Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.02.2010.
17:09

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Vladike traže vanredni sabor?

U masi najrazličitijih kontradiktornih informacija, glasina i SMS poruka koje ovih dana kruže u vezi slučaja vladike raško-prizrenskog Artemija Radosavljevića na pojedinim internet sajtovima i forumima, koji se bave crkvenim temama i dešavanjima u SPC, nagađa se, takođe, da je sedam srpskih vladika među ostalim srpskim episkopima pokrenulo inicijativu o hitnom sazivanju vanrednog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, najvišeg zakonodavnog tela Srpske pravoslavne crkve, te da se povodom toga, episkop banatski Nikanor (Bogunović) u ponedeljak 15.februara, oko podneva, navodno sastao sa patrijarhom srpskim Irinejom Gavrilovićem i da su razgovarali u četiri oka.

Vladika banatski Nikanor

Među tobožnjim inicijatorima, pored vladike Nikanora pominju se još imena vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija, banjalučkog Jefrema, kanadskog Georgija, istočnoameričkog Mitrofana, srednjoevropskog Konstantina i valjevskog Milutina, a njih navodno, u ovoj inicijativi, do sada podržava više od trećine svih članova Sabora.


U aktuelnom sazivu Sinoda pored patrijarha Irineja Gavrilovića, trenutno su mitropolit Amfilohije Radović i episkopi: bački Irinej Bulović, zahumsko-hercegovački Grigorije Durić i dalmatinski Fotije Sladojević. Patrijarh je jedini stalni član i predsedavajući Sinoda, dok se ostala četvorica članova menjaju, po dvojica na svake dve godine.

Pomenuti episkopi, kako se spekuliše, traže tobože da se na vanrednom Saboru uprava Eparhijom raško-prizrenskom vrati u ruke vladici Artemiju, da se izabere novi sastav, inače rotirajućeg Svetog arhijerejskog sinoda, jer je ovaj saziv tobože uzurpirao nadležnosti Svetog arhijerejskog sabora, najviše crkvene zakonodavne vlasti. Takođe, prema istim glasinama, navodno, ukoliko Sabor ne usliši njihove zahteve i ne sankcioniše tobožnju sinodsku uzurpaciju, svi oni su čak spremni da istupe iz Sabora.


Međutim, episkopi Georgije i Konstantin u izjavi za "Vesti" to negiraju. Vladika Konstantin kazao je da ga "niko nije kontaktirao" u vezi vanrednog Sabora. Rekao nam je da ima "poverenje u patrijarha i Sveti arhijerejski sinod", i da ne želi da komentariše njihove odluke.


"Moguće je da će biti još dezinformacija. Glasine treba izbegavati, jer mogu da budu na štetu vladike Artemija. Nije isključeno da se radi smišljeno kako bi brat Artemije bio žrtva nekih koji bi hteli da preko njega ostvare svoje ciljeve. Mislim na one zlonamerne izvan Crkve koji ne žele dobro ni SPC ni vladici Artemiju, a kojima u srpskom narodu ništa nije dobro i koji ne mogu da se oslobode načina razmišljanja iz vremena jednoumlja“, rekao je za "Vesti" vladika Konstantin.

Ispitati i druge vladike 


Komentarišući istragu pokerenutu protiv saradnika vladike Artemija istoričar Milorad Tomanović, rekao je za TVB92 da bi "pod istragom zbog malverzacija trebalo da se nađu i druge eparhije a ne samo raško-prizrenska".
„Videli ste one slike onih dvorova vladika Vasilija Kačavende, gde jedna komoda košta više nego možda automobil vladike Artemija. Gde je tu mitropolit Amfilohije, gde je vladika Irinej Bulović? U čemu vi mislite da se vladika Iriniej Bulović vozi!? U Jugu? Ne verujem, ali ono što hoću da kažem je da oni koji sada čiste, koji sada to sređuju, koji to sada rade bi trebalo da dođu i do tih pitanja. Ko će vladiki Irineju Buloviću da kaže- vladiko, prodaj taj auto, kupi upola jeftiniji, a ostalo daj za kuću Sigurnu itd“, objašnjava svoje mišljenje Tomanović.
Tomanović kaže da je vladika Atanasije imao tri eparhije i sve tri ostavio, da se žalio na bolest, a sada radi u trusnom području.On je citirao vladiku Nikanora koji je svojevremeno za Atanasija rekao "iza njega niko ne stoji nego sam đavo".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online