Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 13.04.2013.
01:08
D. Dekić - Vesti A

Hag uzdrman na Ist Riveru

Veliki tabu o nedodirljivosti međunarodnog krivičnog pravosuđa pao je u Ujedinjenim nacijama, poručio je svetu predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Tomislav Nikolić kritikovao Haški tribunal u Njujorku
 

On je, posle rasprave o Međunarodnom sudu za ratne zločine na Ist riveru u Njujorku istakao da je međunarodno krivično pravosuđe do sada bilo neka vrsta "svete krave" koju se niko nije usuđivao da kritikuje.

Ban Ki Mun branio sud

Jake tonove kritičnosti rada Međunarodnog pravosuđa za ratne zločine, pokušao je da relativizuje generalni sekretar UN Ban Ki Mun koji je u obraćanju kazao da nema mira i pomirenja i bez promocije tih sudova i pozvao da se njihov rad ne dovodi u pitanje i da budu sačuvani od onih koji žele da ih podriju iz političkih razloga.

 

- Prvi put se čuju kritički tonovi o radu ad hok krivičnih tribunala, pogotovo o Haškom sudu. Otvorili smo vrata i upalili svetlo na temi koja do sada nije smela da bude dodirnuta u UN - rekao je Jeremić posle javne rasprave i dodao da to pokazuje da Srbija nije usamljena u kritici rada tih sudova.


Za debatu se i pored poziva SAD-a na njen bojkot, javilo rekordnih 49 govornika iz više od 80 zemalja, a američki glas protiv diskusije poslušali su još samo Jordan i Kanada.


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u Njujorku da Srbija danas oseća da je tom sudu neopravdano dala legitimitet, u nadi da će primenom istih merila pravda biti zadovoljena za sve žrtve sukoba.

Različiti stavovi: Ban Ki Mun i Vuk Jeremić
 

- U nekim predmetima su utvrđene nepobitne činjenice i odgovorni zasluženo kažnjeni, ali ozbiljnu i tešku senku na rad suda baca činjenica da su samo lideri srpske strane u Hag došli kao okrivljeni a iz njega otišli kao krivi - kazao je Nikolić i ukazao je da je ukupna visina kazni do sada izrečenih Srbima u tom sudu oko 1.150 godina, dok su predstavnici drugih naroda za zločine nad Srbima osuđeni na ukupno 55 godina.

Dodik: Selektivna pravda

Uz zahvalnost Vuku Jeremiću za organizaciju debate, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je ocenio da je ona važna za dalju praksu ovog suda koji "nije ostvario svoju misiju osude zločina".
- Zbog prakse Haškog suda nepoverenje među narodima je još veće - kazao je Dodik i istakao da je selektivnost suda je doprinela osećaju nepravde koji je narode još više udaljio, jer je jedne ohrabrio, a druge definitivno uverio i doveo do očaja i rezignacije.

Nikolić je podsetio da su hrvatski generali Markač i Gotovina oslobođeni - a hrvatske trupe proterale su preko 300.000 Srba iz krajeva koje su vekovima nastanjivali njihovi preci.


Takođe, više od 2.000 žrtava iz Bratunca, Kravice i okolnih mesta u Istočnoj Bosni u kojima su delovale bošnjačke snage pod komandom Nasera Orića čeka da se makar neko od učinilaca kazni. Srbi sa Kosova i Metohije organizovano su kidnapovani, a potom su im vađeni organi koji su prodavani na crnom tržištu.


- Stotine hiljada proteranih, hiljade ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji nisu bili dovoljan razlog Haškom sudu da komandante i pripadnike tzv. Oslobodilačke vojske kazni, nego je, tokom postupka, Ramušu Haradinaju, što je slučaj bez presedana, dozvolio da se bavi politikom. A dozvolio mu je, zapravo, da uklanja i zastrašuje svedoke - dodao je Nikolić.

