Subota 5. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 08.04.2013.
01:44
J. Arsenović - Vesti A

Kosovo ne smete izdati!

U Beogradu danonoćno traju konsultacije državnog vrha o briselskoj ponudi koja se ne sme ni odbiti ni prihvatiti, kako su u više navrata proteklih dana dramatično konstatovali srpski čelnici.

Simbol srpskog otpora: Severna Kosovska Mitrovica punih 14 godina odoleva napadima Šiptara iz južnog dela grada
 

"Ovako teško nije bilo još od 1999. kada je NATO bombardovao Srbiju", samo je jedna u nizu katastrofičnih poruka koja se iz Vlade i Predsedništva šalje srpskoj javnosti uoči 9. aprila, dana D, do kada Srbija mora da odgovori da li prihvata da se u potpunosti povuče sa severa Kosova i Metohije, a da preostali kosovski Srbi budu integrisani u institucije otcepljene pokrajine. Zauzvrat, Beogradu se ne garantuje čak ni dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU!

Pred teškom odlukom: Ivica Dačić

Među trojicom državnih čelnika, predsednik Srbije Tomislav Nikolić ima najtvrđi stav i za sada je protiv da se prihvati ponuda koja nije ništa drugo do ultimatum Srbiji. Premijer Ivica Dačić bliži je sporazumu, pa se kola lome na prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću koji još razmišlja šta je "manje zlo po Srbiju i njene građane".


U svakom slučaju, poručuje se sa Andrićevog venca, državni vrh će kakvu god odluku doneo, doneti jednoglasno. Bivši premijer Srbije Zoran Živković smatra da će Vlada na kraju prihvatiti predlog Brisela oko formiranja zajednice srpskih opština i da će potpisati sve što treba da se potpiše, a da se među čelnom trojkom traži ko će za to biti najveći krivac.

Aleksandar Vučić ulazi na sastanak državnog vrha u Predsedništvu Srbije

- Traži se Vuk Branković i oni se guraju poslednjih nekoliko meseci ko će biti taj lik. Pa guraju to Dačiću u ruke, pa se onda javlja Nikolić, pa predsednik Srbije privodi Vučića u Brisel - kaže Živković.


Ministar i lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da bi u slučaju da Beograd odbije sporazum, usledila izolacija i dugogodišnje ekonomsko propadanje Srbije, dok premijer kaže da direktnih ucena u Briselu u tom smislu nije bilo.


- Ali jasno nam je rečeno da Srbija neće moći da računa na bilo kakvu pomoć EU. Verovatno bismo u tom slučaju bili na udaru nekakvih neformalnih sankcija i naša privreda bi, realno, bila u prilično nezavidnoj situaciji - rekao je Dačić.


Sudeći prema dosadašnjim izjavama stranačkih lidera i ministara, veći deo Vlade i parlamentarnih stranaka je za prihvatanje briselskog ultimatuma. Osim DSS-a koji je kategorično protiv i čiji stavovi se, uočljivo je, poslednjih dana u srpskim medijima retko citiraju, u nešto drugačijem tonu govorio je i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić. On kaže da EU jeste jedan od "značajnih prioriteta državne politike, ali da to ne sme da znači da Srbija nema drugu alternativu".

Usmeni zahtevi

Srbija zapravo treba da se izjasni o nepristojnoj ponudi koja joj nije dostavljena čak ni u pisanoj formi. Verovatno su i njeni sastavljači svesni koliko je ona bezobzirna prema srpskoj strani kojoj se ne nudi ništa, a zahteva sve, pa nisu želeli da rizikuju da osvane u srpskoj javnosti pre nego što je i srpski zvaničnici prihvate.


- Istina je da nikakav papir u Briselu nismo dobili. Od nas se traži da ukinemo Srbiju na Kosovu i da priznamo pun suverenitet Prištine - potvrdio je šef srpskog pregovaračkog tima premijer Dačić.

"Ovakav kakav jeste plan je neprihvatljiv i tu nema nikakve razlike među nama. Jedina stvar, ukoliko taj plan prihvatimo i zbog koje prihvatamo taj plan bilo bi da on jeste loš, ali da su alternative neprihvatanju tog lošeg plana još gore i neprihvatljivije", kaže potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

Lavrov: Neprihvatljiv ultimatum

Sergej Lavrov

Ultimatumi Srbiji u vezi sa kosovskim pitanjem su neprihvatljivi i Moskva podržava politiku Beograda prema Kosovu i Metohiji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
- Podržavamo politiku koju rukovodstvo Srbije vodi prema Kosovu, a ona je u skladu sa ključnim odredbama Helsinškog sporazuma, koji podrazumeva rešavanje svih sporova međusobnim sporazumima - rekao je Lavrov.

