Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 28.03.2013.
19:25
Beta A

Dačić i Vučić k'o dva oka u glavi

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da između njega i Aleksandra Vučića vlada apsolutno jedinstvo, kao i da nijedna odluka o Kosovu neće biti doneta bez saglasnosti prvog potpredsednika Vlade, najavivši da će u petak biti održana sednica državnog vrha posvećena pregovorima u Briselu.

Apsolutno jedinstveni: Ivica Dačić (levo) i Aleksandar Vučić
 

"Između mene i njega (Aleksandra Vučića) postoji apsolutno jedinstvo i tako će biti i 2. aprila. Odluke ćemo doneti ili zajedno, ili nikako", rekao je Dačić odgovarajući na poslanička pitanja u parlamentu, dodavši da je Vučić i do sada učestvovao u pregovorima o Kosovu.


Dačić je poručio da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora, bez obzira kakav bude ishod dijaloga u Briselu.

"Ne vidim zašto bi se išlo na izbore ni ako se postigne dogovor ni ako se ne postigne dogovor, a naročito ne vidim zašto bi se išlo na parlamentarne izbore, a ne i na predsedničke", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje poslanika u parlamentu.


Premijer je ponovio da je kamen spoticanja u pregovorima u Briselu naležnost srpskih opština.


"U suštini se ništa nismo dogovorili, osim da se formira zajednica srpskih opština i da ona treba da čini devet ili deset opština. Kada krenete na pitanje nadležnosti Tači (premijer Kosova) počne da govori da ne želi da to bude Republika Srpska", kazao je Dačić.

"Idi, Hašime, sa zakonom na sever Kosova, ako možeš"

Premijer Srbije je ispričao i da mu je jednom prilikom tokom pregovora Tači bacio na sto kosovski zakon o lokalnoj samoupravi, na koji se Tači stalno poziva, a da mu je on na to odvratio da sa tim zakonom ode na sever pokrajine ako može.


Premijer je napomenuo da ako se donese neko kompromisno rešenje o Kosovu sigurno je da će i paralament o tome raspravljati. Dačić je rekao da je predsednik Tomislav Nikolić predložio da premijer vodi dijalog, ali je istakao da odgovornost za njihov ishod treba da snose svi u vlasti.


"Predsednik Nikolić je inicirao ovaj dijalog i onda smo za njega odgovorni svi. Mislim da je to pošteno i sasvim otvoreno", poručio je premijer Srbije i lider SPS-a.


"Rešenje mora da polazi od nekoliko činjenica. Srbija ne može da vrši svoju vlasti i da primenjuje Ustav i zakone na najvećem delu teritorije Kosova i Srbija mora da uđe u rešenje problema upravo zbog severa. Zemlja koja ne zna gde joj počinje i gde se završava suverenitet nema nikakvu budućnost i osuđena je na polagano i teško odumiranje", rekao je premijer.


Dačić je rekao da Srbija ne sme da beži od rešenja kosovskog pitanja niti da ga ostavlja budućim generacijama, jer će tada pozicija Srbije biti još teža.


"Ne govorimo samo o teritoriji nego o životu Srba na Kosovu. Srbija ima pravo da se za to bori. Umesto sukoba i ratova danas pregovaramo sa Prištinom. Napravili smo istorijski iskorak da bi svi imali budućnost. Mi smo na Balkanu u upaljenom slepom crevu koje će biti ili izlečeno ili odsečeno, to je surova realnost. Spremni smo na kompromis, ali poniženje nije rešenje. Srbija u Briselu ništa ne odbija već traži da njen narod na Kosovu živi, svoj život zaštiti i uredi", rekao je Dačć.


"Ne možemo više sami sebi pomoći"

Dačić je rekao da on i Vučić sa nadom čekaju pregovore u Briselu 2. aprila, ali ne zbog toga što se plaše za svoje političke karijere već zato što znaju da je Srbija učinila sve što je mogla, ali da sada stvari zavise od drugih, a ne od nje.


"Ne možemo više sami sebi pomoći. Da je Srbija jača bilo bi nam lakše, da imamo nekog prijatelja na Zapadu ne bi verovatno ni došli u ovu situaciju. Nije naša ovde uloga da vodimo državu u izgubljene bitke nego da pronađemo pravo rešenje i da sačuvamo narod", rekao je Dačić na pitanje poslanika Demokratske stranke Srbije Slobodana Samardžića o Kosovu.


Dačić je negirao tvrdnje Samardžića da pregovara o položaju Srba na nezavisnom Kosovu, navodeći da to nikada nije činio niti da je imao ili tražio ovlašćenja za to.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.03.2013. 20:18
VUKA BRANKOVICA nije tesko prepoznati,ON SE SAM JAVI ! ! !
Četvrtak 28.03.2013. 20:52
Према свим истраживањима, народ би се одрекао ЕУ због Косова и Метохије! Значи, ви продајете Косово против воље народа зарад ЕУ! Ти си Дачићу једно говорио пред изборе а сад радиш сасвим друго, а ништа није бољи ни Вучић, лажовчине и издајице! Ако имате и мало части, образа и очију поднели бисте оставке и оставиле народу да се сам организује, јер је очигледно да интереси неких од вас уништавају читаво друштво! Можда вам је то и циљ, али нећемо стајати мирно!
Četvrtak 28.03.2013. 22:53
"Idi, Hašime, sa zakonom na sever Kosova, ako možeš" A ti Pacicu, reci preCedniku da ode BILO GDE na Kosovo. Ako moze...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online