Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 05.04.2013.
13:03
J. L. Petković - Vesti A

Antić: Braniću istinu, a ne Srbiju

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić ocenio je da nije uspeo pokušaj bojkota javne rasprave o radu Haškog tribunala, koja će biti održana 10. aprila u Njujorku.

Čedomir Antić
 

- Odoleli smo pritiscima da odustanemo i sada je jasno da organizovani pokušaj bojkota nije uspeo. Države članice UN su od utorka počele zvanično da se prijavljuju za učešće u velikom broju - rekao je Jeremić.

On je objasnio da će svaka država imati slobodu da iznese svoje stavove koji će postati deo zvaničnog dokumenta UN. Do sada je učešće u debati potvrdio generalni sekretar UN Ban Ki Mun i još oko dvadesetak država. Srbiju će na panelu predstavljati direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac i istoričar Čedomir Antić.


- Na panelu ću govoriti o uticaju Haškog tribunala na pomirenje u regionu. Neću zastupati Srbiju, već istinu, i zato je moj zadatak mnogo lakši od onih koji će se baviti sudskim dometima Tribunala u Hagu. Predstaviću relevantne podatke iz relevantnih istraživanja o Haškom tribunalu koji je na sebe preuzeo zadatak da pomiri region. Neuspeh je očigledan, a ja ću pokušati da dam doprinos objašnjenju zašto je to tako - kaže za "Vesti" Antić, koji smatra da Tribunal nije trebalo na sebe da preuzme da se bavi pomirenjem.


Na raspravu u UN neće doći svi. Priča se da je zbog pritiska odustao direktor Hjuman rajts voča Kenet Rot, predsednik Parlamentarne skupštine zemalja potpisnica rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda Tina Intelman, ali i predsednik Međunarodnog krivičnog suda Sanghjun Song.
 

Turska i Hrvatska se prve prijavile

Prvog dana poziva za učešće u javnoj raspravi prijavilo se dvadesetak zemalja, a prve su se prijavile Turska i Hrvatska, a potom Švajcarska i Brazil. U prvom danu to su učinile i EU, Argentina, Pakistan, Kolumbija, Palestina, Egipat... Konačan spisak biće objavljen na sajtu Generalne skupštine UN dan uoči debate koja je podeljena u dva dela - u prepodnevnom delu učestvovaće predstavnici država, dok će po podne biti održana dva panela - jedan posvećen pravdi, drugi pomirenju. 

POVEZANE VESTI

Petak 05.04.2013. 13:20
Tako je, ne odustati.Svuda pokazivati cinjenice i protufakta. Cilj je da Srbe predstave kao Nemce u drugom svetskom ratu STA NEMA VEZE SA CINJENICAMA.Mit o Srebrenici pada sigurno. Nemci umesto da traze odgovornost i ostalih clanica za fasizam, slusaju US koja brani takve radi granice prema Rusima, a njihovom narodu se sve nabija na nos.Nemacka vlada radi protiv svog naroda. Sva evra koja zaradi ce da da na kredite drugima koji nece da budu vraceni. Unistice je komunisticki kao nekad Rusiju u SSSR-u.Nemci ce da ostanu razocarani po treci puta, posto ne razmisljaju svojom glavom, vec slusaju ANGLOSAKSONCE.
Petak 05.04.2013. 16:45
KOLIKE SU RAZMERE BLAMAZE HASKOG SUDA GOVORI SAMO ZA SEBE BOJKOT PREDSEDNIKA MEJDUNARODNOG KRIVICNOG SUDA I OSTALIH AGENCIJA ZA LJUDSKA PRAVA. ONI SU SVOJIM NE DOLASKOM VEC REKLI STA MISLE O HASKOM SUDU.
Petak 05.04.2013. 19:16
Истина је најјаче оружје.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online