Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 02.04.2013.
00:13
Danas A

Srbi najavili skupštinu severnog Kosova

U osmoj rundi briselskog dijaloga Beograd će predstavljati premijer Ivica Dačić, potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i šef vladine kancelarije za KiM Aleksandar Vučić, odlučeno je posle "trodnevnog stalnog zasedanja" državnog vrha Srbije. U iščekivanju "nepovoljnih“ rezultata pregovora u Briselu, Srbi sa KiM najavljuju da bi u Leposaviću, na zajedničkom sastanku odbornika sve četiri srpske opštine na severu Kosova mogli da imenuju predsednika i potpredsednika skupštine severnog KiM. Ne isključuje se ni mogućnost protesta širom Srbije.

Protest Srbije na severu Kosova (foto: arhiva)
 

- Na sastanku odbornika prošlog petka Srbi sa severa KiM izjasnili su se da poštuju Ustav i proglasili se najvećim ustavobraniteljima u Srbiji. Odlučeno je i da nema sprovođenja dogovora iz Brisela i da će se formirati skupština severnog KiM, s mogućnošću da joj se priključe i druge srpske opštine, kako bi prepasla u skupštinu AP KiM - kaže za Danas Marko Jakšić, poslanik DSS u Skupštini Srbije.

Bogdanović: Šta će Vučić u Briselu

- Ne vidim potrebu da, ako na pregovore ide premijer, tamo bude i Vučić, pogotovo što je Dačića za tu dužnost nominovao predsednik Nikolić, a državni vrh tvrdi da je jedinstven. Videće se već danas da li je nešto drugo u pitanju - kaže za naš "Danas" Goran Bogdanović, poslanik DS u Skupštini Srbije i bivši ministar za KiM.

Bogdanović objašnjava da njega, kao predsednika Pokrajinskog odbora DS, niko nije konsultovao u vezi sa skupštinom severnog KiM i da demokrate najpre žele da se upoznaju sa svim detaljima njenog budućeg delovanja, iako su principijelno protiv gašenja institucija Srbije i stvaranja kosovskih institucija.

On smatra da su Beograd i Priština "već postigli saglasnost, a da je Aleksandar Vučić otišao na pregovore jer treba nešto da se prihvati i potpiše". Jakšić kaže da je "neizvesnost oko Vučićevog odlaska u Brisel njegov lični marketing, jer se znalo da vlast nije dovoljno jaka da odbije zahteve Zapada“.

- Nijedna akcija, niti plan Srba na KiM ne može se uspešno sprovesti bez podrške i dogovora s Beogradom - upozorava Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije i funkcioner SNS, odgovarajući na pitanje Danasa kakav je stav Beograda prema najavi formiranja skupštine severnog KiM.

Drecun tvrdi da višednevno "stalno zasedanje državnog vrha nije nikakva predstava, a da su dramu više stvarali mediji i opozicija nego vlast“. On ističe da odluka o Vučićevom pojačanju državnog tima nije bila "glavni razlog konsultacija na vrhu“, nego "živa situacija u stalnim kontaktima s Briselom i Prištinom uoči osme runde“.

Iako Decun ističe da je Vučićev odlazak u Brisel poruka da je "državni vrh Srbije jedinstven“, u diplomatskim krugovima na to se više gleda kao na "popravljanje utiska u međunarodnoj javnosti zbog aferama urušenog Dačićevog ugleda“. Drecun tvrdi i da su Vučićevo prisustvo tražile Nemačka i EU, jer 2. aprila žele dogovor.

Vožnja do Jarinja

Prema nezvaničnim najavama, danas se očekuje finale razgovora o zajednici srpskih opština i njenim ovlašćenjima na kojima Beograd insistira, dok Zapad i Priština u njima vide „kopiju“ Republike Srpske u BiH. Izvori Danasa spekulišu da bi moglo da se otvori i pitanje primene budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Sa ocenom predsednika Nikolića da u Briselu "ništa neće biti konačno“ nezvanično se slažu i diplomatski izvori koji očekuju i deveti krug pregovora Beograda i Prištine. Milivoje Mihailović, direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, najavljuje i dug proces sprovođenja eventualnog dogovora.

- Beograd stalnim zasedanjem državnog vrha i neizvesnom listom pregovarača ne pokazuje nervozu, nego prisustvo svesti o ozbiljnosti trenutka, jer želi da završi prvu postkonfliktnu etapu u odnosima s Prištinom. Ako bude dogovora, tek predstoje razgovori o sprovođenju, što je dugotrajan proces. Danas nije dan D. Više nervoze pokazuju SAD i EU. Beograd računa i spreman je na sve ishode, jer igra utakmicu na kojoj sudije navijaju za protivnika. Sve opcije su otvorene, spremni smo na sve ishode, s dogovorom i bez njega - komentariše Mihailović za naš list spekulacije da Beograd, čak i da danas bude popustljiv, u najboljem slučaju može da dobije uslovljen datum za pristupne pregovore sa EU, koji će zavisiti od sprovođenja sporazuma sa Prištinom.

Za razliku od Mihailovića, ministar za finansije Mlađan Dinkić osmi krug dijaloga smatra toliko sudbonosnim da je juče bio spreman da i on otputuje u Brisel. Zbog značaja ovih pregovora lider DS Dragan Đilas juče je uveo "moratorijum“ na međustranačku svađu sa SNS. U DSS traže "sazivanje Narodne skupštine, koja je jedina ovlašćena da EU kaže da je Srbija slobodna i suverena država koja neće trgovati sopstvenom teritorijom“.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.04.2013. 01:08
само напред и храбро ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online