Satanizacija Srba

Savetnik premijera Ivice Dačića Toma Fila smatra da je Haški tribunal satanizovao Srbe i da zabranjuje da se kritički odnose prema njemu. Podsetio je da su iz Srbije u Tribunalu osuđena dva predsednika, dva načelnika Generalštaba, tri generala, ministri, dok Hrvatska nema nijednog izvršioca ratnog zločina. Istoričar Čedomir Antić, jedan od predstavnika iz Srbije na debati, koji je formiranje Tribunala nazvao "golom silom", smatra da je rasprava bila veoma uspešna i da danas Haški tribunal više nema ko da brani.

Po njegovim rečima, presude Tribunala izazivaju frustriranost i depresiju kod Srba, a kod Hrvata i Bošnjaka podstiču egzaltiranost i trijumfalizam.


- Haška suđenja, čini se, uglavnom neće uspeti da dosegnu pravu i potpunu istinu, pa će i pomirenje biti nametnuto i neiskreno - rekao je Nikolić koji je haška suđenja uporedio s procesima inkvizicije.


Takođe, predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović ukazao je da
kod sva tri naroda u BiH postoje sumnje u delovanje Tribunala. U RS, kako je naveo, se smatra da je rad diskriminatorski, a osećaj da su Srbi žrtve zbog nesrazmernih kazni, selektivnosti i manipulacije brojem žrtava.


Ruski ambasador Vitalij Čurkin optužio je Tribunal za pristrasnost i kao primer naveo suđenje Ramušu Haradinaju, gde pravda nije sprovedena, a svedoci su bili izlagani otvorenim ucenama i ponižavanju.


Ministar pravde Ruande Tarkis Karugarama ukazao je da nije ispunjena uloga nacionalnog pomirenja i istakao selektivnost u procesuiranju, dok je ministar pravde Namibije Utoni Nujoma ukazao na važnost UN debate zbog mana krivičnog prava širom sveta.

Zapad kritikuje Jeremića

Zapadne agencije ističu bojkot SAD zbog "zapaljivog" poteza predsedavajućeg GS Vuka Jeremića da organizuje skup. Zapad je ocenio da je Jeremić "zloupotrebio funkciju generalnog sekretara. Tako je britanski Rojters Jeremićev potez naziva "potpaljivačkim", kao i američki AP koji ukazuje da na debati nisu bili ni predstavnici međunarodnih krivičnih sudova. Francuski AFP navodi da je predsednik Srbije oštro napao međunarodne sudove za ratne zločine.

POVEZANE VESTI

Subota 13.04.2013. 05:50
Сви они што су критикавали Јеремића управљају са тим "судом"! Амери, Немци, Французи и Британци! Која се у олош окупила?
Subota 13.04.2013. 08:23
ПОКАЖИМО ЗУБЕ И СВОЈЕ СТАВОВЕ, ДОСТА ЈЕ БИЛО ИЗВИЊАВАЊА И ОСТАЛИХ ПОНИЖАВАЊА СРПСКОГ ЧОВЕКА, ПОШТУЈ СЕБЕ ПА ЋЕТЕ И ОСТАЛИ ПОШТОВАТИ.ВОСТАНИ СЕРБИЕ!
Subota 13.04.2013. 08:55
Naravno da su Srbi ogorčeni na rad i osude tribunala, ali mi nije jasno šta je naše vlade uvjeravalo u iskrenost tužioca ? Srbija je hapsila sve, kao da nemamo stručni štab naših tužioca da provjere, dali uopšte ima osnove za podizanje optužnice ? Šešelj je u zatvoru čekao 4,5 godina da mu podignu optužnicu i da sudjemje počne ! Svih ovih godina smo prolazili kroz UCJENE iz jednog jedinog razloga da nas PRIHVATE kao evropski narod ! Pa zar nismo ? Treba svaka, pa i najmanja ucjena da nam da snage da uzdignute glave kažemo NE toj medjunarodnoj zajednici, koja se sastoji od samo 4 zemlje, svi znamo koje !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online