Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.03.2013.
12:15
Danas A

Dajemo novac i za osuđene u Hagu

Od 1. aprila građani Srbije će plaćati i one haške osuđenike koji su priznali ratne zločine, koji su osuđeni, kao i one koje je sud proglasio zločincima.

Vlada Srbije odobrila je pomoć i za one koji su osuđeni u Haškom tribunalu i nalaze se na izdržavanju kazne
 

- Da li je normalno da privilegije, na račun siromašnih građana, dobijaju i ljudi poput Milana Lukića, koji je prvostepeno osuđen za monstruozne zločine, a da deca u Srbiji umiru, jer nema novca za operacije srca u inostranstvu? Dakle, Uredba je neustavna, narušava pravo na jednakost pred zakonom i zabranu diskriminacije i logično je da ćemo pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom, kaže za "Danas" Bojan Đurić, poslanik Liberalno demokratske partije, reagujući na odluku Vlade Srbije prema kojoj će pravo na pomoć države imati i oni koji su osuđeni u Haškom tribunalu i nalaze se na izdržavanju kazne.
 

Đurić podvlači da je Uredba "politički skandalozna, moralno neprihvatljiva i pravno neodrživa".

Naime, pravo na pomoć države su do sada imali samo optuženici koji su se dobrovoljno predali, ali su nedavnom izmenom Uredbe to pravo dobili i oni koji su osuđeni i nalaze se na izdržavanju kazne, a pritom su državljani Srbije. Ovo pravo trenutno ostvaruje 12 optuženih.

Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, za "Danas" naglašava da je izmenom Uredbe predviđena pomoć u vidu četiri povratne avionske karte na godišnjem nivou za porodicu osuđenih do mesta izdržavanja kazne, kao i po 250 evra po osobi za ostale troškove prilikom posete. Ljajić navodi da su ovu odluku podržali Crveni krst i Sekretarijat Haškog tribunala, jer doprinosi "resocijalizaciji osuđenika".

Predstavnici vladajućih stranaka su podržali Vladinu izmenu Uredbe. Poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun kazao je da je ovakva odluka bila neophodna, te da je kasno doneta, ali da je "bolje ikad nego nikad".

Takođe, poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević istakao je da ta stranka pozdravlja i podržava ovakvu odluku, navodeći pritom da su se na sličan način prema istom pitanju odnosile i druge države u regionu kada je reč o njihovim državljanima u Haškom tribunalu.

POVEZANE VESTI

Petak 29.03.2013. 12:33
sada se Srbija setila....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online