Petak 21. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.02.2010.
12:01
Lj. Ivanović - Vesti A

"Jat" ostaje bez pilota

"Jat ervejz" je pre samo pet godina imao 290 kapetana i kopilota, da bi danas nekada moćna kompanija spala na 162 letača. U situaciji kada propisi određuju da na svaki avion ide pet posada (po pet kapetana i prvih oficira), a kada "Jat" makar i na papiru ima 16 letelica, jasno je da je avioprevoznik na ivici standarda, tim pre što se od 16 aviona u letnom stanju nalazi najviše 12 aviona.

Dragan Divić, kapetan "Jata"
 

Ponuda "Turkiš erlajnza" o zapošljavanju 100 pilota je primamljiva i prema informacijama Sindikata pilota "Jata", najmanje 10 kapetana otići će uskoro iz kompanije.

Zbog čega piloti sve češće napuštaju kompaniju?
"Plata pilota u Srbiji je pet puta manja nego u nekim svetskim kompanijama. Prosek zarade pilota "Jata" je 2.400 evra, dok kolege u Albaniji zarađuju 6.500, u Bugarskoj 5.500, Hrvatskoj 7.500, koliko zarađuju i piloti u Turskoj. Međutim, to je samo deo problema. Država je neodlučna i nema ideju šta da uradi sa "Jatom" koji se osipa u svakom smislu i krajnji je trenutak da se nešto učini. Ako se stvari hitno ne promene, mislim da ćemo doći u situaciju da se stavi katanac na vrata "Jata"."


Nelogične brojke

Kapetan Divić naglašava da nije normalno da "Jat u floti ima pet aviona tipa "ART 72" i 20 kapetana, dok u administrativnim službama radi više stotina ljudi.
"U 'Lufthanzi' zaradu od jedne karte deli 0,2 odsto zaposlenih, a u 'Jatu' čak osam odsto, što ukazuje da višak neletačkog osoblja opterećuje i guši kompaniju. Nema većeg grada u svetu u kojem 'Jat' nema svoje predstavništvo sa čitavom administracijom, a primer racionalnog poslovanja jeste odluka 'Lufthanze', 'Ostrijan erlajnsa' i 'Svisa' da u Beogradu imaju samo jedno predstavništvo zajedničko za sve tri kompanije.

Ima li "Jat" koncepciju osvežavanja letačkog kadra?
"Starosni prosek među pilotima "Jata" je poražavajući, 49 godina, a radni vek je 27 godina staža, ili navršenih 65 godina života. Pune dve decenije nije stipendiran nijedan pilot, a samo lane je kompaniju napustilo 16 pilota i kopilota. Imamo najstariju flotu u Evropi i krajnji je čas da država promisli o sudbini kompanije, a kapetani će misliti na sebe."


Očekujete li da ove godine u flotu stignu dva nova iznajmljena aviona i stavljanje u funkciju onih koji su sada u hangarima?
"Vlada je prošle godine pozajmila "Jatu" 10 miliona evra za popravku motora, ali to se nije dogodilo. Sada se prodajom poslovne zgrade pokušava namicanje novca za iznajmljivanje dva "boinga 737-700" i to se mora postići ako želimo da iznesemo letnju sezonu. U takvim okolnostima piloti ne vide perspektivu za tri ili pet godina i odlučuju se u sve većem broju da napuste kompaniju i potraže uhlebljenje po svetu jer posla ima, a veća je i zarada."


Da li mislite da je sada nerealno očekivati nekakav razvoj u okolnostima recesije i krize u avijaciji?
"Recesija očigledno za neke kompanije nije problem da se razvijaju. Na primer, 'Montenegro erlajnz' na tržištu od 600.000 stanovnika ima osam aviona u floti i kupuje četiri nova. Dakle, kriza nije dobar izgovor jer je pravo pitanje šta se želi s kompanijom."

Egzotične destinacije

Najveći broj kapetana "Jata" koji odlazi da radi u inostranstvo zapravo ne raskida radni odnos, već ulazi u takozvani status mirovanja, što znači da mu se uplaćuju doprinosi, ali ne prima platu i druge prinadležnosti. Kompanije u koje "Jatovi" kapetani odlaze su najčešće iz Singapura, Turske, Maroka, Tunisa, Kine, pa čak i dalekog pacifičkog ostrva Nauru. Mnogi od njih veoma su zainteresovani i za rad u Albaniji, čija nacionalna aviokompanija doživljava procvat, nabavlja nove avione i traži posade kojima se nudi plata od 6.500 evra i plaćen stan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online