Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.02.2010.
20:09 >> 21:15h
Vestionline A

Ešton: I Hag i Kosovo uslovi za EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je večeras u Beogradu da je saradnja Srbije sa Haškim tribunalom ključna za dalje integracije Srbije u EU. Osim toga, ona je ocenila da Kosovo "ima evropsku budućnost i da na pragmatičan način mora da postane partner u regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu".

Eštonova je dodala da ima osećaj da je Srbija čvrsto rešena da sprovede reforme neophodne za članstvo u EU.

"Mnogo toga bi trebalo uraditi na tom putu, međutim osećam da postoji opredeljenje da se sprovedu neophodne reforme", rekla je Ešton izjavi novinarima.


Ona je rekla da je zadovoljna zbog vizne liberalizacije za građane Srbije i značajnog napretka koji je Srbija napravila na putu ka članstvu u EU.


Premijer Srbije Mirko Cvetković je istakao da su u razgovoru sa Ešton dobijena čvrsta uveravanja da će EU pružiti Srbiji podršku na putu evropskih integracija.


On je naveo da je viskoj predstavnici EU predstavio šta je Srbija do sada uradila na putu ka punopravnom članstvu u Uniji, uz osvrt na prethodnu godinu "koja je bila najbolja godina za nas u evropskim integracijama".


Razgovoru u kabinetu premijera Srbije prisustvovali su zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar odbrane Srbije Dragam Šutanovac.

Ketrin Ešton posle Beograda i susreta sa srpskim zvaničnicima putuje u Prištinu

Eštonova je u Beogradu razgovarala i sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem, i pozdravila njegovu incijativu o usvajanju rezolucije o Srebrenici, zaključivši da će to "doprineti pomirenju na Balkanu".

Ona je ocenila da Kosovo "ima evropsku budućnost i da na pragmatičan način mora da postane partner u regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu".

"Kosovo mora da bude partner u regionalnoj saradnji", rekla je ona i dodala da "bez obzira na različite stavove zemalja članica, EU kao celina smatra Kosovo regionom sa evropskom budućnošću".

Različito o Kosmetu: Boris Tadić i Ketrin Ešton

Boris Tadić je naglasio da Srbija, u saradnji sa Haškim tribunalom, nesmanjenim naporima i svakodnevno radi na lociranju i hapšenju preostalih haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Predsednik Tadić je ponovio da Srbije želi najbolje moguće odnose sa zemljama regiona i istakao da podržava integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Tadić je rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosmeta i ponovio da je takozvani plan za integraciju severnog dela pokrajine pretnja za stabilnost u celom regionu.

Četvrtak 22.12.2011. 12:45
samo kosovo i metohija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online