Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 06.04.2013.
01:42
D. Dekić - Vesti A

Zapad davi Srbiju

Srbija je u dramatično teškoj situaciji, između čekića i nakovnja i suočena sa dva jednako katastrofalna rešenja za problem Kosova, poručio je naciji vicepremijer Aleksandar Vučić po povratku sa briselskih pregovora i ocenio da je pred srpskom vlašću "nemoguća misija".

Aleksandar Vučić
 



Zvanični Beograd, prema njegovim rečima, mora da pokuša da dobije datum za početak pregovora sa EU i nađe zajednički jezik sa zapadnim silama, ali je veliko pitanje da li će to uspeti. S druge strane, kako kaže, suočena je s lošim planom za Srbe na Kosovu i Metohiji.


- Suočeni smo s prihvatanjem i odbijanjem veoma lošeg rešenja za Kosovo, a vremena nema jer će vlast morati da odluči u naredna tri do četiri dana - naveo je Vučić.

On kaže da građani moraju da znaju da će odbijanje plana značiti zatvaranje prema svetu i manje novca za budžet i ekonomiju, da će biti nemoguće izdržati na političkoj sceni od različitih pritisaka sa svih strana. Ako bude prihvaćeno loše rešenje, pitanje je, ukazuje on, kako će to prihvatiti srpski narod na Kosovu i kako će reagovati.


Naglasak potpredsednika Vlade "da Beograd do rešenja mora doći jedinstveno" oživeo je spekulacije iz domaćih političkih krugova da delegacija Srbije u Briselu nije bila saglasna i da je upravo vicepremijer navodno sprečio pokušaj Hašima Tačija da Beogradu "poturi" sporazum, prema kome bi Priština prihvatila kontrolu Srba nad policijom i sudstvom, ali da se zajednici srpskih opština na severu budu pripojene tri albanske opštine. U tom slučaju Albanci bi se pitali za sve odluke koje donosi Zajednica srpskih opština.

Dogovor po svaku cenu

Portparol Stejt departmenta Viktorija Nuland je rekla da SAD podstiču Beograd i Prištinu da prouče predloge koji su na raspolaganju i vrate se u Brisel spremni da postignu dogovor jer je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton jasno stavila do znanja da je jaz dve strane sužen. Eštonova treba da napiše izveštaj do 15. aprila da bi bio spreman za zasedanje Saveta EU 22. aprila, a spekuliše se da bi tome trebalo da prethodi još jedan neformalni trilateralni susret jer EU želi dogovor po svaku cenu. Pominje se i model "erdutskog sporazuma" s prelaznom upravom EU dok sever KiM ne prihvati kosovske zakone.


Obračun na Tviteru

Na Tviteru je objavljen natpis "Mrzim Srbiju i srpski narod", a uz status, Albanci s KiM kačili su fotografije iz rata 1999, dok su Srbi postavili slike izbeglih i ubijenih Srba.
Natpis, ispisan na engleskom jeziku, našao se među onim stvarima koje su tog dana popularne.
Pored slika, tviteraši iz Srbije su pisali da su ponosni na svoje poreklo, što je dodatno iritiralo korisnike s Kosova, koji su na to upućivali uvrede i psovke. Za sada nije poznato da li će i kako reagovati Tviter, koji ima vrlo restriktivnu politiku zabrane vređanja na nacionalnoj, rasnoj ili verskoj osnovi.


Polovina srpske delegacije je, navodno bila spremna da potpiše takav sporazum, a Vučić je tada ponudio ostavku premijeru Dačiću, dok je prethodno Tačiju poručio da mu "neće proći jeftine šibicarske fore".


Da je u dijalogu zaista "bilo mučno slušati ponižavajuće predloge" Tačija, Vučić je obelodanio u izjavi rekavši da je prištinska delegacija pokušala da proda "sitne ulične trikove" koje je naučio sa devet i po godina, a ni tada njima nije bio impresioniran.
On je objasnio da se delegacija vratila u Beograd da bi pokušala da dođe do jedinstvene odluke.


- Ako budemo mogli - dobro, ako ne, neka svako kaže šta misli i da vidimo šta ćemo i kako dalje. Ja ću da izađem i kažem stav, i uveren sam i da će predsednik Srbije imati zajednički ili jednak stav do kojeg ćemo morati da dođemo. Ako se ne dođe do jedinstvenog stava , nema problema da se izađe pred narod i kaže šta nas razlikuje - naveo je vicepremijer.

Aleksandar Vučić je naveo da je sit podmetanja u pokušajima domaće i međunarodne javnosti da različiti ljudi dobiju simpatije i navode "nisam ja kriv za sve, Vučić je kriv".


- Nema problema, kriv sam za sve i za sve odgovoran i snosiću odgovornost za odluku koju budemo doneli. Svakako će biti loša, bilo jedna bilo druga, ali ćemo to reći narodu - zaključio je Vučić. 

Lajčak: Diplomatija iza kulisa

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, uz uverenje da nije došlo do kraha pregovora, tvrdi da se EU nije distancirala od dijaloga, već da slede intenzivne aktivnosti, "iza scene".
- Kosovska strana se plaši da se ne stvori mehanizam koji bi blokirao funkcionisanje Kosova. Srpska stran se plaši da srpska zajednica ne bude lišena svojih prava. Nije pošlo za rukom da se premoste ti stavovi- kazao je Lajčak.

 

Upozorenje iz Berlina

Nemačka je upozorila Srbiju da njeni izgledi da nastavi put ka članstvu u EU zavise od rezultata tekućeg dijaloga s Kosovom.
- Žao nam je što razgovori Srbije i Kosova nisu do sada rezultirali sporazumom - rekao je u Berlinu portparol nemačke vlade i dodao da je "važno za obe strane da održe dijalog" jer bi rezultat bio koristan za približavaje Srbije EU.

POVEZANE VESTI

Subota 06.04.2013. 02:00
prosto smesno...pa necemo da zivimo milijardu godina. ako treba da prodamo KiM da bi ziveli ko pokusni kunici evro pedofila nek nas nema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online