Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 11.04.2013.
11:56
Srna, B92 A

"Bojkot debate o Hagu nije uspeo"

Najupečatljivije u vezi sa raspravom u UN o radu Haškog tribunala jeste to što je bojkot bio mali, iako su SAD bile protiv i što se čula žestoka kritika na račun rada ovog suda, ocenila je novinarka Ljiljana Smajlović.

I pored bojkota SAD rasprava o Hagu imala pozitivne efekte u Ujedinjenim nacijama: Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić
 

"Amerikanci, koji nisu želeli da dođe do ove rasprave, pozivali su na bojkot, ali bojkot je bio veoma mali", rekla je Smajlovićeva, ocenivši da je dobro što se generalni sekretar UN Ban Ki Mun pojavio na debati, iako je otišao ranije, kako bi ispoštovao i bojkot SAD.

Jeremić: Sud u Hagu dosad bio "sveta krava"

Predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić ocenio je da je posle ove debate pao jedan veliki tabu "nedodirljivosti međunarodnog krivičnog pravosuđa", koje je do sada bilo "neka vrsta svete krave, koju se niko nije usuđivao da kritikuje".

Istoričar Čedomir Antić, koji je učestvovao u debati kao jedan od predstavnika iz Srbije, smatra da je rasprava u Njujorku bila veoma uspešna i da danas Haški tribunal više nema ko da brani.

"Haški tribunal sada je pri kraju rada, koji je započeo sa velikim oduševljenjem", kaže Antić i napominje da se tada smatralo "da je kraj istorije, ali je to, vremenom, u velikoj meri demantovano".

"Ipak se Ban Ki Mun pojavio i ne bih isključila da ga ovo košta i da predsednik Srbije Tomislav Nikolić neće da plati cenu", dodala je ona. Smajlovićeva je istakla za B92 da Nikolićev govor u UN, gde je oštro kritikovao rad Haškog tribunala, predstavlja radikalan rez, pošto se do sada nije čula ovako žestoka kritika.

Ona je navela da nije Nikolić prvi uporedio Tribunal sa inkvizicijom, nego da su to i ranije radili mnogi profesori prava, vrlo ugledni ljudi koji nisu srbofili.

Savetnik predsjednika Srbije Oliver Antić rekao je da su kritike da je Nikolićev govor bio oštar i nediplomatski došle iz Hrvatske i BiH I ocenio da je najvažniji efekat to da se razotkrije plan i kaže da kovači lažne istorije ne mogu lako da prođu.

Savetnik premijera Srbije Toma Fila kaže da je Haški tribunal satanizovao Srbe i da zabranjuje da se kritički odnose prema njemu I napomenuo da se posle osnivanja ovog suda "desila i Srebrenica i Kosovo".

"Hrvatska nema nijednog izvršioca ratnog zločina. Ima nešto Hrvata iz Bosne, ali Hrvata iz Hrvatske nema", napomenuo je Fila, koji je kao advokat dugo branio Srbe u Hagu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.04.2013. 14:38
После говора Николића био сам заиста ПОНОСАН ШТО ЖИВИМ У СРБИЈИ
Četvrtak 11.04.2013. 17:41
Ni najgori nacisti poslije 2 sv. rata, nisu bili tretirani na ovakav radikalan način, kao Srbi, koji su jedino branili svoj narod i zemlju !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online