Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 05.04.2013.
01:43
J. L. Petković, D. Dekić - Vesti A

Vučić Tačiju: Teroristo!

Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić tokom pregovora u Briselu održao je slovo kosovskom premijeru Hašimu Tačiju rekavši da Srbija neće priznati Kosovo, a prema nekim izvorima u afektu je bivšeg komandanta OVK nazvao - teroristom i banditom!

Aleksandar Vučić je mao šta da kaže  Hašimu Tačiju, osumnjičenom za trgovinu organima, ubistva i druge kriminalne radnje

Pregovore u Briselu definitivno je obeležila vest da su Vučić i Tači povisili ton jedan na drugog, a usput se šuška i da je bilo čarki i u beogradskom timu, između Vučića i premijera Ivice Dačića. Ipak, to za sada ostaje glasina za razliku od prepirke Vučića i Tačija koju je potvrdio Aleksandar Vulin, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju.


On je objasnio da vicepremijer Vučić nije prvi povisio ton, ali sigurno da "nije ostao dužan i nije dozvolio da na njega neko pokušava da povisi glas".
 

Vlast i opozicija suprotstavljeni

Briselske razgovore različito tumače vlast i opozicija u Srbiji. Veroljub Arsić iz SNS-a smatra da se nije desio dan D, Branko Ružić iz SPS-a da je važno nastaviti dijalog, a Vladimir Ilić iz URS-a poručuje da je krah prividan, jer je neki uspeh već postignut.
DS traži da državni vrh u parlamentu kaže šta se stvarno dešavalo u Briselu i kao i LDP zalaže se za vanredne izbore. DSS smatra da je dobro da su pregovori prekinuti i da Srbija ne mora više da žuri nego da se "presabere".


Pantić: Priština neće kompromis

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Krstimir Pantić smatra da će dijalog biti privremeno obustavljen.
- To je očekivan rasplet događaja, jer Priština nije bila spremna na kompromis, dok Srbija jeste, ali nije mogla ići ispod minimuma i bilo bi nepravedno optužiti je da nije bila spremna na kompromis - rekao je i dodao da međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na Prištinu.

Nezvanično, Tači je tokom pregovora uporno insistirao da Srbija mora priznati nezavisnost Kosova da bi se postigao sporazum. Vučić je, navodno zbog takvog stava i ponavljanja, izgubio strpljenje. Ustao je i jasno rekao Tačiju: Nikada vas nećemo priznati! Neka vam to bude jasno! Drugi izbori navode da je Vučić baš tada Tačiju odbrusio - teroristo i banditu!


Takav vid komunikacije naljutio je posrednike, a navodno je Tači pokušao i da odustane od dijaloga. Po završetku runde pregovora, na pitanje novinara zašto su on i Vučić vikali jedan na drugog, pregovarač iz Prištine je odgovorio da sastanak nije bio lak.


- Na njemu je bio novi učesnik koji nije bio pripremljen na realnost na Kosovu i trebalo je vremena da se adaptiramo, kao i da se on odrekne Šešeljevih ideja i majica - rekao je Tači, dok je Aleksandar Vučić poručio "da neće odgovarati uvredama, kao i da nije bio fasciniran tužnim trikovima".


S druge strane, posle 13-časovnih razgovora u sedištu EU koji su doživeli fijasko, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ocenila je da je to i poslednji zvanični susret, dok glavni pregovarači tvrde da nije kraj dijaloga između Beograda i Prištine.


Tako je srpski premijer Ivica Dačić naveo da ima još vremena da se dođe do rešenja, a njegov sagovornik Hašim Tači najavio sastanak u narednih nekoliko dana. Dačić je izjavio da ostaju razlike u stavovima o nadležnostima buduće zajednice srpskih opština na Kosmetu, policiji i pravosuđu i istakao da je srpska delegacija bila jedinstvena, a razgovori teški i iscrpljujući, ne po tonu, nego po onome što se dobija i gubi. Da je drame bilo, premijer je potvrdio obelodanivši da mu je u jednom trenutku prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ponudio ostavku, koju je on odbio.


Maratonski razgovori Beograda i Prištine su, prema diplomatskim izvorima, u više navrata zapadali u krizu, ali se tokom pregovora u ovim krugovima nezvanično spekulisalo o mogućnosti kompromisa oko neke varijante "erdutskog rešenja" u istočnoj Slavoniji, odnosno - mirne reintegracije Severa u kosovski sistem, iako navodno međunarodna zajednica nije za takvo rešenje. Pominjalo se u jednom delu dana i da eventualni načelni dogovori budu saopšteni tek posle naredne runde, koja bi se održala do 15. aprila. Šuškalo se i da se Priština usaglasila s međunarodnim posrednicima da, koristeći rupe u kosovskim zakonima, dozvoli Srbima policiju i sudstvo, ali da ih imenuje Vlada Kosova.

