Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 31.03.2013.
09:08
Politika A

Vanredni izbori odgovaraju samo naprednjacima

Lista popularnosti političkih stranaka prilično precizno objašnjava kome bi u ovom trenutku odgovarali vanredni parlamentarni izbori, a kome ne bi, ko je iskren a ko neiskren tvrdeći da jedva čeka njihovo raspisivanje. Analitičari nemaju dilemu - izbori trenutno odgovaraju samo Srpskoj naprednoj stranci.

Srpska napredna stranka jedina bi profitirala ako bi bili raspisani vanredni izbori

SNS je, prema istraživanju agencije ”Faktor plus”, na 38,6 odsto podrške ispitanika, slično kao prošlog meseca. To, prema rečima direktora ove agencije Vladimira Pejića, pokazuje konstantnost u snazi naprednjaka, a svaki budući rast vodi u dominantnu poziciju. S tim u vezi, ne treba prenebregnuti podatke o snazi lidera naprednjaka, prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Istraživanje agencije ”Faktor plus” pokazalo je da 71 odsto ispitanika smatra da je Vučić najjača figura u vladi (da je to premijer Ivica Dačić misli 23 odsto ispitanika, a dva odsto njih dalo je glas ministru finansija Mlađanu Dinkiću).


Na drugom mestu je Demokratska stranka sa 14,8 odsto podrške, što je Pejić okarakterisao kao laganu konsolidaciju te stranke, uz ocenu da će DS verovatno zadržati ili poboljšati rejting ukoliko izbegne dalje osipanje i destrukciju. Iznenađujuće, blagi rast zabeležila je koalicija oko Socijalističke partije Srbije, koja je sada na 13,6 odsto podrške.


Ali, socijalisti su kategorično protiv izbora. Njihov lider Ivica Dačić pre dva dana u Skupštini Srbije rekao je da ne vidi zašto bi se išlo na izbore, te da ”naročito” ne vidi razlog da se ide na parlamentarne, a ne i na predsedničke izbore. Ova poruka, po mišljenju političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, koristiće Dačiću tokom eventualne izborne kampanje kako bi u nekoj meri potkopao kredibilitet SNS-a.


- Dačić je povezao parlamentarne i predsedničke izbore, odnosno indirektno je ustvrdio da ili nema razloga i za jedne i za druge, ili treba održati i jedne i druge. Očito, tokom kampanje bi u tom duhu prozivao SNS sa namerom da na tome dobije neki poen kod dela birača - ocenjuje Anđelković.


Dačić gubi, demokrate u kanalu

On ukazuje da bi SPS, iako se oporavio od pada rejtinga izazvanog aferom čiji je akter bio Dačić, dosta izgubio na eventualnim vanrednim izborima. Dačić sigurno više ne bi bio premijer, a pitanje je da li bi ta stranka ušla u novu vladu. Anđelković ističe da bi se posle toga intenzivirale istrage zbog raznih afera čiji akteri su iz vrha SPS-a. On napominje da izbori ”izrazito ne odgovaraju DS-u, bez obzira na proizbornu retoriku”. Jer, kako objašnjava, naprednjaci toliko dobro stoje da DS ne može da se nada ulasku u vladu.


- Demokratama su izbori potrebni samo ako postoji šansa da uđu u vlast. Nije im toliko bitno koliko će sami dobiti glasova ako mogu da budu jezičak na vagi, a sada niti imaju snage za to, niti su okolnosti pogodne za takvu kombinaciju. Uz to, parlamentarni izbori bi možda sa sobom povukli i beogradske, a posle njih bi DS izgubio veliki izvor prihoda i prostor za udomljavanje kadrova - smatra Anđelković.


Poput njega, i Đorđe Vuković, iz Cesida, ocenjuje da osim SNS-u, izbori nijednoj od parlamentarnih stranaka ne odgovaraju. Redovni izbori nisu bili tako davno i svi su manje-više ostali u nekim dugovima, pa je pitanje koliko bi imali za tu narednu kampanju. Izbori su uvek rizični za stranke kojima je rejting oko cenzusa, a kada je reč o socijalistima, oni više neće biti u poziciji u kojoj su bili - teško je očekivati da će se vraćati nazad na koaliciju sa demokratama, a u ovoj koaliciji mogu da budu samo jedan manjinski partner.


- Nesporno je da rezultati istraživanja nekoliko meseci pokazuju da bi izbori najviše odgovarali SNS-u. I zbog povećanja broja poslanika i zbog toga što bi potencijali pozicioniranja socijalista pali na minimum. Dakle, verovatno bi posle toga naprednjaci imali svog premijera. Možda im ne bi bili potrebni svi ovi akteri koji sada čine vladu - ističe Vuković.


SNS već trebalo ”da uđe u igru”

On dodaje da je SNS već trebalo da uđe u tu igru ako planira izbore i želi da kapitalizuje trenutnu popularnost, jer kako vreme bude prolazilo, kako neke stvari budu počele da jenjavaju, njihova pozicija će slabiti. Tako se uvek dešavalo, kaže Vuković. Vladimir Pejić naglašava, govoreći o rejtingu naprednjaka, da je teže zadržati visok rejting nego ostvariti rast ”iako rast na ovom nivou nije lako ostvariti”.


Navodeći da sva istraživanja govore da izbori odgovaraju SNS-u i Vučiću, Dragomir Anđelković ukazuje na određena ograničenja. On najpre misli na činjenicu da je sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić do sredine prošle godine bio prvak te stranke, pa na osnovu toga i sada u njoj ima veliki kadrovski i drugi uticaj.


- Novi izbori bi verovatno značili opadanje njegovog upliva na stranku i vladu, te je malo verovatno da ih on, osim ako nisu baš iznuđeni od drugih stranaka ili političkih kretanja, podržava. S druge strane, izlazak SNS-a bez podrške Nikolića, bar u nekoj meri, negativno bi se odrazio na rezultate te stranke. Oni bi i tada bili dobri ali ne takvi da bi se SNS-u isplatio izlazak na izbore, to jest da bi posle njih mogao gotovo samostalno, uz pomoć tek nekih vrlo malih partnera, da formira vladu - ocenjuje Anđelković i navodi da je drugi ograničavajući faktor za SNS i Vučića - razlog za izbore.


Kako ističe, razlog za izbore mora da bude ubedljiv kako se deo birača koji sada imaju simpatije za SNS, ali su umorni od političkih turbulencija, ne bi gurnuo u pasivnost ili ka drugim strankama.


- A takav razlog, u uslovima kada će ga sadašnji koalicioni partneri, kojima izbori ne odgovaraju, napadati kao neosnovan, nije baš lako naći i odbraniti - kaže Anđelković i ukazuje da će na raspisivanje izbora uticati i stav Brisela, Berlina, Londona i Vašingtona.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.03.2013. 09:37
Па одговарају њима али не одговарају осталима!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online