Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 10.04.2013.
01:09
D. Dekić - Vesti A

Toma pretio i ostavkom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić stopirao je predloženi dogovor Beograda i Prištine na koji su, navodno, potpise bili spremni da stave premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić. Na dramatičnom sastanku najužeg rukovodstva države Nikolić je, kako saznajemo, pretio i ostavkom.

Tražio podršku predsednika RS: Tomislav Nikolić sa Miloradom Dodikom

Na krilima Srpske pravoslavne crkve koja se jasno usprotivila srpskom pristanku na rešenje za Kosovo, predsednik Srbije u pomoć je pozvao i lidera RS Milorada Dodika i zajedno sa njim izašao sa stavom da svako "da" iz Beograda povlači novi ultimatum Srbiji.

Rok za ultimativni odgovor Briselu istekao je juče, a ne danas, kako se ranije govorilo, a to je u nedelju u kasnim satima obelodanio savetnik šefa države Marko Đurić, što je protumačeno i kao dodatni pritisak na Beograd.

Da se Srbija ipak odlučila za "ne" čulo se juče ujutru posle sednice rukovodstva najjače vladajuće partije naprednjaka, čiji je lider i vicepremijer Aleksandar Vučić saopštio da se ne može prihvatiti dodavanje opština severnom Kosovu.


- Ne potpisujemo, ali nastavljamo pregovore - rekao je Vučić i dodao da je lično veoma razočaran ponudom EU.

Islamska zajednica za srpsko jedinstvo

 

Islamska zajednica Srbije je u otvorenom pismu Vladi pozvala na zajedništvo i međusobnu podršku svih u Srbiji, jer treba doneti važne odluke koje će se dugoročno odražavati na budućnost naroda i zemlje.


- Mi muslimani Srbije kao deo naroda i iz naroda, proživljavamo ovo teško vreme u svakom pogledu želeći svojoj domovini najbolje. Ovo su trenuci kada moramo biti zajedno i jedno, biti podrška jedni drugima jer svi gubimo ili dobijamo - navodi se u pismu muftije srbijanskog Muhameda Jusufspahića i izražava želja državnom rukovodstvu da pronađe najbolje rešenje.

Ali, odmah se zapitao da li to znači da treba zatvoriti vrata ka EU i odgovorio da SNS to neće uraditi. Od povratka delegacije iz Brisela predsednik Nikolić je, prema našim saznanjima iz izvora u vladajućoj koaliciji, bio protivteg premijeru i vicepremijeru Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću, koji su tražili način da do dogovora dođe i okonča se kosovska drama zarad evrointegracija, kao slamke spasa posrnuloj domaćoj ekonomiji.

Silom na nasilje

 

Predstavnik Srba sa severa Kosmeta Marko Jakšić je ukazao na nejedinstvenost vlasti, optužujući lidere JS-a i URS-a, Dragana Markovića i Mlađana Dinkića, koji su pokazali da su za "nezavisnost Kosova". Jakšić smatra da će posle srpskog "ne", Srbi na Kosmetu bar neko vreme biti pošteđeni oprečnih stavova i poruka iz Beograda, jer će se pitanje statusa vratiti u okvire Saveta bezbednosti UN i Rezolucije 1244. Komentarišući najave Prištine da će nasiljem pokušati da instalira vlast na severu Kosova, rekao je da bi analogno tome i Beograd trebalo nasiljem i silom da nametne vlast Albancima, ali i ocenio da do toga neće doći.


- Kosovo je pod protektoratom i sve dok se Beograd ne složi, Kosovo neće biti nezavisna država i zato je dobro reći "ne" Briselu i konačno pokazati da je Srbija država - kaže Jakšić.

Dok je deo političke javnosti sklon razmišljanju da je ovakav sled događanja samo dobro izrežirani scenario, naši izvori ukazuju da bi do sporazuma možda i došlo da u Briselu nije iznenada pomerena crta u korist Prištine, ponižavajuća za Srbiju, zbog čega je Vučić burno reagovao i na licu mesta nudio ostavku predsedniku Vlade Ivici Dačiću. Vučić, međutim, nije stavio neopozivu tačku na dijalog, pa su priče o srpskom danu D tokom vikenda evoluirale do onih da ništa još nije gotovo. Vicepremijer je naciji potvrdio da je prošle nedelje srpska delegacija u Brisel i otišla s namerom da potpiše sporazum, ali je očekivala i ozbiljniji pristup briselskih domaćina jer, kako je naveo, ono što su nudili u pojedinim momentima ličilo je na skrivenu uvredu i pokušaj unižavanja.


- Nećemo potpisati ništa na uštrb srpskih interesa, ali moramo da postanemo normalna zemlja i da je dodatno otvorimo - rekao je, dodajući da je Srbija kao jabuka podeljena na dva dela i da inat kao zanat neće pomoći u rešavanju kosovskog pitanja.
Iz inata, poručio je, ne može da se pravi i gradi država i da se taj sporazum mora postići jer bi izolacija zemlje bila veliki problem, a građanima bi bio vraćen vizni režim.


- Znam koliko nam fali za penzije. Penzioneri su ih zaradili, ali je neko to opljačkao. Koliko nam fali za nove fabrike, za vojsku i policiju, a znamo koliko je teško i našem narodu na severu Kosova i na jugu pokrajine - rekao je Vučić i dodao da Srbija nema koristi od zamrznutih konflikata i ne sme da bude gurnuta na sporedni kolosek, već mora da razmišlja o budućnosti. To nije, kako je rekao, pitanje datuma, nikakvih tehničkih detalja, već pitanje jedne velike široke slike, "ili ste deo sveta ili niste".


Bez obzira na to što Srbija nije mogla da prihvati ponuđeno, predsednik skupštinskog odbora za KiM, poslanik SNS-a Milovan Drecun očekuje da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni, a takva očekivanja ima i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković. On kaže da nikakav dogovor ne očekuje u narednih 15 dana.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.04.2013. 06:35
Nikolic je mogao a preti raspisivanjem parlamentarnih izbora a ne svojom ostavkom.
Sreda 10.04.2013. 07:20
Дај оставку молим те.
Sreda 10.04.2013. 08:43
Naprednjačka glumačka škola...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online