Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 30.03.2013.
10:07
J. L. Petković - Vesti A

Kosovske bezbednosne snage regrutuju Srbe!

Dok u Beogradu traje drama oko neizvesnosti pregovora u Briselu, Priština nastavlja sa ostvarenjem plana pune državnosti, koji podrazumeva i integraciju Srba u institucije. Malo ko je obratio pažnju na izjavu zamenice amerčkog ambasadora na Kosovu Keli Degman na paradi u Prištini povodom obeležavanje 5. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova kada je istakla podršku SAD Kosovskim bezbedonosnim snagama i poručila da je "regrutovanje što većeg broja Srba i ostalih manjina sledeći ključni korak".

Opštinu Gračanicu posetili Agim Čeku, Kevin Linč, Azemina Čuljum: Razgovarali su sa zamenikom gradonačelnika Igorom Aritonovićem
 

- Bez obzira koliko to bilo izazovno, to mora biti urađeno, podvukla je Degmanova, a nemalo potom Kosovske bezbedonosne snage (KBS) krenule su u kampanju, koja je u trenutno u svom jeku i poziva Srbe i ostale manjinske zajednice da im se priključe. To rade uz pomoć kancalarija za zajednice koje funkcionišu u svim kosovskim opštinama, dakle i pri, po Ahtisarijevom planu većinski srpskim, čiji su gradonačelnici Srbi.

Kampanja je očigledno dala rezultate jer se od 1. marta, kada je osvanuo slogan "Kosovske snage bezbednosti pomažu svim zajednicama" odazvalo 42 Srba, među kojima i jedna devojka, saznaju "Vesti" u odeljenju za medije KBS-a. Našoj redakciji nisu mogli da potvrde iz kojih opština su Srbi koji su se prijavili na konkurs, ali nam je rečeno da "nisu sa severa, već južno od Ibra". Oni ocenjuju da je i ranije "srpska zajednica reagovala pozitivno na pozive, ali ne u dovoljnom broju".


- U ovakvim kampanjama sarađujemo sa opštinskim kacelarijama za zajednice. Opštinske kancelarije su tu da kontaktiraju građane, jer mi, naravno, nemamo informaciju gde i koliko ima mladih ljudi, a zatim ih zajedničkim razgovorom, posredstvom pitanja i odgovora upoznaju sa KBS-om. Nama su ciljna grupa muškarci i žene do 25 godina, objasnili su nam Kosovskim bezbedonosnim snagama.

Već 16 Srba u KBS

U KBS-u kažu da već ima Srba u ministarstvu.
- Srba ima i u ministarstvu, zamenik ministra je Srbin. Isto tako i u Kopnenim snagama ima pripadnika srpske zajednice. Sadašnji broj srpskih prpadnika u KBS-ju je 16, kažu oni.

Ministar Kosovskih bezbedonosnih snaga Agim Čeku nekoliko puta je javno najavljivao plan da "shodno Ustavu Kosovo i planu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija" KBS prerastu u Vojsku Kosova. A nedavno, Čeku je omladinu srpske zajednice pozvao da se priključe procesu regrutacije, tokom posete opštini Gračanica gde ga je primio zamenik gradonačelnika Igor Aritonović. Poseta je jedva primećena u srpskim medijima.


- Opštinu Gračanicu je posetio ministar odbrambenih snaga Kosova Agim Čeku, u pratnji Kevina Linča direktora Savetodavnog tima NATO -a pri Ministarstvu, šefa Kancelarije za zajednice i povratak Azemine Čuljum, gde je razgovarao sa zamenikom gradonačelnika Igorom Aritonovićem. Ministarstvo odbrambenih snaga je dobilo punu podršku od Opštine Gračanica u podsticanju srpske omladine da se pridruže bezbednosnim snagama. Povod posete opštini Gračanica ministra Čekua bio je poziv omladine iz srpske zajednice da se priključe Kosovskim bezbedonosnim snagama, jer će na taj način obezbediti sebi sigurnost u zapošljavanju, poboljšati bezbednost svoje zajednice, ali i dobiti mogućnost napredovanja u obrazovanju,

navadeno je na sajtu opštine Gračanica koja funkcioniše u kosovskom sistemu.


Šef kancelarije za Kosovo i Metohiju u Gračanici Branimir Stojanović, koja je deo srpskih institucija, smatra da Srbi koji su se odazvali ovom pozivu "nasedaju na veliku prevaru, jer KBS jesu planirale da postanu vojska, pa im potrebna određena kvota Srba kako bi aplicirali za članstvo u NATO".


- Oni koji se prijave nasedaju na veliku prevaru, zato što KBS jesu planirale da budu vojska Kosova, a potrebna im je određen broj Srba, odnosno nacionalnih manjina da bi mogli da apliciraju u NATO. Sramota je što ih obmanjuju i zovu i koriste bedu Srba. To je samo još jedan korak ka kreiranju lažne slike o životu ovde, što je politički interes Prištine. Mislim, da oni koji su se prijavili to isključivo uradili zbog novca i na postoji Srbin koji ne zna ko su ljudi koji treba da im sutra komanduju. A, oni Srbi koji podržavaju tu kampanju imaju samo lični interes, jer moraju da se opravdaju za svoje postojanje. Zapravo njih niko ništa ni ne pita, oni su tu samo da slušaju naređenja svojih šefova iz Prištine, kaže Stojanović.

Loš srpski

U brošuri koja se deli Srbima, prikazani su pripadnici Kosovskih bezbedosnosnih

snaga u akciji - kako čiste sneg, kopaju puteve, pomažu invalidima, daju krv i mere starici pritisak.

 

U brošuri ispisanoj na lošem srpskom se navodi da: "Žalč (misli se na selo Žač) je drugo naseljeno Srbima koje se nalazi u opštini Istog (misli se Istok). Kao i u Dragoljevcu 2010. u ovom selu su izgrađene 17 kuća za Srbske povratnike sa aktivnim učešćem Bataljona Inženjera KSB-a".

POVEZANE VESTI

Subota 30.03.2013. 10:14
И после плачу срби који раде код њих кад им падне бомба у стан ;)
Subota 30.03.2013. 13:48
Da sam musko i da imam osamnaest godina prijavila bih se u KBS I ISKORISTILA SVA SKOLOVANJA KOJA NUDE i ubedila bih svoje drugove da podju samnom, kako bi smo kasnije bili tu za nas narod da ga stitimo ako bude bilo potrebno.
Subota 30.03.2013. 13:05
Ovo je samo potvrda izdaje od strane politicara na vlasti zadnjih dest godina.A ova prezadnja izdajnicka garnitura na celu sa "flekavim" su to ubrzali. Sadasnja vlast je najgora oni to ubrzavaju TURBO-BRZINOM ne stignu se ni pravdati a brutalne lazi koje povremeno lansiraju da nisu zalosne bile bi smesne. Nek nam te izdajice iz zadnji deset godina pokazu bar jedan uspeh na Kosovu,dok albanci sve brze skoro svakodnevno prikazuju napredke, naravno na nasu stetu, kao i u ovom slucaju, oni teraju nas narod pravo u ruke albancima. Jadna sirtinja je prepustena na mlost i nemilost, ne samo da joj (nama) otimaju teritoriju, imovinu,sredstva za zivot vec i dostojanstvo. SRAMOTA! PROBUDI SE SRBIJO!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online