Spekuliše se i da će u slučaju postizanja dogovora, on biti usmen, bez potpisivanja bilo kakvog dokumenta. Eštonova je posle razgovora obelodanila da je na stolu bilo puno predloga i da je jaz između pregovaračkih strana uzan, ali dubok i da će joj oni za nekoliko dana javiti šta su odlučili.
 

Đurić: Obistinile se crne slutnje

Članovi srpske delegacije su se juče odmah po sletanju aviona kojim su doputovali iz Brisela, uputili u Predsedništvo Srbije da sa šefom države Tomislavom Nikolićem utvrde sledeće korake.
Posle sastanka koji je trajao sat i po, savetnik predsednika Marko Đurić je najavio da će državno rukovodstvo u narednim danima doneti potrebne odluke i obavestiti građane.
- Crne slutnje o ishodu pregovora su se obistinile, ali smo i dalje spremni da tražimo kompromisno rešenje - rekao je Đurić koji nije hteo da odgovara na novinarska pitanja.
Sastanku na Andrićevom vencu prisustvovali su premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade Suzana Grubješić, šef diplomatije Ivan Mrkić i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Amerika preuzima dirigentsku palicu?

Bez obzira na sadašnji zastoj analitičari smatraju da će dijalog biti nastavljen, samo što će Brisel glavnu reč prepustiti Vašingtonu. Analitičar Dušan Janjić očekuje još jednu rundu razgovora oko zajednice opština i severa Kosova, kao i rundu o primeni sporazuma.


- Spor oko posebne policijske jedinice i drugostepenog sudstva za zajednicu srpskih opština, nisu stvari koje ne mogu da se reše - ocenio je Janjić.


Istog mišljenja je i analitičar Predrag Simić, koji očekuje da SAD preuzmu dirigentsku palicu. Simiću, ovakav ishod razgovora, ne uliva mnogo nade da će izveštaj za Srbiju biti pozitivan koliko treba da bi Evropska komisija predložila određivanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU, što smatra on, komplikuje situaciju.


- Realno i nije se moglo očekivati čudo. Nešto se pomerilo, pa se mogu očekivati sastanci beogradskih i prištinskih političara u narednim danima, a možda i aktiviranje oficira za vezu - kaže Simić.

Sever traži Ruse i Unmik

Odlučnost i jedinstvo koju je državni vrh Srbije iskazao u osmoj rundi pregovora sa Prištinom u Briselu, je izraz državničke, nacionalne i odgovorne politike prema najbitnijem državnom pitanju za Srbiju i srpski narod, navodi se u zaključcima odbornika četiri opštine sa severa Kosmeta. Osim toga, oni traže reakciju Ustavnog suda o sporazumima postignutim u Briselu, zamenu Euleksa Unmikom, povratak dijaloga pod okrilje Saveta bezbednosti UN, dolazak ruskog kontigenta Kfora na sever Kosmeta.

Uskoro Skupština?

Skupštine opština Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok formiraju odbor za pripremu akata o osnivanju Skupštine. Sastav odbora čine predsednici i sekretari Skupština četiri opštine, a kako dodaju, "odbor će prema potrebi angažovati stručna i druga lica".

Odbornici smatraju da je "upravo sada trenutak da Ustavni sud Srbije bez odlaganja donese odluku o ustavnosti postignutih Briselskih sporazuma i Uredbi Vlade Srbije donetih za njihovu primenu" i podsećaju svetsku javnost i predstavnike svih međunarodnih organizacija i institucija da je Rezolucija 1244 UN i dalje na snazi.


"Smatramo celishodnim i preko potrebnim da se u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji vrati ruski kontingent u sastavu misije Kfora, koji bi za srpski narod bio garant mira i bezbednosti", navodi se u zaključcima.


Odbornici od međunarodnih snaga bezbednosti na Kosmetu očekuju da se "uzdrže od jednostranih poteza kao i da blagovremeno spreče svaki pokušaj tzv. prištinskih vlasti da nasilnim akcijama ugroze mir i bezbednost".


U zaključcima odbornika sa Severa se navodi i da "podržavanjem Ahtisarijevog plana, pojedini političari, profesori i politički analitičari prejudiciraju status KiM i na taj način ozbiljno narušavaju pregovaračku poziciju Srbije, njene nacionalne i državne interese i položaj srpskog naroda".

POVEZANE VESTI

Petak 05.04.2013. 01:47
Gotovo je... u utorak ce reci ono sto narod zna odavno...
Petak 05.04.2013. 02:54
To je ziva istina samo su mnogi zaboravili sta nam je taj terorista uradio a mi sa njim pregovaramo.
Petak 05.04.2013. 06:57
Propade višesatno obučavanje američkih šoumena sa poukom - pričaj mirno, tiho, neodređeno, upri prste u piramidu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online