Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.04.2013.
11:04
Danas A

DS nije konsultovala LSV i SVM o Deklaraciji?

Demokratska stranka nije konsultovala svoje koalicione partnere, Ligu socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, u pisanju Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, saznaje Danas.

Predsednik Skupštine Vojvodina Bojan Pajtić
 

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić najavio je da će pokrajinski parlament u sredu doneti deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine. Pajtić je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo da će deklaracija "ozbiljno upozoriti na to da nepoštovanje načela autonomije, ustavnih i zakonskih rešenja, slabi pravnu državu i evropsku demokratsku praksu, čime se ugrožavaju stabilnost i normalno funkcionisanje odgovorne države“.

Šta piše u Predlogu deklaracije

Najavljenom deklaracijom o zaštiti ustavnih i zakonskih prava APV konstatuje se povreda prava i nadležnosti pokrajinskih organa i od republičkih vlasti se traži poštovanje prava i obaveza, kada je autonomija Vojvodine u pitanju. "Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije. U tom duhu, autonomija Vojvodine je i Ustavom Srbije uređeno i obezbeđeno pravo na različitost, pri čemu se podrazumeva decentralizacija vlasti, podela nadležnosti i samostalno uređivanje određenih poslova od interesa za građane pokrajine“, piše u Predlogu deklaracije. Ocenjuje se da je na delu narušavanje ranije stečenih prava Vojvodine, što je „nezabeleženo u modernoj evropskoj praksi“, kao i da je republička vlada, bez konsultacija sa pokrajinskim organima, počela na neustavan način da raspolaže pokrajinskom imovinom.

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš povodom ove najave za Danas kaže da nijedna deklaracija u Skupštini Vojvodine koja se zalaže da se dostignuti nivo autonomije Vojvodine garantuje ili poveća ne može proći bez dignutih ruku poslanika LSV.

- Od DS tražimo da nam objasni da li će njihov predlog deklaracije biti iskorišćen za dnevnopolitičke prilike ili je to istinska volja da se krene u odlučnu borbu za autonomiju Vojvodine.

Kostreš podseća da su "isti akteri koji su napisali ovu deklaraciju preko noći odustali od platforme Izvršnog veća APV i od zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, izvornih prihoda i imovine koji su prema toj platformi trebali biti garantovani Ustavom Srbije“.

- Začuđeni smo jer o ovome nismo konsultovani i nije nam jasno zašto koalicioni partneri nisu bili uključeni u pisanje deklaracije. Liga se principijelno zalaže da Skupština Vojvodine bude mesto u kome će se takve odluke donositi, a predsednik vojvođanskog parlamenta ne sme biti zaobilažen niti izopštavan kod donošenja ovako važnih odluka ako one nisu namenjene dnevnopolitičkim prilikama ili samopromociji pojedinaca - ukazuje Kostreš. Upitan da li će LSV glasati za deklaraciju ukoliko im DS ne odgovori na ova pitanja, Kostreš kaže da će odluka biti doneta na Predsedništvu stranke u utorak.

U SVM novinari juče nisu mogli da dobiju odgovor na pitanje da li su tačna Danasova nezvanična saznanja da ih DS nije konsultovao oko deklaracije. Predsednik Pokrajinskog odbora LDP Dušan Mijić podržao je Predlog deklaracije uz ocenu da tim dokumentom Skupština Vojvodine treba da traži i promenu Ustava.

Opoziciona SNS u Skupštini Vojvodine ovu deklaraciju vidi kao pokušaj separatizma. Potpredsednik SNS Goran Knežević je rekao da se pokrajinska vlast odlučila da svoje secesionističke težnje nastavi da ostvaruje optužbama na račun Srbije i internacionalizacijom navodnog „vojvođanskog“ pitanja, s obzirom na to da aktuelna vlada više ne pruža podršku daljoj dezintegraciji države. "Deklaracija je i pokušaj izbegavanja odgovornosti pokrajinske vlade zbog očajnih rezultata i skretanje pažnje s kriminalnih radnji svojih čelnika“, naveo je potpredsednik SNS.

Dok se u SPS pitaju zašto do deklaracije dolazi baš u ovom teškom trenutku, DSS je pozvala predsednika DS Dragana Đilasa da se izjasni o tome da li podržava „sramnu politiku svog zamenika“.

DS je saopštila da neće odgovarati na dnevnopolitičke napade SNS dok se ne donese odluka o ponudi Brisela posle razgovora Beograda i Prištine. "Izmišljotine SNS i DSS na temu separatizma toliko su nepoštene i nedolične da o njima ne želimo ni da raspravljamo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online