilnim vozilima i civilnim uniformama severom Kosova, snimaju kako smo organizovani i verovatno prikupljaju druge podatke. Pripadnici ANE došli su na Ibarsku magistralu sa brda na Bajgori da nam pokažu da su tu blizu, da nas opomenu i zaplaše. Odmah smo ih registrovali i pratili, nisu nas uplašili, pre dve godine silazili su do zuba naoružani i uz pratnju Kfora - kaže Mirko V. dežurni na punktu kod Leposavića.


On naglašava da je odlukom predsednika ove opštine Dragiše Vasića podignut stepen pripravnosti Opštinskog kriznog štaba i dežurnih na svim punktovima.
 

Izviđanje

Čim su shvatili da ih Srbi pomno prate, Albanci su redukovali izviđačko-špijunske aktivnosti na severu. Intenzivna izviđanja poslednjih dana imali su i pripadnici američkog i nemačkog kontigenta Kfora koji su obilazili Brnjak i Jarinje i alternativne pravce Raška - Tresava - Lešak i Novi Pazar - Rogozna - Banjska na kojima nameravaju da ponovo postave kontrolne punktove.

- Kao komandir Kriznog štaba dao sam nalog za maksimalnu opreznost i budnost. Hašim Tači će možda silom pokušati da nas integriše u takozvano nezavisno Kosovo, moramo biti maksimalno spremni na otpor. Srbi sa severa ni po koju cenu neće prihvatiti integraciju u kosovski (prištinski) sistem vlasti, nema te sile koja će nas na to naterati - kaže Vasić.


Srbi sa severa očekuju da Kfor i Euleks neće, kao 2011. godine, kada je Tači slao ROSU da silom zauzmu Brnjak i Jarinje, biti logistika albanskim specijalcima, da će se ponašati neutralno i da će, pre svega čuvati mir na ovim prostorima.


Podsetimo, u leto 2011. godine, specijalna jedinica ROSU krenula je prema Brnjaku i Jarinju, Srbi su ih zaustavili kod Zupča, odnosno kod Leposavića, iako su bili do zuba naoružani i sa bornim kolima i hamerima, albanski specijalci jedva su tada izvukli živu glavu. Kod Zubinog Potoka im je poginuo Enver Zumberi (ni danas se ne zna kako), a u izvlačenju sa severa Kosova pomagali su im Kfor i Euleks. Srbi su potom višemesečnim barikadama sprečili da ponovo pokušaju osvajanje severnog Kosova.


- Nadam se da je Tači izvukao pouke i da se neće ponovo upustiti u sličnu avanturu, njega se mnogo ne plašimo, ali nas brine NATO. Samo uz logistiku NATO-a i uz direktnu podršku i pomoć Kfora, Euleksa i drugih međunarodnih struktura, Albanci bi mogli pokušati osvajanje severnog Kosova. Međutim, ni tada im ne bi popustili, borili bismo se sve dok ih ne oteramo. Ovde Albanci nikada nisu živeli, sve četiri opštine su srpske i u njima, šta god Dačić i Vučić da potpišu, Albanci neće biti vlast, niti će Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovice ikada biti otrgnuti od Srbije - kaže jedan od dežurnih na punktu u Jarinju.

Bomba u dvorište Đakovića

Eksplozivna naprava, najverovatnije ručna granata, bačena je juče ujutro u dvorište porodične kuće Đaković u naselju Kolonija u Zvečanu.
Kako je rekao regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti, povređenih nije bilo, ali je granata oštetila fasadu i stakla na dva vozila parkirana u dvorištu.
Na severu Kosova je u prva dva meseca ove godine bačeno 18 eksplozivnih naprava, a nijedan počinilac nije pronađen.


Svi na oprezu

Zamenik komandanta Kriznog štaba SO Zvečan Miodrag Acić rekao je da će štab pratiti situaciju "zbog svakodnevnog prelaska kosovske policije i njihovih jedinica za koje ne znamo ko su". Prema njegovim rečima, u dežurstva će biti uključene sve firme koje imaju slobodne ljude, kao i lokalna samouprava.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.04.2013. 08:34
Imate pozdrave i podršku čitave RS !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online