U ovakvim izjavama državnih funkcionera analitičar Obrad Kesić vidi nelogičnost.
- Srpski političari kažu da se lome, jer šta god da odluče je loše, ali malo je čudno da se toliko lome ako sami govore da ništa nije ponuđeno, da su doživeli na neki način ponižavanje, pošto EU i Priština nisu uvažili ništa što je Beograd tražio - kaže Kesić.

Dolaze Hejg i Gordon?

Koliko se javnost priprema na dramatičnost trenutka govore i najave (dok ovo pišemo još nepotvrđene) da će za vikend u posetu Beogradu i Prištini doputovati i britanski šef diplomatije Vilijam Hejg i zamenik državnog sekretara SAD Filip Gordon.
Danas bi trebao da se održi i sastanak sa svim šefovima poslaničkih grupa, dok je za sutra lider najveće vladajuće partije Aleksandar Vučić zakazao predsedništvo SNS-a posle koje bi i on trebao da izađe sa svojim konačnim stavom.

 
Prekinuti dijalog

Čelnici Saveza udruženja raseljenih Kosova i Metohije predali su njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju svoju Platformu za rešavanje problema južne srpske pokrajine, kojom je zatražen hitan prekid dijaloga između Beograda i Prištine u Briselu i odbijanje ultimatuma EU.


U Platformi koja će danas biti predata i državnom rukovodstvu Srbije i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, insistira se na stvaranju uslova za urgentan povratak 260.000 Srba i ostalih nealbanca koji su proterani sa Kosmeta 1999. godine, saopšteno je iz Saveza.

I beogradski analitičar Đorđe Vukadinović smatra da briselsku ponudu u predloženom obliku Srbija ne može prihvatiti, jer bi to bila bezuslovna kapitulacija.

- Činjenica je da je ponuda toliko nepristojna i nepovoljna da niko ne može ozbiljno da razmišlja da bi ona mogla biti prihvaćena - zaključio je Vukadinović.
 

Tačiju dostavljen tekst sporazuma?

Pozivajući se na izvor u američkoj ambasadi na Kosovu, pojedini srpski mediji su objavili usaglašen tekst dokumenta EU i SAD koji je već dostavljen premijeru privremenih kosovskih institucija Hašimu Tačiju.

Montgomeri: Loš potez Evrope

- Evropska unija dovela je Srbiju pred nemoguć izbor, jer bilo koju od dve opcije da izabere, to će gotovo sigurno podeliti Vladu, najveću vladajuću stranku i zemlju kao celinu, ocenio je bivši ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri.


- Ako izabere bilo koju od dve opcije - bilo da prihvati ultimatum tipa "uzmi ili ostavi" ili da ga odbije - to će gotovo sigurno podeliti Srbiju. To ne bi trebalo da bude način na koji se EU ponaša prema jednoj budućoj članici - rekao je Montgomeri.


On je istakao da nije izvesno da će Srbija u doglednoj budućnosti biti i pozvana da pristupi EU, i ako dobije datum za početak pregovora sa EU, za koji je ocenio da je potpuno proizvoljan i da služi samo kao sredstvo pritiska u pregovaračkoj taktici.

Njegova suština je da Srbija mora da pristane na novu Rezoluciju UN koja bi odgovarala novom stanju u otcepljenoj pokrajini. Kosovske policijske snage bi uz Euleks policiju bile jedina legalna policija na Kosovu. Srbija bi morala da prihvati međunarodni pozivni broj za Kosovo i ne bi smela da blokira članstvo Kosova u međunarodnim telima, uključujući i sportske organizacije.

Bile bi ukinute sve institucije srpske vlade poput sudova i obrazovanja, dok bi pet opština na severu sa većinskim srpskim stanovništvom postale deo kosovskog pravnog i ustavnog sistema. Srpski manastiri bili bi pod zaštitom kosovskih zakona.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.04.2013. 01:54
srece mi glava me zabole od muke, ko da nema drzave.:) cega se boje? uopste mi se ne svidja sto ta dvojica dolaze jer niko nikad za ovo 25g koliko znam nista nije lepo doneo na ove prostore.
Ponedeljak 08.04.2013. 09:12
Treba pokazati jasno i glasno da Srbija ne prihvata nikakve ultimatume i da njena teritorija nije na prodaju, a još manje na poklanjanje ! Kako se onda Srbija moze osijećati u EU, ako je u taj propali klub došla preko ucijena, ravnopravno, sigurno NE !
Ponedeljak 08.04.2013. 10:18
''Ministar i lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da bi u slučaju da Beograd odbije sporazum, usledila izolacija i dugogodišnje ekonomsko propadanje Srbije...'' - колико ја знам, то се већ десило и актуелно је, нарочито економско пропадање откад ''Европа нема алтернативу'', па чега то имамо да се плашимо?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online