Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.10.2009.
01:17
Tanjug A

Država ne želi da ruši nelegalne objekte

Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje u Vladi Srbije izjavio je da država ne želi da ruši nelegalno sagrađene objekte u kojima žive građani, već će biti uklanjana samo ona zdanja koja ne mogu da dobiju dozvolu, shodno Pravilniku o legalizaciji.

"Šta će biti s kućom?!": Oliver Dulić
Ministar Dulić je za beogradske "Večernje novosti" od četvrtka izneo da će popust od 60 odsto za legalizaciju bespravno izgrađenih porodičnih kuća površine do 100 kvadrata i stanova iste kvadrature važiti do 31. decembra 2010.


Posle ovog roka, vlasnici nekretnina koje su predmet legalizacije, plaćaće punu cenu naknade za uređenje građevinskog zemljišta, a čeka ih i duplo veći porez na imovinu, što će biti predviđeno izmenama i dopunama zakona o porezu na imovinu, izjavio je


“Ovim popustom želimo da ohrabrimo građane da uđu u postupak legalizacije. Taj proces nikada nije bio povoljniji, jednostavniji, jeftiniji i sa manje neophodnih dokumenata. Država je dala korektnu ponudu. A, za vlasnike to znači da će sa rešenjem o legalizaciji imati objekat, koji može da se proda, stavi pod hipoteku, nasledi...” naveo je Dulić


Ministar Dulić je naveo da će “primera radi, zgradu u kojoj je od osam legalizovano sedam stanova mi ne možemo da rušimo, zbog jednog vlasnika koji se bahato ponaša i neće da podnese zahtev ili plati legalizaciju. Zato će morati da plaća duplo veći porez. Kaznene mere važe samo za one koji su namerno i neodgovorno odlučili da ne uđu u legalizaciju,” izneo je Dulić.


Po ministru, legalizaciji neće potpadati nelegalni objekti u zaštićenim prirodnim i kulturnim zonama, na infrastrukturnim koridorima, javnim površinama.
“Takođe, neće biti legalizovane ni građevine koje su nikle na nepovoljnom zemljištu, poput klizišta, močvarnog tla, ali ni one izgrađene od materijala, koji ne obezbeđuju trajnost i sigurnost objekta,” kazao je Dulić.


Ministar je izneo kako postoji oko 550.000 zahteva za legalizaciju iz 2003. i 2006. godine i opštine znaju ko su ti investitori i mogu da šalju obaveštenja gde je moguća legalizacija i koliko to košta.


“Opštine su dužne, inače, da do 11. decembra urade popis svih nelegalnih objekata. Tada ćemo imati najgrublju procenu koliko je zaista bespravnih objekata izgrađeno u Srbiji,” zaključio je Dulić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online